Šunkofleky s hráškem

Šunkofleky s hráškem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3174 kcal
Bílkoviny 192 g
Cukr 271 g
Tuky 142 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbené jídlo, které nám vařívaly maminky a babičky, jsme vylepšili o máslo a aspoň trošku ozdravili hráškem uvnitř a řepou vedle.

Suroviny

těstoviny 500 g
nebo flíčky, my použili vlnité, můžete udělat domácí těsto - na cca 1-1,5cm čtverečky - vaří se déle než nudle - nebo hlídejte a ochutnávejte jako Italové
uzené maso 200 g
(libové), na kostičky
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
máslo 2 PL
slanina 50 g
(nebo obyčejného špeku), na kostičky
vejce 5 ks
prošlehané
sterilovaná řepa lze nahradit kyselou okurkou, k podávání

1 Těstoviny a uzené maso dejte společně do vroucí osolené vody a uvařte je podle návodu na obalu těstovin, na poslední 2 minuty vsypte hrášek. V remosce nebo pekáči rozpusťte máslo. Troubu předehřejte na 180°C (nehodláte-li využít remosku).

2 Slaninu (špek) mírně opečte na pánvi a potom ji i s uvolněným tukem přelijte do mísy, přidejte scezené flíčky s uzeným masem a hráškem a prošlehaná, osolená a opepřená vejce.

3 Směs promíchejte, přesuňte do pekáče či remosky a dejte zhruba na 15 minut zapékat, aby byly šunkofleky krásně zlaté a uvnitř hotové. Podávejte s nakládanou řepou a/nebo kyselou okurkou.

NĚCO NAVÍC

  • Disponujete-li funkční starou remoskou s hliníkovou nádobou a děsí vás kontakt hliníku s připravovaným jídlem, můžete ji i v případě šunkofleků vyložit pečicím papírem. Podstatné ale je, že se papír ani vzdáleně nesmí dotýkat víka, aby nezuhelnatěl. Nádobu rovněž z tohoto důvodu neplňte až po okraj.
  • Namísto uzeného masa můžete těstoviny zapéct také se sušenými houbami, nejprve namočenými a pak podušenými na cibuli, předem opečenými na sádle a/nebo na slanině či na oleji s drceným česnekem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit