0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trhací chléb s bylinkovým máslem

Trhací chléb s bylinkovým máslem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trhací chléb s bylinkovým máslem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4004 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 335 g
Tuky 221 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chleba předurčený ke sdílení udělá dojem na rodiny i hosty na večírku. Je jen na vás, při jaké příležitosti tohle eso vytáhnete z rukávu...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
+ na posypání
droždí sušené 7 g
nebo 2 lžičky
sůl 1.5 ČL
olivový olej 2 PL
Na bylinkové máslo
mozzarella 250 g
máslo 150 g
změklé
parmazán 3 PL
strouhaný
česnek 5 stroužků
nasekaných nahrubo
petrželka 0.5 svazku
hladkolistá, lístky otrhané
bazalka 1 hrst
oregano 2 ČL
sušené
sůl

Postup

1

Mouku promíchejte v míse s droždím. Přidejte sůl, olivový olej a 300 ml vlažné vody a vypracujte hladké elastické těsto. Ručně vám to zabere 10–15 minut, v robotu to zvládnete za 5. Těsto nechte v míse, zakryjte jej potravinářskou fólií a nechte vykynout, mělo by zdvojnásobit objem.

2

Mozzarellu slijte, natrhejte nadrobno
a nechte v sítku vykapat, než těsto vykyne. Poté ji dejte do mixéru, přidejte zbylé suroviny na bylinkové máslo, osolte podle chuti a promixujte do hladké pasty.

3

Formu na chlebíček či toustový chléb vyložte dlouhým pruhem pečicího papíru tak, aby pokryl dno a protilehlé stěny formy.

4

Polovinu těsta vyválejte do co největšího čtverce, o hraně zhruba trojnásobku šířky formy. Těsto poté nakrájejte na 9 čtverců. Dejte si stranou pár lžic bylinkového másla, zbylé rozdělte na pomyslné poloviny. Polovinou postupně potřete všechny čtverce těsta a naskládejte je na sebe do komínku. Zopakujte se zbylým těstem a máslem. Komínky poté přesuňte do formy, pláty těsta tak budou ‚na stojáka‘.

5

Těsto ve formě volně zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 20–30 minut kynout. Troubu předehřejte na 180°C.

6

Nakynutý trhací chléb dejte do trouby a pečte 40–45 minut. Vyjměte ho z trouby, potřete zbylým bylinkovým máslem a nechte jej vsáknout do chleba. Ten nechte zhruba 30 minut zchladnout a poté jej pomocí papíru vyjměte na mřížku nebo prkýnko a podávejte, nejlépe ještě teplý.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit