Matchakronky s čokoládovou náplní

Matchakronky s čokoládovou náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Pro zkušené Na 32 kompletních makronek o průměru cca 4 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3943 kcal
Bílkoviny 66 g
Sacharidy 357 g
Tuky 250 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na výrobu populárních makronek vám stačí mít pár surovin a ovládnout několik fíglů. Praktické rady a triky najdete v našem videu s cukrářkou Zuzkou.

Suroviny

moučkový cukr 190 g
mouka mandlová 155 g
1 PL
práškový čaj matcha
bílek 120 g
krupicový cukr 95 g
citronová štáva
Na náplň
smetana ke šlehání 180 ml
tmavá čokoláda 165 g
nasekaná nadrobno
máslo 45 g
změklé

1 Troubu předehřejte na 170°C, horkovzdušnou na 150°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. V robotu několika pulzy promixujte zhruba třetinu moučkového cukru a veškerou mandlovou mouku, aby se mandlová mouka zjemnila a v cukru nebyly hrudky. Vzniklou směs smíchejte se zbývajícím moučkovým cukrem a čajem matcha a dvakrát prosejte přes jemné síto do mísy.

2 V míse robotu s nasazeným šlehacím nástavcem šlehejte bílky při střední rychlosti do pěny, asi 1,5 minuty. Vsypte všechen krupicový cukr a šlehejte další 2–3 minuty, zhruba po minutě mírně zvyšte otáčky. Cukr by měl splynout se sněhem a sníh zhoustnout. Setřete sníh ze stěn nádoby dolů do mísy, přidejte pár kapek citronové šťávy a šlehejte dál asi 6 minut při vysokých otáčkách (občas je na chvíli malinko zmírněte) do tuhých a lesklých špiček. 

3 Mísu sundejte z přístroje, do sněhu špachtlí osmičkovým pohybem za současného naklánění mísy téměř zapracujte třetinu mandlové směsi. Pak totéž zopakujte postupně s druhou i třetí třetinou směsi. Chvilku pokračujte v osmičkovém pohybu špachtle. Cílem je hustá lesklá hmota, která hustě stéká ze špachtle. Na povrchu hmoty v míse by se měla tvořit ‚stuha‘, která splyne se zbytkem asi za 20 sekund. Je-li příliš hustá, ještě chvilku ‚míchejte‘, ale nepřežeňte to – řidší se bude příliš roztékat na plechu a už ji nezahustíte.

4 Hmotu přeneste do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou s otvorem o velikosti asi 1,2cm. Na připravené plechy tvořte pomocí sáčku kolečka o průměru asi 4 cm. Plechy pak párkrát klepněte o pult (pootáčejte je přitom), abyste vyhnali vzduchové bublinky. Pak je nechte stát, aby se na povrchu utvořila mírná krustička (či škraloup), trvá to asi 15–30 minut, hmota by při doteku neměla ulpívat na prstech. 

5 Pečte (nejlépe na druhé pozici odshora) po jednom plechu 13–14 minut, v půlce otočte plechem (odpředu dozadu). Pevný spodek korpusků by měl vzniknout během prvních 5–6 minut. Pozor, aby nezhnědly! Stejně upečte i druhý plech.

6 Korpusky nechte 5 minut stát na plechu a pak je přeneste k dochladnutí na mřížku, správně dopečené snadno sloupnete z pečicího papíru, nedopečené se lepí.

7 Připravte náplň: smetanu přiveďte v rendlíčku skoro k varu. Vypněte vařič nebo odstavte, vsypte čokoládu, nechte minutu stát a pak přidejte máslo. Vyšlehejte do hladka a leskla. Před použitím nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

8 Pomocí cukrářského sáčku makronky naplňte a poslepujte.

9 Před podáváním nechte makronky 24 hodin odležet ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Díky tomu budou uvnitř ‚žvýkavé‘ a zvenku zůstanou křupavé. Podávejte při pokojové teplotě. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit