Na výrobu populárních makronek vám stačí mít pár surovin a ovládnout několik fíglů. Praktické rady a triky najdete v našem videu s cukrářkou Zuzkou.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 170°C, horkovzdušnou na 150°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
V robotu několika pulzy promixujte zhruba třetinu moučkového cukru a veškerou mandlovou mouku, aby se mandlová mouka zjemnila a v cukru nebyly hrudky.
Vzniklou směs smíchejte se zbývajícím moučkovým cukrem a čajem matcha a dvakrát prosejte přes jemné síto do mísy.
V míse robotu s nasazeným šlehacím nástavcem šlehejte bílky při střední rychlosti do pěny, asi 1,5 minuty.
Vsypte všechen krupicový cukr a šlehejte další 2–3 minuty, zhruba po minutě mírně zvyšte otáčky. Cukr by měl splynout se sněhem a sníh zhoustnout.
Setřete sníh ze stěn nádoby dolů do mísy, přidejte pár kapek citronové šťávy a šlehejte dál asi 6 minut při vysokých otáčkách (občas je na chvíli malinko zmírněte) do tuhých a lesklých špiček.
Mísu sundejte z přístroje, do sněhu špachtlí osmičkovým pohybem za současného naklánění mísy téměř zapracujte třetinu mandlové směsi.
Pak totéž zopakujte postupně s druhou i třetí třetinou směsi. Chvilku pokračujte v osmičkovém pohybu špachtle. Cílem je hustá lesklá hmota, která hustě stéká ze špachtle. Na povrchu hmoty v míse by se měla tvořit ‚stuha‘, která splyne se zbytkem asi za 20 sekund. Je-li příliš hustá, ještě chvilku ‚míchejte‘, ale nepřežeňte to – řidší se bude příliš roztékat na plechu a už ji nezahustíte.
Hmotu přeneste do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou s otvorem o velikosti asi 1,2cm.
Na připravené plechy tvořte pomocí sáčku kolečka o průměru asi 4 cm. Plechy pak párkrát klepněte o pult (pootáčejte je přitom), abyste vyhnali vzduchové bublinky.
Pak je nechte stát, aby se na povrchu utvořila mírná krustička (či škraloup), trvá to asi 15–30 minut, hmota by při doteku neměla ulpívat na prstech.
Pečte (nejlépe na druhé pozici odshora) po jednom plechu 13–14 minut, v půlce otočte plechem (odpředu dozadu). Pevný spodek korpusků by měl vzniknout během prvních 5–6 minut. Pozor, aby nezhnědly! Stejně upečte i druhý plech.
Korpusky nechte 5 minut stát na plechu a pak je přeneste k dochladnutí na mřížku, správně dopečené snadno sloupnete z pečicího papíru, nedopečené se lepí.
Připravte náplň: smetanu přiveďte v rendlíčku skoro k varu. Vypněte vařič nebo odstavte, vsypte čokoládu, nechte minutu stát a pak přidejte máslo. Vyšlehejte do hladka a leskla. Před použitím nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Pomocí cukrářského sáčku makronky naplňte a poslepujte.
Před podáváním nechte makronky 24 hodin odležet ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Díky tomu budou uvnitř ‚žvýkavé‘ a zvenku zůstanou křupavé. Podávejte při pokojové teplotě.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 6 originálních receptů s čajem(6 receptů)
- Jak na makronky, aby se vždy povedly plus 11 receptů(11 receptů)