Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí terina s pikantními meruňkami

Rafinovaná kombinace chutí

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H30M
Vaření 1:30
Chuťovka Francouzská

Ingredience

    • 1 malé kuře (à 1 kg)
    • 1 cibule, přepůlená
    • 1 bouquet garni (pár snítek tymiánu, petrželky, bobkových listů)
    • 4 uzená kuřecí stehna
    • 4 plátky želatiny
    • kůra a šťáva ze 2 biopomerančů
    • sůl a pepř
    • 3 snítky estragonu, otrhané lístky
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • 300 g zelených fazolek (nejlépe čerstvých nebo i mražených)
    • 150 g majonézy
    • 2 stroužky česneku, drcené

    NA MERUŇKY

    • 250 g sušených meruněk
    • 250 ml bílého vinného octa
    • 220 g krupicového cukru
    • 1 lžíce žlutých hořčičných semínek
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • 1 svitek skořice
    • 1/4 lžičky chilli lupínků

     

Příprava jídla

1 Vložte kuře do hrnce, přidejte cibuli a bouquet garni a zalijte studenou vodou, aby bylo potopené. Přiveďte k varu, ztlumte a nechte bublat asi hodinu, až bude kuře uvařené a měkké. Vyjměte a nechte vychladnout.

2 Odstraňte kůži a oberte maso. Z uzeného kuřete stáhněte kůži a vykostěte ho. Maso natrhejte na zhruba 3cm kousky a vařené i uzené promíchejte. Kosti vraťte do vývaru a vařte
na středním plameni ještě 30 minut, až se objem zmenší na polovinu. Sceďte a vývar odstavte.

3 Nechte v troše studené vody nabobtnat želatinu, trvá to zhruba 5 minut. Vymačkejte ji a promíchejte s 250 ml horkého vývaru, až se želatina rozpustí (zbylý vývar můžete zamrazit a použít později třeba na polévku). Přidejte pomerančovou šťávu a kůru, řádně osolte a opepřete. Dejte chladit na 15–20 minut, až začne u okrajů tuhnout.

4 Vyložte formu o objemu 1 litr potravinářskou fólií, okraje nechte o dost přečnívat. Promíchejte estragon s petrželkou a dejte trochu na dno, pak rozložte vrstvu kuřecího masa a zalijte trochou vývaru. Pokračujte s vrstvením do spotřebování všech přísad. Dobře zabalte do přečnívající potravinářské fólie a nechte chladit přes noc.

5 Meruňky opláchněte vodou, zalijte 500 ml vroucí vody a nechte 30 minut nabobtnat. Slijte a 125 ml tekutiny uschovejte. Vlijte ji do rendlíku se zbývajícími přísadami a 1 zarovnanou lžičkou soli a na malém plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte 5 minut a přidejte meruňky. Vařte dalších 15 minut, až tekutina zhoustne na sirup. Nechte vychladnout, v chladničce vydrží až 2 týdny.

6 Fazolky vhoďte do vroucí vody a povařte 3–4 minuty. Sceďte a uchovejte 1–2 lžíce tekutiny. Fazolky zchlaďte pod tekoucí vodou. Majonézu osolte, promíchejte s česnekem a odloženou vodou z fazolek. Promíchejte s fazolkami.

7 Vyklopte terinu, nakrájejte a podávejte s fazolkami a meruňkami.

NĚCO NAVÍC

Fazolky můžete ještě doplnit 90 g oliv niçoise (směs hnědých a zelených) nebo kalamata.

Jak na to: sulc a želé

Klasické sulcy a želé jsou dobré a zdravé, a mohou být navíc ještě i krásné. Jak postupovat, aby se vše povedlo? Na...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Terina z hovězí oháňky

Pomerančové želé s hřebíčkem a cointreau krémem

Treska s čočkou v želé

Bloody Mary želé s řapíkatým celerem

Borůvkové želé s růžovým vínem a vanilkovou pěnou

Přidat komentář