Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tažený závin s višněmi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
2.6/5 Počet hodnocení: 15
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5596 kcal
Bílkoviny 145 g
Sacharidy 615 g
Tuky 253 g
Vláknina 100 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravý maďarský tažený závin je pochoutka, pro kterou stojí za to chvíli umírat hrůzou, jestli se vám bobek těsta opravdu podaří vytáhnout do tak obrovských rozměrů, jak předepisuje recept. Nebojte, podaří! Odpočinek pomůže uvolnit lepek. Ten spolu s octem způsobí, že se těsto dobře vytahuje.

Suroviny

vejce 1 ks
ocet 4 ČL
sůl 1 špetka
Na náplň
višně 1,5 kg
odpeckované
ořechy 100 g
nasekané
drcené
Na dokončení
hřebíček 1 špetka
mletý
na posypání

Postup

1

Do mísy dejte vejce, ocet a 150 ml vlažné vody. Přisypávejte mouku se solí tak, abyste mohli vypracovat měkké, lesklé, pružné a nelepivé těsto. Položte ho na pomoučněnou pracovní plochu a na půl hodiny ho přikryjte nahřátou mísou nebo hrncem.

2

Poprašte moukou čistý ubrus, položte na něj těsto a rozválejte ho. Pak dospod dejte ruce a prsty a hřbety rukou těsto co nejvíce roztahujte do stran, abyste získali plát velký asi 80 x 120 cm. Silnější okraje těsta odstřihněte. Těsto potřete smetanou zahřátou s máslem. Pruh na delší straně posypte piškoty, ořechy a višněmi.

3

Smetanu prošlehejte se žloutkem, cukrem a hřebíčkem a směsí polijte náplň. Pomocí ubrusu štrúdl sviňte. Závin stočte na pomaštěný plech do jakéhosi S a potřete zbytkem smetany zahřáté s máslem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Po vychladnutí pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín