Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4907 kcal
Bílkoviny 131 g
Cukr 602 g
Tuky 189 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pravý maďarský tažený závin je pochoutka, pro kterou stojí za to chvíli umírat hrůzou, jestli se vám bobek těsta opravdu podaří vytáhnout do tak obrovských rozměrů, jak předepisuje recept. Nebojte, podaří! Odpočinek pomůže uvolnit lepek. Ten spolu s octem způsobí, že se těsto dobře vytahuje.

Suroviny

vejce 1 ks
ocet 4 ČL
mouka pšeničná hladká 500 g
\"00\"
sůl 1 špetka
Na náplň
višně 1.5 kg
odpeckované
100 g
ořechová jadra nasekaná
piškoty 100 g
drcené
Na dokončení
smetana ke šlehání 6 PL
máslo 3 PL
smetana ke šlehání 200 ml
žloutek 1 ks
moučkový cukr 1 PL
hřebíček 1 špetka
mletý
moučkový cukr
na posypání

1 Do mísy dejte vejce, ocet a 150 ml vlažné vody. Přisypávejte mouku se solí tak, abyste mohli vypracovat měkké, lesklé, pružné a nelepivé těsto. Položte ho na pomoučněnou pracovní plochu a na půl hodiny ho přikryjte nahřátou mísou nebo hrncem.

2 Poprašte moukou čistý ubrus, položte na něj těsto a rozválejte ho. Pak dospod dejte ruce a prsty a hřbety rukou těsto co nejvíce roztahujte do stran, abyste získali plát velký asi 80 x 120 cm. Silnější okraje těsta odstřihněte. Těsto potřete smetanou zahřátou s máslem. Pruh na delší straně posypte piškoty, ořechy a višněmi.

3 Smetanu prošlehejte se žloutkem, cukrem a hřebíčkem a směsí polijte náplň. Pomocí ubrusu štrúdl sviňte. Závin stočte na pomaštěný plech do jakéhosi S a potřete zbytkem smetany zahřáté s máslem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 30 minut dozlatova. Po vychladnutí pocukrujte.

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
  • Tipy redakce

10 neodolatelných důvodů, proč jít na 10. Apetit piknik

Jupí, už se to blíží, už to klepe na vrátka! Gastronomický svátek časopisu Apetit začíná již za pár dní. Ještě váháte, zda v sobotu 19. června 2021 vyrazit do Grébovky? Tady je 10 skvělých důvod, proč oslavit začátek léta společně. ...
  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...

Obchod Apetit