Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlý dezert jako lék na špatnou náladu aneb 18 receptů na jemnou čokoládovou pěnu ze 4 surovin

Čokoládová pěna
StockFood

Pod francouzským pojmem Mousse Au Chocolat se skrývá tradiční francouzský dezert –⁠ čokoládová pěna. Tato sladkost, obvykle připravovaná z tmavé čokolády, vajec, másla, cukru a špetky soli, se vyznačuje bohatou čokoládovou chutí a bublinkovou texturou.

Kdykoli přichází řada na dezert, náš mozek začne automaticky vylučovat hormony štěstí, zvlášť, když jde o čokoládu. Ať už je v jakékoliv cukrovince, nejlépe si ji ale užijeme ve formě jemné pěny. 

  • Většina receptů na pěnu se řídí základními kroky: rozpuštěním čokolády, poté přidáním našlehaných žloutků, bílků nebo obojího a někdy i smetany. 
  • V knize Umění francouzské kuchyně Julia Child vyzývá čtenáře ke šlehání vaječných žloutků při pokojové teplotě, pak ve vodní lázni, a nakonec ve studené vodní lázni a až teprve poté se věnuje šlehání bílků. V čokoládě také rozpouští opravdu velké množství másla. 

Základní postup zní:

  1. Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Ty dejte do mísy a metlou je vyšlehejte, dokud se na povrchu neobjeví měkké vrcholky. Potom přidejte cukr a šlehejte, abyste získali hustou a lesklou směs. 
  2. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu; měla by být krásně hladká a tekutá. Přidejte 60 ml šlehačky, žloutky a dobře smíchejte. Zbylou šlehačku ušlehejte do polotuha, pak spojte s bílky a čokoládou. V miskách chlaďte 2–3 hodiny.

Čokoládová pěna - základní recept

Čokoládová pěna - základní recept

< 30 min
4.1(162x)
Přečíst recept

Čokoládová pěna musí být hladká a vzdušná k čemuž vám dopomůžou především dobře našlehané bílky. O tom, jak dokonale ušlehat bílky máme článek, ve kterém se dozvíte vše podstatné.

  • S máslem buďte opatrní. Když ho přidáte moc, bude krém hutný a po zatuhnutí může připomínat spíše čokoládové lanýže.  
  • Čokoládu před smícháním s našlehanými bílky zkuste ve vodní lázní rozpustit se smetanou. Vytvoříte tak ganache, která nebude tuhnout. 
  • Pěnu z čokolády můžete ozdobit mátou nebo malinami. 

  • Pokud chcete trochu experimentovat, zkuste naší avokádovou čokoládovou pěnu. 

  • Směs můžete vylepšit kávou, alkoholem nebo kořením.

Zdroj: Apetit

Recepty

Sdílet kolekci receptů

Čokoláda Čokoládové dezerty Afrodiziakum Jak na to Svatý Valentýn

Podobné kolekce receptů

Související články

21 překvapivých faktů o čokoládě

Když se řekne čokoláda, každému se vybaví sladká, kakaová chuť příjemně se rozplývající na jazyku. Není divu, že čokoláda je nejpopulárnější sladkostí na světě. Každý z nás má doma určitě schovanou alespoň jednu tabulku, po které občas sáhne, když nás přepadne chuť na sladké nebo si chceme zklidnit nervy, protože, jak je známo, čokoláda má antistresové účinky. Existuje ale spoustu dalších zajímavých faktů o čokoládě, o kterých jste ještě určitě neslyšeli. Pojďte se na ně s námi podívat.