Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny s mletým hovězím a fazolemi
Těstoviny s mletým hovězím a fazolemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstoviny s mletým hovězím a fazolemi

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2807 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 302 g
Tuky 83 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstoviny s mletým hovězím masem a fazolemi je rychlé a syté jídlo ,co dům dal‘. Oceníte ho hlavně v chladnějším období roku anebo na chatě či na prázdninách, když rostou houby.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
hnědé žampiony či jiné houby, nakrájené na plátky
italské bylinky 2 ČL
nebo provensálských bylinek
nasekaný (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
těstoviny 350 g
např. funghetto, penne rigate, fusilli apod.
1 konzerva, scezená a propláchnutá
najemno nastrouhaný, k podávání

Postup

1

Ve velké hluboké pánvi či velkém kastrolu na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli a opékejte, aby začala měknout, přibližně 5 minut. Přidejte mleté maso a opékejte, až začne hnědnout, cca 5 minut. Vařečkou přitom rozbíjejte hrudky. Vmíchejte červené víno, česnek a houby. Pár minut povařte, aby se víno téměř odpařilo. Vmíchejte krájená rajčata, sušené bylinky a kadeřávek. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte zvolna vařit.

2

Mezitím uvařte těstoviny v hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu, aby byly al dente. Sceďte je, můžete přitom uchovat trochu tekutiny.

3

Až se bude směs v pánvi či kastrolu vařit 10 minut, vmíchejte do ní fazole a nechte je prohřát. Potom do omáčky postupně vmíchejte těstoviny, aby se dobře obalily, ale už nevařte. Podle potřeby nařeďte odloženou vodou z vaření. Podávejte posypané parmazánem.

NĚCO NAVÍC

  • Kadeřávek lze vynechat nebo nahradit 6 růžičkovými kapustičkami, nakrájenými na čtvrtky. Další možnost je vmíchat místo nich do omáčky spolu se špagetami 2 hrsti baby špenátu.
  • Fazole můžete nahradit cizrnou. Pokud chcete použít čerstvé luštěniny, namočte jich nejlépe přes noc 120 g (po uvaření získáte zhruba tolik jako z jedné konzervy po okapání, což bývá okolo 240 g) a pak uvařte doměkka v čerstvé vodě s bylinkami, jako je tymián či majoránka, a/nebo s bobkovým listem. Vyplatí se navařit luštěnin více, nechat je vychladnout, rozvážit po 240 či 250 g do plastových sáčků a zamrazit.
  • Namísto hovězího se hodí i směs mletého vepřového a hovězího masa. Anebo dejte do základu s cibulí 50–70 g slaniny, nakrájené na kostičky či nudličky, a použijte jen 200 g mletého hovězího masa.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...
Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...