Nová registrace Zapomenuté heslo

Velmi snadné
< 20 min
0,0 (0x)
13. 3. 2015
Borůvkové želé s růžovým vínem a vanilkovou pěnou


Velmi snadné
< 20 min
0,0 (0x)

Skvělé na party!


Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4-6 osob

Nezhasínat obrazovku

Suroviny

Pro 4-6 osob

Na pěnu

Zkopírovat neoznačené suroviny ze seznamu

Chybí vám suroviny?

Další recepty níže

Nutriční hodnoty

Na recept

  • Energie 2380 kcal
  • Bílkoviny 55 g
  • Sacharidy 291 g
  • Tuky 93 g
Ukázat všechny hodnoty Skrýt

Postup přípravy

Autor: Redakce Apetit , z vydání Apetit 2014/2

Přidat hodnocení

Jak se vám recept líbil?

Prosím doplňte hodnocení!

Děkujeme!

Vaše hodnocení bude zanedlouho publikováno.

Sdílejte recept s přáteli:

Hodnocení

0,0/5

Hodnocení receptu

0,0/5
(0 hlasů)
5
4
3
2
1

Sdílet

Recept je součástí kolekce

Časopis

Recept je z vydání:

Apetit 2014/2

Thajsko na talířiSólo pro pašíkaSladký ValentýnRecepty jako křen

Související články

Už jen jeden měsíc do otevření Svatomartinských vín!

Letošní svátek všech milovníků vína připadne na pátek, což dává možnost strávit příjemný prodloužený víkend se Svatomartinským na náměstí, v restauracích, vinárnách či jinde.

I když na jaře našim vinařům počasí příliš nepřálo, dostatek vláhy a tepla v letních měsících a začátkem září ztráty dohnalo kvalitou,“ naznačuje ředitel Vinařského fondu Ing. Jaroslav Machovec a dodává: „Letošní ročník tak slibuje zajímavá vína, ale jaká přesně budou, zjistíme až po hodnocení 20. a 26. října.

Jen vína, která díky své kvalitě uspějí u hodnocení, budou mít možnost nosit známku Svatomartinské. Jako každoročně se dá předpokládat nejvyšší zastoupení bílých Svatomartinských vín (Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský), kterých bude na trhu cca 40 %, následovat budou červená (Modrý Portugal a Svatovavřinecké) s 30 % a růžová (Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe) také s 30 %.

V roce 2005, kdy byla značka Svatomartinské z iniciativy Vinařského fondu uvedena na trh poprvé, se do projektu přihlásilo 36 vinařství. V loňském roce už Svatomartinská vína vyrábělo 113 vinařství, která dodala na trh cca 2 300 000 lahví. Svatomartinská vína se stala tak oblíbeným fenoménem, že i přes celkově nižší úrodu plánují vinaři vyrobit letos minimálně stejné množství Svatomartinského jako v loňském rekordním roce.

Sklizeň ročníku 2016

K dnešnímu dni je sklizena zhruba polovina hroznů. „Množství odpovídá původnímu odhadu, tedy snížení výnosu o asi 20-25 % oproti roku 2015. Sklizeň tedy bude na úrovni desetiletého průměru,“ komentuje sklizeň révy vinné Ing. Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů.

Nepříjemné mrazivé dny na jaře napáchaly škody na úrodě. Své o tom ví i ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Ing Bořek Svoboda: „Věříme, že si počasí svou daň vybralo na jaře, kdy se mrazy podepsaly na nižší úrodě na některých tratích. Zatím to vypadá nadějně!

Svatomartinský košt a další akce

Stejně jako v uplynulých letech pořádá Vinařský fond 11. 11. od 11 hodin na brněnském náměstí Svobody největší ochutnávku svatomartinských vín u nás. Svatomartinský košt se 100 druhy svatomartinských vín od 100 různých vinařů se každoročně účastní více než 5000 obyvatel a návštěvníků moravské metropole. Vinařský fond zároveň podporuje řadu dalších svatomartinských akcí po celé republice. Podrobnější informace a přehled letošních akcí naleznete v kalendáři na www.wineofczechrepublic.cz.

Odrůdy Svatomartinských vín

  • bílé víno – odrůdy: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský - typová charakteristika: příjemné, vyrovnané, svěží ovocité suché víno
  • růžové víno – odrůdy: Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe - typová charakteristika: příjemné, dobře pitelné ovocité suché víno
  • červené víno – odrůdy: Modrý Portugal a Svatovavřinecké  - typová charakteristika: hladké sametové suché víno, odbourané kyseliny, případně karbonická macerace