Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nejlepší recepty s tofu, které ocení i nevegetariáni

Nejlepší recepty s tofu, které ocení i nevegetariáni
ZDROJ: Polina Tankilevitch / Pexels

Tato univerzální potravina původem z Číny vznikla vlastně omylem. Legenda praví, že první tofu vyrobil před 2 tisíci lety čínský kuchař, který do sojového mléka omylem přidal řasu nigari, čímž jej srazil. Pojďte zapojit sójovou pochoutku zapojit do svého jídelníčku, poradíme vám jak!

  • Tofu se vyrábí ze sušených sójových bobů, které se nejprve namočí do vody, rozdrtí a uvaří.
  • Při varu dojde k oddělení pevných částí, které se nazývají okara, a tekutiny, kterou označujeme jako sójové "mléko".
  • Do něj se přidává směs soli a minerálů jako srážedla. Z vysrážené hmoty vznikne tofu.

Tofu je cenným zdrojem bílkovin - obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, železo, vápník, mangan, fosfor, hořčík, měď, zinek i vitamin B1. Díky velkému obsahu zdraví prospěšných látek a všestrannému využití se tofu stalo oblíbeným po celém světě. Ve Velké Británii se dokonce slaví Národní den tofu, který připadá na 1. září.

Tofu je univerzální surovina, kterou lze v kuchyni všestranně použít.

Klasika, která nikdy nezklame

Tofu nejčastěji nahrazuje maso v nejrůznějších čínských zeleninových směsích. Lze jej využít v receptech jako jsou kung pao, kantonské nudle a chop suej. Chuť tofu je natolik jemná, že pokaždé dokonale přizpůsobí chuti ostatních použitých surovin. 

S kým si tofu skvěle rozumí? S omáčkami

Kari milují lidé po celém světě. Ať už indickou anebo thajskou verzi - v podobě žlutého, červeného či zeleného kari. Přidejte tofu do kari k zelenině, nebo až úplně na poslední chvíli. Vaše jídlo i vaše tělo tím získají cenné bílkoviny.

Tofu si také skvěle rozumí se sójovou omáčkou. Tuto kombinaci oceníte v asijských pokrmech připravených na pánvi typu stir-fry. Rychle restovanou zeleninu s tofu se sójovou omáčku vyčarujete vcukuletu.

Tradiční součást japonských polévek

Tofu nesmí chybět ve známé polévce miso, kterou v Japonsku podávají k snídani. O něco vydatnější variantu přestavuje ramen, který vedle tofu obsahuje i nudle, kukuřici, vejce a houby shitake. Jestli máte potíže se zahřát v chladných dnech, ramen to dokáže za vás.

Buďte fit s tofu salátem!

Salát nemusí být jen studená zelenina s kapkou zálivky. Vyzkoušejte tento opékaný salát, který vám dodá maximum živin a pochutnáte si.

Americká klasika v čínském kabátku. To je tofu burger

Pokud se stravujete vegetariánsky nebo si hlídáte příjem tuků, tofu burgery jsou pro vás to pravé. Společně s tomatovým a okurkovým relishem v doprovodu lisabonského tabbouleh z bulguru, petrželky, máty a rajčat, získáte barevné, chutné a zdravé jídlo.

Tofu do pomazánky? To musíte vyzkoušet

V supermarketech i specializovaných prodejnách dnes najdeme celou řadu druhů tofu. Kromě klasické neochucené varianty je k dostání například bylinkové, bazalkové, lahůdkové, česnekové, marinované nebo uzené, tvrdé či měkké tofu, které se hodí jako součást pomazánek.

Grilujeme s tofu

Grilování nemusí být jen o mase. Tofu ho skvěle nahradí třeba ve špízech, takže přijdou na své masožrouti i vegetariáni.

Tofu nasladko

Díky neochucenému tofu můžete dodat bílkoviny i do sladkých jídel. Tofu rozmixované s medem, kakaem a sojovým či rýžovém mlékem bude alternativou čokoládového termixu. Můžete ho však použít i místo tvarohu do ovocných knedlíků.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč