Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Treska s čočkou v želé

Porce zdraví pro každého

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Chuťovka

Ingredience

    • 200 g tresky, halibuta nebo jiné pevné uzené ryby
    • 3 stroužky česneku, oloupané
    • 300 ml mléka
    • 200 g drobné čočky puy
    • 1 bouquet garni (pár svázaných snítek tymiánu, petrželky a bobkových listů v gáze)
    • 1 mrkev
    • 5 lžic bílého vína
    • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
    • 300 ml zeleninového vývaru
    • 1–2 lžičky rybí omáčky
    • 1 červená cibule, nakrájená nadrobno
    • 3 snítky estragonu, lístky nasekané
    • 1 lžička hrubozrnné hořčice
    • 100 ml olivového oleje
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 3 plátky želatiny
     

Příprava jídla

1 Vložte rybu a česnek do rendlíku, zalijte mlékem a 300 ml vody a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 8 minut, až půjde rybí maso snadno oddělit prsty. Tresku vyjměte děrovanou lžící a sloupněte kůži. Odstraňte kosti a maso rozdělte na kousky. Česnek rozmačkejte na kašičku.

2 Čočku vsypte do hrnce, zalijte vodou tak, aby byla potopená, přidejte bouquet garni a mrkev a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 20 minut, až bude čočka uvařená, ale stále v celku a pevná na skus. Sceďte a odstraňte bouquet garni a mrkev.

V rendlíku přiveďte k varu víno, přidejte šalotku a vývar a vařte, až se objem zredukuje na 3/4. Přilijte rybí omáčku.

4 Promíchejte čočku, rybu, červenou cibuli a estragon. Prošlehejte hořčici s olivovým olejem, rozmačkaným česnekem a přimíchejte k základní směsi. Osolte a opepřete. Rozdělte do 6 sklenek nebo formiček.

5 Nechte v troše studené vody nabobtnat želatinu, trvá to zhruba 5 minut. Mezitím ochucený vývar znovu přiveďte k varu a vypněte. Vymačkejte želatinu a promíchejte s vývarem, až se rozpustí. Zalijte směs ve sklenkách a dejte na 3 hodiny vychladit.

Jak na to: sulc a želé

Klasické sulcy a želé jsou dobré a zdravé, a mohou být navíc ještě i krásné. Jak postupovat, aby se vše povedlo? Na...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Terina z hovězí oháňky

Kuřecí terina s pikantními meruňkami

Pomerančové želé s hřebíčkem a cointreau krémem

Bloody Mary želé s řapíkatým celerem

Borůvkové želé s růžovým vínem a vanilkovou pěnou

Přidat komentář