Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší recepty s tofu, které ocení i nevegetariáni

Nejlepší recepty s tofu, které ocení i nevegetariáni
ZDROJ: Polina Tankilevitch / Pexels

Tato univerzální potravina původem z Číny vznikla vlastně omylem. Legenda praví, že první tofu vyrobil před 2 tisíci lety čínský kuchař, který do sojového mléka omylem přidal řasu nigari, čímž jej srazil. Pojďte zapojit sójovou pochoutku zapojit do svého jídelníčku, poradíme vám jak!

  • Tofu se vyrábí ze sušených sójových bobů, které se nejprve namočí do vody, rozdrtí a uvaří.
  • Při varu dojde k oddělení pevných částí, které se nazývají okara, a tekutiny, kterou označujeme jako sójové "mléko".
  • Do něj se přidává směs soli a minerálů jako srážedla. Z vysrážené hmoty vznikne tofu.

Tofu je cenným zdrojem bílkovin - obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, železo, vápník, mangan, fosfor, hořčík, měď, zinek i vitamin B1. Díky velkému obsahu zdraví prospěšných látek a všestrannému využití se tofu stalo oblíbeným po celém světě. Ve Velké Británii se dokonce slaví Národní den tofu, který připadá na 1. září.

Tofu je univerzální surovina, kterou lze v kuchyni všestranně použít.

Klasika, která nikdy nezklame

Tofu nejčastěji nahrazuje maso v nejrůznějších čínských zeleninových směsích. Lze jej využít v receptech jako jsou kung pao, kantonské nudle a chop suej. Chuť tofu je natolik jemná, že pokaždé dokonale přizpůsobí chuti ostatních použitých surovin. 

S kým si tofu skvěle rozumí? S omáčkami

Kari milují lidé po celém světě. Ať už indickou anebo thajskou verzi - v podobě žlutého, červeného či zeleného kari. Přidejte tofu do kari k zelenině, nebo až úplně na poslední chvíli. Vaše jídlo i vaše tělo tím získají cenné bílkoviny.

Tofu si také skvěle rozumí se sójovou omáčkou. Tuto kombinaci oceníte v asijských pokrmech připravených na pánvi typu stir-fry. Rychle restovanou zeleninu s tofu se sójovou omáčku vyčarujete vcukuletu.

Tradiční součást japonských polévek

Tofu nesmí chybět ve známé polévce miso, kterou v Japonsku podávají k snídani. O něco vydatnější variantu přestavuje ramen, který vedle tofu obsahuje i nudle, kukuřici, vejce a houby shitake. Jestli máte potíže se zahřát v chladných dnech, ramen to dokáže za vás.

Buďte fit s tofu salátem!

Salát nemusí být jen studená zelenina s kapkou zálivky. Vyzkoušejte tento opékaný salát, který vám dodá maximum živin a pochutnáte si.

Americká klasika v čínském kabátku. To je tofu burger

Pokud se stravujete vegetariánsky nebo si hlídáte příjem tuků, tofu burgery jsou pro vás to pravé. Společně s tomatovým a okurkovým relishem v doprovodu lisabonského tabbouleh z bulguru, petrželky, máty a rajčat, získáte barevné, chutné a zdravé jídlo.

Tofu do pomazánky? To musíte vyzkoušet

V supermarketech i specializovaných prodejnách dnes najdeme celou řadu druhů tofu. Kromě klasické neochucené varianty je k dostání například bylinkové, bazalkové, lahůdkové, česnekové, marinované nebo uzené, tvrdé či měkké tofu, které se hodí jako součást pomazánek.

Grilujeme s tofu

Grilování nemusí být jen o mase. Tofu ho skvěle nahradí třeba ve špízech, takže přijdou na své masožrouti i vegetariáni.

Tofu nasladko

Díky neochucenému tofu můžete dodat bílkoviny i do sladkých jídel. Tofu rozmixované s medem, kakaem a sojovým či rýžovém mlékem bude alternativou čokoládového termixu. Můžete ho však použít i místo tvarohu do ovocných knedlíků.