Nejoblíbenější moučník rakousko-uherských časů může mít řadu podob. Náplň z pikantních třešní (i višně se uplatní) je zajímavou obměnou jablečné klasiky, hotové těsto vám zase zjednoduší a urychlí práci.
Suroviny
Postup
Máslo rozehřejte, trochu si nechte na potření závinu, do ostatního vmíchejte strouhanku či piškotové drobty. Osmahněte dozlatova.
Rozválené těsto potřete máslem, posypte opraženou strouhankou a poklaďte vypeckovanými třešněmi. Okraje nechte volné. Náplň posypte krupicovým cukrem, závin opatrně stočte, potřete máslem.
V troubě předehřáté na 180 stupňů pečte čtyřicet minut. Pocukrujte a podávejte.
Obměna
Na náplň využijete i zavařené ovoce, jen by mělo být hustší, aby nevytékala šťáva a nepřipalovala se. Poohlédněte se také po výrobcích bez přidaného cukru.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší náplně do závinů: Jablečná, maková a další tradiční náplně i moderní verze s čokoládou nebo ovocem(24 receptů )
- Upečte si štrúdl, obejdete se hravě i bez listového těsta. Vyzkoušejte tažený, jogurtový nebo pivní(17 receptů )
- 20 neodolatelných moučníků z listového těsta(20 receptů )
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů )
- Dezerty z třešní: Upečte si cheesecake brownies nebo rychlou bublaninu(40 receptů )