Quinoový salát ochucený černým čajem a sezamem

Quinoový salát ochucený černým čajem a sezamem

5 / 5. Počet hodnocení: 5
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 977 kcal
Bílkoviny 21 g
Sacharidy 91 g
Tuky 57 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když salát před podáváním doplníte cca 250 g pečeného kuřecího nebo vepřového masa či uzeného tempehu, získáte skvělý oběd s sebou.

Suroviny

čaj 1 PL
sypaný
sezamová semínka 1 ČL
opražené a podrcené
quinoa 100 g
řepkový olej 2 PL
sezamový olej 1 PL
pomerančová šťáva 2 PL
rýžový ocet 1 PL
sójová omáčka 1 ČL
pepř bílý 1 ČL
mletý
mrkev 2 ks
nakrájená na nudličky
okurka 1 ks
nakrájená na nudličky
fazolky zelené 2 hrsti
nakrájené na nudličky
koriandr 1 svazek
nakrájený
sůl a pepř
sezamová semínka
černý sezam na posypání

1 Čaj a podrcený sezam zalijte 250ml vroucí vo- dy a nechte zakrytý louhovat 7 minut. Vodu přeceďte do rendlíku a vsypte quinou. Přiveďte k varu, pak zmírněte oheň a přiklopené zvolna vařte asi 15 minut, aby se tekutina vstřebala. Odstavte, a nechte 5 minut stát. Pak quinou načechrejte vidličkou a nechte vychladnout.

2 Mezitím prošlehejte na zálivku v míse řepkový olej, sezamový olej, pomerančovou šťávu (džus), rýžový ocet, sójovou omáčku a bílý pepř.

3 Připravte zeleninu a promíchejte ji se zálivkou. Vmíchejte koriandr a quinou. Osolte, opepřete podle chuti, před podáváním posypte černým sezamem. Podávejte jen tak nebo doplňte masem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit