Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šunkofleky s hráškem
Šunkofleky s hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šunkofleky s hráškem

4.8/5 Počet hodnocení: 18
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3481 kcal
Bílkoviny 166 g
Sacharidy 421 g
Tuky 119 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbené jídlo, které nám vařívaly maminky a babičky, jsme vylepšili o máslo a aspoň trošku ozdravili hráškem uvnitř a řepou vedle.

Související recepty

Suroviny

široké nudle a fleky 500 g
fleky nebo flíčky, my použili vlnité, můžete udělat domácí těsto (viz Něco navíc)
libové, na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
nebo obyčejný špek, na kostičky
vejce 7 ks
5–7 vajec (podle velikosti a chuti), prošlehaných
řepa
sterilovaná, lze nahradit kyselou okurkou, k podávání

Postup

1

Těstoviny a uzené maso dejte společně do vroucí osolené vody a uvařte je podle návodu na obalu těstovin, na poslední 2 minuty vsypte hrášek.

2

V remosce nebo pekáči rozpusťte máslo. Troubu předehřejte na 180°C (nehodláte-li využít remosku).

3

Slaninu (špek) mírně opečte na pánvi a potom ji i s uvolněným tukem přelijte do mísy, přidejte scezené flíčky s uzeným masem a hráškem a prošlehaná, osolená a opepřená vejce.

4

Směs promíchejte, přesuňte do pekáče či remosky a dejte zhruba na 15 minut zapékat, aby byly šunkofleky krásně zlaté a uvnitř hotové. Podávejte s nakládanou řepou a/nebo kyselou okurkou.

NĚCO NAVÍC

  • Těstoviny můžete připravit i domácí podle našeho receptu. Těsto rozválejte a nakrájejte na cca 1-1,5cm čtverečky, ty se pak vaří o trošku déle než nudle - nebo hlídejte a ochutnávejte jako Italové
  • Disponujete-li funkční starou remoskou s hliníkovou nádobou a děsí vás kontakt hliníku s připravovaným jídlem, můžete ji i v případě šunkofleků vyložit pečicím papírem. Podstatné ale je, že se papír ani vzdáleně nesmí dotýkat víka, aby nezuhelnatěl. Nádobu rovněž z tohoto důvodu neplňte až po okraj.
  • Namísto uzeného masa můžete těstoviny zapéct také se sušenými houbami, nejprve namočenými a pak podušenými na cibuli, předem opečenými na sádle a/nebo na slanině či na oleji s drceným česnekem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/8

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...