Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlý dezert jako lék na špatnou náladu aneb 18 receptů na jemnou čokoládovou pěnu ze 4 surovin

Rychlý dezert jako lék na špatnou náladu aneb 18 receptů na jemnou čokoládovou pěnu ze 4 surovin
ZDROJ: StockFood

Pod francouzským pojmem Mousse Au Chocolat se skrývá tradiční francouzský dezert –⁠ čokoládová pěna. Tato sladkost, obvykle připravovaná z tmavé čokolády, vajec, másla, cukru a špetky soli, se vyznačuje bohatou čokoládovou chutí a bublinkovou texturou.

Kdykoli přichází řada na dezert, náš mozek začne automaticky vylučovat hormony štěstí, zvlášť, když jde o čokoládu. Ať už je v jakékoliv cukrovince, nejlépe si ji ale užijeme ve formě jemné pěny. 

  • Většina receptů na pěnu se řídí základními kroky: rozpuštěním čokolády, poté přidáním našlehaných žloutků, bílků nebo obojího a někdy i smetany. 
  • V knize Umění francouzské kuchyně Julia Child vyzývá čtenáře ke šlehání vaječných žloutků při pokojové teplotě, pak ve vodní lázni, a nakonec ve studené vodní lázni a až teprve poté se věnuje šlehání bílků. V čokoládě také rozpouští opravdu velké množství másla. 

Základní postup zní:

  1. Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Ty dejte do mísy a metlou je vyšlehejte, dokud se na povrchu neobjeví měkké vrcholky. Potom přidejte cukr a šlehejte, abyste získali hustou a lesklou směs. 
  2. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu; měla by být krásně hladká a tekutá. Přidejte 60 ml šlehačky, žloutky a dobře smíchejte. Zbylou šlehačku ušlehejte do polotuha, pak spojte s bílky a čokoládou. V miskách chlaďte 2–3 hodiny.

Čokoládová pěna musí být hladká a vzdušná k čemuž vám dopomůžou především dobře našlehané bílky. O tom, jak dokonale ušlehat bílky máme článek, ve kterém se dozvíte vše podstatné.

  • S máslem buďte opatrní. Když ho přidáte moc, bude krém hutný a po zatuhnutí může připomínat spíše čokoládové lanýže.  
  • Čokoládu před smícháním s našlehanými bílky zkuste ve vodní lázní rozpustit se smetanou. Vytvoříte tak ganache, která nebude tuhnout. 
  • Pěnu z čokolády můžete ozdobit mátou nebo malinami. 

  • Pokud chcete trochu experimentovat, zkuste naší avokádovou čokoládovou pěnu. 

  • Směs můžete vylepšit kávou, alkoholem nebo kořením.

Zdroj: Apetit