Těstoviny s mletým hovězím masem a fazolemi je rychlé a syté jídlo ,co dům dal‘. Oceníte ho hlavně v chladnějším období roku anebo na chatě či na prázdninách, když rostou houby.
Suroviny
Postup
Ve velké hluboké pánvi či velkém kastrolu na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli a opékejte, aby začala měknout, přibližně 5 minut. Přidejte mleté maso a opékejte, až začne hnědnout, cca 5 minut. Vařečkou přitom rozbíjejte hrudky. Vmíchejte červené víno, česnek a houby. Pár minut povařte, aby se víno téměř odpařilo. Vmíchejte krájená rajčata, sušené bylinky a kadeřávek. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte zvolna vařit.
Mezitím uvařte těstoviny v hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu, aby byly al dente. Sceďte je, můžete přitom uchovat trochu tekutiny.
Až se bude směs v pánvi či kastrolu vařit 10 minut, vmíchejte do ní fazole a nechte je prohřát. Potom do omáčky postupně vmíchejte těstoviny, aby se dobře obalily, ale už nevařte. Podle potřeby nařeďte odloženou vodou z vaření. Podávejte posypané parmazánem.
NĚCO NAVÍC
- Kadeřávek lze vynechat nebo nahradit 6 růžičkovými kapustičkami, nakrájenými na čtvrtky. Další možnost je vmíchat místo nich do omáčky spolu se špagetami 2 hrsti baby špenátu.
- Fazole můžete nahradit cizrnou. Pokud chcete použít čerstvé luštěniny, namočte jich nejlépe přes noc 120 g (po uvaření získáte zhruba tolik jako z jedné konzervy po okapání, což bývá okolo 240 g) a pak uvařte doměkka v čerstvé vodě s bylinkami, jako je tymián či majoránka, a/nebo s bobkovým listem. Vyplatí se navařit luštěnin více, nechat je vychladnout, rozvážit po 240 či 250 g do plastových sáčků a zamrazit.
- Namísto hovězího se hodí i směs mletého vepřového a hovězího masa. Anebo dejte do základu s cibulí 50–70 g slaniny, nakrájené na kostičky či nudličky, a použijte jen 200 g mletého hovězího masa.