Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Těstoviny s mletým hovězím a fazolemi
Těstoviny s mletým hovězím a fazolemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Těstoviny s mletým hovězím a fazolemi

5/5 Počet hodnocení: 3
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2807 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 302 g
Tuky 83 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těstoviny s mletým hovězím masem a fazolemi je rychlé a syté jídlo ,co dům dal‘. Oceníte ho hlavně v chladnějším období roku anebo na chatě či na prázdninách, když rostou houby.

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
hnědé žampiony či jiné houby, nakrájené na plátky
italské bylinky 2 ČL
nebo provensálských bylinek
nasekaný (viz Něco navíc)
sůl
pepř
čerstvě mletý
těstoviny 350 g
např. funghetto, penne rigate, fusilli apod.
1 konzerva, scezená a propláchnutá
najemno nastrouhaný, k podávání

Postup

1

Ve velké hluboké pánvi či velkém kastrolu na středním ohni rozehřejte olej. Vsypte cibuli a opékejte, aby začala měknout, přibližně 5 minut. Přidejte mleté maso a opékejte, až začne hnědnout, cca 5 minut. Vařečkou přitom rozbíjejte hrudky. Vmíchejte červené víno, česnek a houby. Pár minut povařte, aby se víno téměř odpařilo. Vmíchejte krájená rajčata, sušené bylinky a kadeřávek. Podle chuti osolte a opepřete. Nechte zvolna vařit.

2

Mezitím uvařte těstoviny v hrnci s vroucí osolenou vodou podle návodu na obalu, aby byly al dente. Sceďte je, můžete přitom uchovat trochu tekutiny.

3

Až se bude směs v pánvi či kastrolu vařit 10 minut, vmíchejte do ní fazole a nechte je prohřát. Potom do omáčky postupně vmíchejte těstoviny, aby se dobře obalily, ale už nevařte. Podle potřeby nařeďte odloženou vodou z vaření. Podávejte posypané parmazánem.

NĚCO NAVÍC

  • Kadeřávek lze vynechat nebo nahradit 6 růžičkovými kapustičkami, nakrájenými na čtvrtky. Další možnost je vmíchat místo nich do omáčky spolu se špagetami 2 hrsti baby špenátu.
  • Fazole můžete nahradit cizrnou. Pokud chcete použít čerstvé luštěniny, namočte jich nejlépe přes noc 120 g (po uvaření získáte zhruba tolik jako z jedné konzervy po okapání, což bývá okolo 240 g) a pak uvařte doměkka v čerstvé vodě s bylinkami, jako je tymián či majoránka, a/nebo s bobkovým listem. Vyplatí se navařit luštěnin více, nechat je vychladnout, rozvážit po 240 či 250 g do plastových sáčků a zamrazit.
  • Namísto hovězího se hodí i směs mletého vepřového a hovězího masa. Anebo dejte do základu s cibulí 50–70 g slaniny, nakrájené na kostičky či nudličky, a použijte jen 200 g mletého hovězího masa.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč