0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z třešní upečte bublaninu, višně ponořte do rumu nebo čokolády. Které další dezerty můžete připravit?

Piškotový dort s třešněmi
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Někdo dává přednost sladkým třešním, někomu více chutnají pikantní višně. K čemu se které hodí? Hodí se do rumu víc třešně nebo višně? Podělíme se s vámi i o nejlepší recepty na koláče, poháry i další dezerty z třešní a višní. Také si s námi můžete připravit domácí džem.

Jak třešně, tak višně patří do rozvětveného rodu slivoní (prunus) a jsou příbuzné nejen navzájem, ale i se švestkami, meruňkami, broskvoněmi, mandloňemi, trnkou a mnoha dalšími. Předkem kulturních odrůd třešní a višní není kupodivu planě rostoucí třešeň ptáčnice – ta je naopak podle Výzkumného a šlechtitelského ústavu v Holovousích mnohonásobným náhodným křížencem mezi třešněmi a višněmi.

  • Třešně i višně údajně pocházejí z východní a jihozápadní Asie a odtud se šířily na západ. Archeologové pecky z třešní nacházejí v Evropě ve vrstvách z doby bronzové, takže je jisté, že nás červené plody provázejí už od dávné historie.
  • Na našem území jsou třešně jako hospodářské stromy zmiňovány už ve středověku.

Jaký je rozdíl mezi třešní a višní

Z hlediska dozrávání jsou ranější třešně, jejichž první odrůdy můžeme sklízet už koncem května. Podle toho, kdy která odrůda dosáhnou plné zralosti, pak sezonu třešní dělíme na 1. až 8. třešňový týden. Trvá tedy přibližně od 25. května do 25. srpna.

  • Podle třešňových týdnů se pak určuje i doba dozrávání višní. Ty dosahují zralosti o něco později než jejich sladší příbuzné, takže první višně můžeme sklízet v 2. až 3. třešňovém týdnu – nejranější odrůdy dozrávají tedy zhruba v polovině června.
  • Visně a třešně se liší velikostí plodů, vzrůstem stromu i tvarem jeho koruny. Třešně jsou vyšší a mohutnější. U mnoha odrůd višní rostou plody na dlouhých, tenkých, převislých větvích. 
  • Plody višní mají drobnější pecku a bývají menší než třešně. Ovšem kdyby byl někdo na pochybách, stačí ochutnat. Třešně jsou sladké, višně kyselé. A to určuje i jejich použití v kuchyni. 

Višně

Jejich kyselá chuť se skvěle uplatní v džemech, kde naopak třešním kyselý tón trochu chybí, takže ideálním řešením je udělat zavařeninu, v níž se třešně s višněmi snoubí v dokonalé harmonii.

  • Skvělou surovinou jsou višně jako sirup, někdy narazíte i na jemný višňový ocet.
  • Cukr při zavařování kyselost višní výborně vyváží, vynikající jsou tedy i višňové kompoty. Když kompotované višně použijete v koláči či dortu, jeho chuť bude zajímavější.
  • Ve švarcvaldském dortu kompotované višně marinované v třešňové pálence vytvoří žádaný protipól sladké šlehačky a čokoládového korpusu.
  • Plody staré odrůdy tmavě zbarvených višní Morela se naložené v cukru a alkoholu staly základem oblíbených višní v čokoládě.

Třešně

Jsou nejchutnější čerstvé, i když ani třešňový kompot nebo džem není k zahození. V případě zavařenin skvěle souzní s kyselejším ovocem – pokud je nechcete míchat s višněmi, můžete zkusit kombinaci s červeným rybízem či ostružinami.

  • Léto bez třešňové bublaniny jako by ani nebylo. Na rozdíl od meruněk třešně tepelnou úpravou neztrácejí svoji sladkost.
  • Když zkusíte ovocné knedlíky místo meruňkami naplnit třešněni, ani nebudete muset dovnitř místo pecky vládat cukr.

  • Zvláště chrupky s tužší dužninou výborně drží během pečení tvar a nepouštějí tolik šťávy. Třešňový koláč bude vždycky dobře vypadat.
  • Klasickým receptem s třešněmi je clafoutis.
  • Skvělým společníkem třešní je v dezertech mák.
  • Třešně se uplatní v pohárech i ve zmrzlině, ale pokud máte rádi kontrastní chutě, zauvažujte, zda je čas od času nevyměnit za jejich kyselé sestřenky.

Související články

Všechno, co potřebujete vědět o českých třešních
  • Suroviny

Všechno, co potřebujete vědět o českých třešních

Pro někoho jsou symbolem léta a bezstarostného dětství, jiní se těší na třešňovou bublaninu, třešňový koláč nebo třešňovou marmeládu. Možná se najdou i tací, pro které sezóna třešní znamená zavařování kompotů. Čím se liší jednotlivé odrůdy...
Schwarzwaldský dort - třešňový krasavec z Německa
  • Články

Schwarzwaldský dort - třešňový krasavec z Německa

Schwarzwaldský dort, Black Forest, Schwarzwald Torte nebo také Dort z Černého lesa je šlehačkový dezert, který v první polovině 20. století získal slávu po celém Německu. Svou lahodnou chutí a nezaměnitelným typickým vzhledem má...
Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit