Matchakronky s čokoládovou náplní

Matchakronky s čokoládovou náplní

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Pro zkušené Na 32 kompletních makronek o průměru cca 4 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3943 kcal
Bílkoviny 66 g
Cukr 357 g
Tuky 250 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na výrobu populárních makronek vám stačí mít pár surovin a ovládnout několik fíglů. Praktické rady a triky najdete v našem videu s cukrářkou Zuzkou.

Suroviny

moučkový cukr 190 g
mouka mandlová 155 g
1 PL
práškový čaj matcha
bílek 120 g
krupicový cukr 95 g
citronová štáva
Na náplň
smetana ke šlehání 180 ml
tmavá čokoláda 165 g
nasekaná nadrobno
máslo 45 g
změklé

1 Troubu předehřejte na 170°C, horkovzdušnou na 150°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. V robotu několika pulzy promixujte zhruba třetinu moučkového cukru a veškerou mandlovou mouku, aby se mandlová mouka zjemnila a v cukru nebyly hrudky. Vzniklou směs smíchejte se zbývajícím moučkovým cukrem a čajem matcha a dvakrát prosejte přes jemné síto do mísy.

2 V míse robotu s nasazeným šlehacím nástavcem šlehejte bílky při střední rychlosti do pěny, asi 1,5 minuty. Vsypte všechen krupicový cukr a šlehejte další 2–3 minuty, zhruba po minutě mírně zvyšte otáčky. Cukr by měl splynout se sněhem a sníh zhoustnout. Setřete sníh ze stěn nádoby dolů do mísy, přidejte pár kapek citronové šťávy a šlehejte dál asi 6 minut při vysokých otáčkách (občas je na chvíli malinko zmírněte) do tuhých a lesklých špiček. 

3 Mísu sundejte z přístroje, do sněhu špachtlí osmičkovým pohybem za současného naklánění mísy téměř zapracujte třetinu mandlové směsi. Pak totéž zopakujte postupně s druhou i třetí třetinou směsi. Chvilku pokračujte v osmičkovém pohybu špachtle. Cílem je hustá lesklá hmota, která hustě stéká ze špachtle. Na povrchu hmoty v míse by se měla tvořit ‚stuha‘, která splyne se zbytkem asi za 20 sekund. Je-li příliš hustá, ještě chvilku ‚míchejte‘, ale nepřežeňte to – řidší se bude příliš roztékat na plechu a už ji nezahustíte.

4 Hmotu přeneste do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou s otvorem o velikosti asi 1,2cm. Na připravené plechy tvořte pomocí sáčku kolečka o průměru asi 4 cm. Plechy pak párkrát klepněte o pult (pootáčejte je přitom), abyste vyhnali vzduchové bublinky. Pak je nechte stát, aby se na povrchu utvořila mírná krustička (či škraloup), trvá to asi 15–30 minut, hmota by při doteku neměla ulpívat na prstech. 

5 Pečte (nejlépe na druhé pozici odshora) po jednom plechu 13–14 minut, v půlce otočte plechem (odpředu dozadu). Pevný spodek korpusků by měl vzniknout během prvních 5–6 minut. Pozor, aby nezhnědly! Stejně upečte i druhý plech.

6 Korpusky nechte 5 minut stát na plechu a pak je přeneste k dochladnutí na mřížku, správně dopečené snadno sloupnete z pečicího papíru, nedopečené se lepí.

7 Připravte náplň: smetanu přiveďte v rendlíčku skoro k varu. Vypněte vařič nebo odstavte, vsypte čokoládu, nechte minutu stát a pak přidejte máslo. Vyšlehejte do hladka a leskla. Před použitím nechte vychladnout na pokojovou teplotu. 

8 Pomocí cukrářského sáčku makronky naplňte a poslepujte.

9 Před podáváním nechte makronky 24 hodin odležet ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Díky tomu budou uvnitř ‚žvýkavé‘ a zvenku zůstanou křupavé. Podávejte při pokojové teplotě. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit