Křupavé těsto, hedvábná vanilková omáčka a šťavnaté třešně... Tento moučník budete chtít péct celé léto. O prázdninách není nad rychlé a snadné dezerty, které nám na chalupě nezaberou příliš času. Proto jsme v případě tohoto třešňového závinu sáhli po kupovaném listovém těstě – v obchodech už totiž dávno najdete kvalitní, opravdu máslové.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Na náplň umyjte třešně, vypeckujte je a nechte dobře okapat. Do misky dejte tvaroh, mascarpone, žloutky, cukr a vymíchejte dohladka.
Těsto rozložte i s pečicím papírem, na kterém bylo srolované, na plech. Střed po delší straně posypte drcenými piškoty a naneste sladký tvaroh s mascarpone a směs poklaďte okapanými třešněmi. Okraje těsta potřete prošlehaným vejcem, přehněte přes náplň a spojte. Závin potřete prošlehaným vejcem, vrchní část propíchněte párkrát vidličkou nebo mírně nařízněte, aby mohla odcházet pára. Pečte v troubě vyhřáté na 200°C cca 35–40 minut dozlatova.
Na vanilkovou omáčku vlijte smetanu do rendlíku. Lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte dřeň a tu i s luskem dejte do smetany, zvolna zahřívejte pod bod varu a poté nechte 10 minut odstát. V misce prošlehejte žloutky s cukrem. Ze smetany vyjměte lusk a smetanu opět zahřejte pod bod varu. Metličkou vmíchejte zhruba sběračku horké smetany ke žloutkům. Poté vlijte žloutkovou směs do rendlíku ke zbylé smetaně a zvolna za stálého míchání vařte, aby směs začala houstnout. Přelijte do servírovací nádoby a podávejte k závinu.