Terina z hovězí oháňky

Terina z hovězí oháňky

5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7107 kcal
Bílkoviny 458 g
Sacharidy 356 g
Tuky 388 g
Vláknina 159 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na večírek jsou ideální lahůdky, které lze připravit předem. Sulcy rozzáří každý stůl – dobře chutnají a jsou krásné na pohled.

Suroviny

oháňka 2 kg
2 ks
vepřová nožička lze použít telecí
hřebíček 4 ks
cibule 2 ks
oloupané
řapíkatý celer 3 ks
pokrájené
bouquet garni 1 ks
(pár snítek tymiánu, petrželky, bobkových listů svázaných v gáze)
pórek 3 ks
omyté
mrkev 6 ks
omyté
1 ČL
kardamonová semena podrcená
víno červené 500 ml
výrazné
paštikové koření 1 ČL
lze nahradit quatre epices
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý

1 Vložte oháňky a nožičky do hrnce, zalijte vodou, aby byly potopené, a přiveďte k varu. Sbírejte pěnu. Hřebíček zapíchejte do cibulí a přidejte k masu spolu s celerem, bouquet garni, pórkem a mrkví. Ztlumte a nechte zvolna táhnout 3 hodiny, až se maso začne oddělovat od kosti.

2 Vyjměte oháňky a oberte maso, dokud je ještě horké. Vylovte pórek a mrkev, pokrájejte nadrobno a dejte stranou. Vývar přeceďte přes jemné síto a přiveďte znovu k varu. Vařte, až se objem zmenší zhruba na třetinu (budete potřebovat 200 ml).

3 V rendlíku nasucho za stálého míchání opražte koriandr, až se rozvoní. Přilijte víno a vařte, až se zredukuje na čtvrtinu. Přilijte 200 ml připraveného vývaru, vsypte paštikové koření, osolte a opepřete.

4 Rozložte maso, mrkev a pórek do nádoby na terinu a lehce upěchujte. Zalijte připravenou tekutinou. Uložte na 24 hodin do chladničky.

NĚCO NAVÍC

Pokud mrkev a pórek z vývaru vypadají příliš unaveně dlouhým varem, nahraďte je kvůli barvě novou, krátce povařenou zeleninou.

Embedded node

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit