Rafinovaná kombinace chutí
Suroviny
Postup
Vložte kuře do hrnce, přidejte cibuli a bouquet garni a zalijte studenou vodou, aby bylo potopené. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat asi hodinu, až bude kuře uvařené a měkké. Vyjměte a nechte vychladnout.
Odstraňte kůži a oberte maso. Z uzeného kuřete stáhněte kůži a vykostěte ho. Maso natrhejte na zhruba 3cm kousky a vařené i uzené promíchejte. Kosti vraťte do vývaru a vařte na středním plameni ještě 30 minut, až se objem zmenší na polovinu. Sceďte a vývar odstavte.
Nechte v troše studené vody nabobtnat želatinu, trvá to zhruba 5 minut. Vymačkejte ji a promíchejte s 250 ml horkého vývaru, až se želatina rozpustí (zbylý vývar můžete zamrazit a použít později třeba na polévku). Přidejte pomerančovou šťávu a kůru, řádně osolte a opepřete. Dejte chladit na 15–20 minut, až začne u okrajů tuhnout.
Vyložte formu o objemu 1 litr potravinářskou fólií, okraje nechte o dost přečnívat. Promíchejte estragon s petrželkou a dejte trochu na dno, pak rozložte vrstvu kuřecího masa a zalijte trochou vývaru. Pokračujte s vrstvením do spotřebování všech přísad. Dobře zabalte do přečnívající potravinářské fólie a nechte chladit přes noc.
Meruňky opláchněte vodou, zalijte 500 ml vroucí vody a nechte 30 minut nabobtnat. Slijte a 125 ml tekutiny uschovejte. Vlijte ji do rendlíku se zbývajícími přísadami a 1 zarovnanou lžičkou soli a na malém plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte 5 minut a přidejte meruňky. Vařte dalších 15 minut, až tekutina zhoustne na sirup. Nechte vychladnout, v chladničce vydrží až 2 týdny.
Fazolky vhoďte do vroucí vody a povařte 3–4 minuty. Sceďte a uchovejte 1–2 lžíce tekutiny. Fazolky zchlaďte pod tekoucí vodou. Majonézu osolte, promíchejte s česnekem a odloženou vodou z fazolek. Promíchejte s fazolkami.
Vyklopte terinu, nakrájejte a podávejte s fazolkami a meruňkami.
NĚCO NAVÍC
Fazolky můžete ještě doplnit 90 g oliv niçoise (směs hnědých a zelených) nebo kalamata.