Chleba předurčený ke sdílení udělá dojem na rodiny i hosty na večírku. Je jen na vás, při jaké příležitosti tohle eso vytáhnete z rukávu...
Suroviny
Postup
Mouku promíchejte v míse s droždím. Přidejte sůl, olivový olej a 300 ml vlažné vody a vypracujte hladké elastické těsto. Ručně vám to zabere 10–15 minut, v robotu to zvládnete za 5. Těsto nechte v míse, zakryjte jej potravinářskou fólií a nechte vykynout, mělo by zdvojnásobit objem.
Mozzarellu slijte, natrhejte nadrobno a nechte v sítku vykapat, než těsto vykyne. Poté ji dejte do mixéru, přidejte zbylé suroviny na bylinkové máslo, osolte podle chuti a promixujte do hladké pasty.
Formu na chlebíček či toustový chléb vyložte dlouhým pruhem pečicího papíru tak, aby pokryl dno a protilehlé stěny formy.
Polovinu těsta vyválejte do co největšího čtverce, o hraně zhruba trojnásobku šířky formy. Těsto poté nakrájejte na 9 čtverců. Dejte si stranou pár lžic bylinkového másla, zbylé rozdělte na pomyslné poloviny. Polovinou postupně potřete všechny čtverce těsta a naskládejte je na sebe do komínku. Zopakujte se zbylým těstem a máslem. Komínky poté přesuňte do formy, pláty těsta tak budou ‚na stojáka‘.
Těsto ve formě volně zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 20–30 minut kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
Nakynutý trhací chléb dejte do trouby a pečte 40–45 minut. Vyjměte ho z trouby, potřete zbylým bylinkovým máslem a nechte jej vsáknout do chleba. Ten nechte zhruba 30 minut zchladnout a poté jej pomocí papíru vyjměte na mřížku nebo prkýnko a podávejte, nejlépe ještě teplý.
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.