Kuřecí terina s pikantními meruňkami

Kuřecí terina s pikantními meruňkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5750 kcal
Bílkoviny 620 g
Sacharidy 450 g
Tuky 151 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rafinovaná kombinace chutí

Související recepty

Suroviny

kuře 1 ks
malé, á 1 kg
cibule 1 ks
přepůlená
bouquet garni 1 ks
pár snítek tymiánu, petrželky, bobkových listů
kuře uzené 4 ks
želatina 4 plátek
pomeranč 2 ks
šťáva a kůra
sůl
pepř
estragon 3 snítka
otrhané lístky
petrželka 2 PL
nasekaná
fazolky zelené 300 g
nejlépe čerstvých nebo i mražených
majonéza 150 g
česnek 2 stroužek
drcené
Na meruňky
sušené meruňky 250 g
vinný ocet bílý 250 ml
krupicový cukr 220 g
1 PL
žlutá hořčičná semínka
hořčice dijonská 1 PL
skořice 1 svitek
0.25 ČL
chilli lupínky

1 Vložte kuře do hrnce, přidejte cibuli a bouquet garni a zalijte studenou vodou, aby bylo potopené. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat asi hodinu, až bude kuře uvařené a měkké. Vyjměte a nechte vychladnout.

2 Odstraňte kůži a oberte maso. Z uzeného kuřete stáhněte kůži a vykostěte ho. Maso natrhejte na zhruba 3cm kousky a vařené i uzené promíchejte. Kosti vraťte do vývaru a vařte
na středním plameni ještě 30 minut, až se objem zmenší na polovinu. Sceďte a vývar odstavte.

3 Nechte v troše studené vody nabobtnat želatinu, trvá to zhruba 5 minut. Vymačkejte ji a promíchejte s 250 ml horkého vývaru, až se želatina rozpustí (zbylý vývar můžete zamrazit a použít později třeba na polévku). Přidejte pomerančovou šťávu a kůru, řádně osolte a opepřete. Dejte chladit na 15–20 minut, až začne u okrajů tuhnout.

4 Vyložte formu o objemu 1 litr potravinářskou fólií, okraje nechte o dost přečnívat. Promíchejte estragon s petrželkou a dejte trochu na dno, pak rozložte vrstvu kuřecího masa a zalijte trochou vývaru. Pokračujte s vrstvením do spotřebování všech přísad. Dobře zabalte do přečnívající potravinářské fólie a nechte chladit přes noc.

5 Meruňky opláchněte vodou, zalijte 500 ml vroucí vody a nechte 30 minut nabobtnat. Slijte a 125 ml tekutiny uschovejte. Vlijte ji do rendlíku se zbývajícími přísadami a 1 zarovnanou lžičkou soli a na malém plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte 5 minut a přidejte meruňky. Vařte dalších 15 minut, až tekutina zhoustne na sirup. Nechte vychladnout, v chladničce vydrží až 2 týdny.

6 Fazolky vhoďte do vroucí vody a povařte 3–4 minuty. Sceďte a uchovejte 1–2 lžíce tekutiny. Fazolky zchlaďte pod tekoucí vodou. Majonézu osolte, promíchejte s česnekem a odloženou vodou z fazolek. Promíchejte s fazolkami.

7 Vyklopte terinu, nakrájejte a podávejte s fazolkami a meruňkami.

NĚCO NAVÍC

Fazolky můžete ještě doplnit 90 g oliv niçoise (směs hnědých a zelených) nebo kalamata.

Embedded node

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit