Padnou vám do ruky!
Suroviny
1 Na náplň promíchejte třešně s citronovou šťávou a dejte stranou. V misce smíchejte kukuřičný škrob se 2 lžícemi studené vody. V rendlíku na mírném ohni zahřívejte cukr do rozpuštění, zvyšte plamen a bez míchání rozehřejte na tmavý karamel. Ztlumte a přidejte třešně, vanilkový extrakt a pálenku. Zpočátku to bude vypadat, že se s karamelem nepromísí, ale až třešně pustí šťávu, půjde to. Až se karamel rozpustí, při- dejte za stálého míchání škrobovou směs. Vzniklý sirup by měl ulpívat na lžíci. Nechte vychladnout.
2 Rozválejte těsto na pomoučněné pracovní ploše na plát 45x39 cm a nakrájejte ho na 9 obdélníků (15x13 cm). Okraje každého plátu potřete bílkem prošlehaným s vodou. Ke kratší straně každého plátu dejte 3 lžíce třešňové náplně, volné těsto přes ni přehněte a okraje přitiskněte.
3 Rozložte taštičky na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je bílkem a posypte cukrem. Ostrým nožem udělejte do těsta 3 šikmé zářezy, aby mohla unikat pára. Dejte na 30 minut chladit. Troubu předehřejte na 190 °C.
4 Pečte taštičky 30–40 minut dozlatova. Nechte 10 minut chladnout na plechu a pak přeneste na mřížku, aby vychladly úplně.
NĚCO NAVÍC
Listové těsto připravené s pravým máslem koupíte mražené v Marks&Spencer.
Komentáře
Andrea Přerovská
08.02.2015 20:33
Chutnají skvěle a mizí pod
Chutnají skvěle a mizí pod rukama :-).
Lze dělat i v zimě z mražených třešní nebo využít jiné ovoce. Skvělá je i varianta jablečná. Namísto třešní použít na malé kostičky pokrájená oloupaná jablíčka ochutit mletou skořicí.
Připomínka jen k době pečení - spíš budete péct kratší dobu (cca 25min).