Tmavá čokoládová pěna s čajem Earl Grey

Tmavá čokoládová pěna s čajem Earl Grey

Hodnocení receptu
Průměr: 3 (3)
Do 30 minut Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2773 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 113 g
Tuky 227 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obě naše čokoládové pěny se připravují ze syrových vajec, která tedy musí pocházet z prověřeného zdroje.

Suroviny

smetana ke šlehání 300 ml
čaj 1 PL
sypaný, např. Earl Grey
vejce 4 ks
krupicový cukr 40 g
tmavá čokoláda 200 g
nalámaná
smetana
neslazená ušlehaná a nalámaný karamel

1 Smetanu prohřejte těsně k bodu varu, vsypte čaj Earl Grey, nechte alespoň 10 minut louhovat (podle potřeby), pak přeceďte. Smetanu vychlaďte.

2 Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do mísy a metlou je šlehejte, dokud se na povrchu po vytažení metly neobjeví měkké špičky. Potom přidejte cukr a šlehejte, abyste získali hustou a lesklou směs.

3 Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu; měla by být krásně hladká a tekutá. Odstavte a přidejte 60ml ochucené smetany a žloutky a dobře promíchejte. Zbylou ochucenou smetanu ušlehejte do polotuha a pak spojte s bílky a čokoládou. Rozdělte do sklenek či mističek a nechte v chladničce tuhnout alespoň 4 hodiny (klidně i do druhého dne). Podávejte se šlehačkou a karamelem. 

JAK NA KARAMEL
Na karamel rozmíchejte na středním ohni v rendlíčku s těžkým dnem 2 lžíce studené vody ve 100 g krupicového cukru. Jakmile se cukr rozpustí, přestaňte míchat! Zahřívejte dále a čistým štětcem namočeným do vody seberte ze stěn cukrové krystalky. Pak zvyšte oheň a nechte vařit, až sirup získá zlatohnědou barvu. Pozor, nepřipalte, byl by hořký! Rendlík s hotovým karamelem ponořte na minutu do studené vody. Karamel opatrně nalijte v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a nechte zcela vychladnout, pak nalámejte. Zbylý uložte do vzduchotěsné nádoby vyložené pečicím či svačinovým papírem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit