Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňový závin s vanilkovou omáčkou
Třešňový závin s vanilkovou omáčkou
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Třešňový závin s vanilkovou omáčkou

5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Na cca 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6214 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 298 g
Tuky 466 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavé těsto, hedvábná vanilková omáčka a šťavnaté třešně... Tento moučník budete chtít péct celé léto. O prázdninách není nad rychlé a snadné dezerty, které nám na chalupě nezaberou příliš času. Proto jsme v případě tohoto třešňového závinu sáhli po kupovaném listovém těstě – v obchodech už totiž dávno najdete kvalitní, opravdu máslové. 

Suroviny

rozválené
na poprášení
Na náplň
nejlépe vykapaný
nebo dle chuti
piškoty 1 hrst
drcené
vejce 1 ks
prošlehané
Na vanilkovou omáčku

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Na náplň umyjte třešně, vypeckujte je a nechte dobře okapat. Do misky dejte tvaroh, mascarpone, žloutky, cukr a vymíchejte dohladka.

2

Těsto rozložte i s pečicím papírem, na kterém bylo srolované, na plech. Střed po delší straně posypte drcenými piškoty a naneste sladký tvaroh s mascarpone a směs poklaďte okapanými třešněmi. Okraje těsta potřete prošlehaným vejcem, přehněte přes náplň a spojte. Závin potřete prošlehaným vejcem, vrchní část propíchněte párkrát vidličkou nebo mírně nařízněte, aby mohla odcházet pára. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C cca 35–40 minut dozlatova.

3

Na vanilkovou omáčku vlijte smetanu do rendlíku. Lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte dřeň a tu i s luskem dejte do smetany, zvolna zahřívejte pod bod varu a poté nechte 10 minut odstát. V misce prošlehejte žloutky s cukrem. Ze smetany vyjměte lusk a smetanu opět zahřejte pod bod varu. Metličkou vmíchejte zhruba sběračku horké smetany ke žloutkům. Poté vlijte žloutkovou směs do rendlíku ke zbylé smetaně a zvolna za stálého míchání vařte, aby směs začala houstnout. Přelijte do servírovací nádoby a podávejte k závinu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu
  • Zajímavosti

Mazagran: Jak připravit osvěžující letní kávovou limonádu

Mazagran je dokonalý parťák pro horké letní dny. Unikátní spojení kávy a limonády přináší osvěžující a povzbuzující chuťový zážitek. Tento nápoj původem z Alžírska je dnes čím dál oblíbenější i v Evropě. Co dělá mazagran tak výjimečným a...