3 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4907 kcal
Bílkoviny 131 g
Sacharidy 602 g
Tuky 189 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pravý maďarský tažený závin je pochoutka, pro kterou stojí za to chvíli umírat hrůzou, jestli se vám bobek těsta opravdu podaří vytáhnout do tak obrovských rozměrů, jak předepisuje recept. Nebojte, podaří! Odpočinek pomůže uvolnit lepek. Ten spolu s octem způsobí, že se těsto dobře vytahuje.

Suroviny

vejce 1 ks
ocet 4 ČL
mouka pšeničná hladká 500 g
\"00\"
sůl 1 špetka
Na náplň
višně 1.5 kg
odpeckované
100 g
ořechová jadra nasekaná
piškoty 100 g
drcené
Na dokončení
smetana ke šlehání 6 PL
máslo 3 PL
smetana ke šlehání 200 ml
žloutek 1 ks
moučkový cukr 1 PL
hřebíček 1 špetka
mletý
moučkový cukr
na posypání

1 Do mísy dejte vejce, ocet a 150 ml vlažné vody. Přisypávejte mouku se solí tak, abyste mohli vypracovat měkké, lesklé, pružné a nelepivé těsto. Položte ho na pomoučněnou pracovní plochu a na půl hodiny ho přikryjte nahřátou mísou nebo hrncem.

2 Poprašte moukou čistý ubrus, položte na něj těsto a rozválejte ho. Pak dospod dejte ruce a prsty a hřbety rukou těsto co nejvíce roztahujte do stran, abyste získali plát velký asi 80 x 120 cm. Silnější okraje těsta odstřihněte. Těsto potřete smetanou zahřátou s máslem. Pruh na delší straně posypte piškoty, ořechy a višněmi.

3 Smetanu prošlehejte se žloutkem, cukrem a hřebíčkem a směsí polijte náplň. Pomocí ubrusu štrúdl sviňte. Závin stočte na pomaštěný plech do jakéhosi S a potřete zbytkem smetany zahřáté s máslem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Po vychladnutí pocukrujte.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit