Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5750 kcal
Bílkoviny 620 g
Sacharidy 450 g
Tuky 151 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rafinovaná kombinace chutí

Suroviny

kuře 1 ks
malé, á 1 kg
přepůlená
bouquet garni 1 ks
pár snítek tymiánu, petrželky, bobkových listů
želatina 4 plátek
šťáva a kůra
sůl
pepř
estragon 3 snítka
otrhané lístky
petrželka 2 PL
nasekaná
fazolky zelené 300 g
nejlépe čerstvých nebo i mražených
majonéza 150 g
česnek 2 stroužek
drcené
Na meruňky
sušené meruňky 250 g
vinný ocet bílý 250 ml
1 PL
žlutá hořčičná semínka
hořčice dijonská 1 PL
skořice 1 svitek
¼ ČL
chilli lupínky

Postup

1

Vložte kuře do hrnce, přidejte cibuli a bouquet garni a zalijte studenou vodou, aby bylo potopené. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat asi hodinu, až bude kuře uvařené a měkké. Vyjměte a nechte vychladnout.

2

Odstraňte kůži a oberte maso. Z uzeného kuřete stáhněte kůži a vykostěte ho. Maso natrhejte na zhruba 3cm kousky a vařené i uzené promíchejte. Kosti vraťte do vývaru a vařte na středním plameni ještě 30 minut, až se objem zmenší na polovinu. Sceďte a vývar odstavte.

3

Nechte v troše studené vody nabobtnat želatinu, trvá to zhruba 5 minut. Vymačkejte ji a promíchejte s 250 ml horkého vývaru, až se želatina rozpustí (zbylý vývar můžete zamrazit a použít později třeba na polévku). Přidejte pomerančovou šťávu a kůru, řádně osolte a opepřete. Dejte chladit na 15–20 minut, až začne u okrajů tuhnout.

4

Vyložte formu o objemu 1 litr potravinářskou fólií, okraje nechte o dost přečnívat. Promíchejte estragon s petrželkou a dejte trochu na dno, pak rozložte vrstvu kuřecího masa a zalijte trochou vývaru. Pokračujte s vrstvením do spotřebování všech přísad. Dobře zabalte do přečnívající potravinářské fólie a nechte chladit přes noc.

5

Meruňky opláchněte vodou, zalijte 500 ml vroucí vody a nechte 30 minut nabobtnat. Slijte a 125 ml tekutiny uschovejte. Vlijte ji do rendlíku se zbývajícími přísadami a 1 zarovnanou lžičkou soli a na malém plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte 5 minut a přidejte meruňky. Vařte dalších 15 minut, až tekutina zhoustne na sirup. Nechte vychladnout, v chladničce vydrží až 2 týdny.

6

Fazolky vhoďte do vroucí vody a povařte 3–4 minuty. Sceďte a uchovejte 1–2 lžíce tekutiny. Fazolky zchlaďte pod tekoucí vodou. Majonézu osolte, promíchejte s česnekem a odloženou vodou z fazolek. Promíchejte s fazolkami.

 
7

Vyklopte terinu, nakrájejte a podávejte s fazolkami a meruňkami.

NĚCO NAVÍC
Fazolky můžete ještě doplnit 90 g oliv niçoise (směs hnědých a zelených) nebo kalamata.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...