0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tmavá čokoládová pěna s čajem Earl Grey

Čokoládová pěna s čajem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tmavá čokoládová pěna s čajem Earl Grey

3.5 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2773 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 113 g
Tuky 227 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obě naše čokoládové pěny se připravují ze syrových vajec, která tedy musí pocházet z prověřeného zdroje.

Suroviny

smetana ke šlehání 300 ml
čaj 1 PL
sypaný, např. Earl Grey
vejce 4 ks
krupicový cukr 40 g
tmavá čokoláda 200 g
nalámaná
smetana ke šlehání
neslazená, ušlehaná, k podávání
karamel
viz Jak na..., nalámaný, k podávání

1 Smetanu prohřejte těsně k bodu varu, vsypte čaj Earl Grey, nechte alespoň 10 minut louhovat (podle potřeby), pak přeceďte. Smetanu vychlaďte.

2 Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do mísy a metlou je šlehejte, dokud se na povrchu po vytažení metly neobjeví měkké špičky. Potom přidejte cukr a šlehejte, abyste získali hustou a lesklou směs.

3 Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu; měla by být krásně hladká a tekutá. Odstavte a přidejte 60ml ochucené smetany a žloutky a dobře promíchejte. Zbylou ochucenou smetanu ušlehejte do polotuha a pak spojte s bílky a čokoládou. Rozdělte do sklenek či mističek a nechte v chladničce tuhnout alespoň 4 hodiny (klidně i do druhého dne). Podávejte se šlehačkou a karamelem. 

JAK NA KARAMEL
Na karamel rozmíchejte na středním ohni v rendlíčku s těžkým dnem 2 lžíce studené vody ve 100 g krupicového cukru. Jakmile se cukr rozpustí, přestaňte míchat! Zahřívejte dále a čistým štětcem namočeným do vody seberte ze stěn cukrové krystalky. Pak zvyšte oheň a nechte vařit, až sirup získá zlatohnědou barvu. Pozor, nepřipalte, byl by hořký! Rendlík s hotovým karamelem ponořte na minutu do studené vody. Karamel opatrně nalijte v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a nechte zcela vychladnout, pak nalámejte. Zbylý uložte do vzduchotěsné nádoby vyložené pečicím či svačinovým papírem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit