Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trhací chléb s bylinkovým máslem
Trhací chléb s bylinkovým máslem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trhací chléb s bylinkovým máslem

4.1/5 Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4004 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 335 g
Tuky 221 g
Vláknina 69 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chleba předurčený ke sdílení udělá dojem na rodiny i hosty na večírku. Je jen na vás, při jaké příležitosti tohle eso vytáhnete z rukávu...

Suroviny

+ na posypání
droždí sušené 7 g
nebo 2 lžičky
sůl 1,5 ČL
olivový olej 2 PL
Na bylinkové máslo
máslo 150 g
změklé
strouhaný
česnek 5 stroužků
nasekaných nahrubo
petrželka ½ svazku
hladkolistá, lístky otrhané
bazalka 1 hrst
oregano 2 ČL
sušené
sůl

Postup

1

Mouku promíchejte v míse s droždím. Přidejte sůl, olivový olej a 300 ml vlažné vody a vypracujte hladké elastické těsto. Ručně vám to zabere 10–15 minut, v robotu to zvládnete za 5. Těsto nechte v míse, zakryjte jej potravinářskou fólií a nechte vykynout, mělo by zdvojnásobit objem.

2

Mozzarellu slijte, natrhejte nadrobno
a nechte v sítku vykapat, než těsto vykyne. Poté ji dejte do mixéru, přidejte zbylé suroviny na bylinkové máslo, osolte podle chuti a promixujte do hladké pasty.

3

Formu na chlebíček či toustový chléb vyložte dlouhým pruhem pečicího papíru tak, aby pokryl dno a protilehlé stěny formy.

4

Polovinu těsta vyválejte do co největšího čtverce, o hraně zhruba trojnásobku šířky formy. Těsto poté nakrájejte na 9 čtverců. Dejte si stranou pár lžic bylinkového másla, zbylé rozdělte na pomyslné poloviny. Polovinou postupně potřete všechny čtverce těsta a naskládejte je na sebe do komínku. Zopakujte se zbylým těstem a máslem. Komínky poté přesuňte do formy, pláty těsta tak budou ‚na stojáka‘.

5

Těsto ve formě volně zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 20–30 minut kynout. Troubu předehřejte na 180°C.

6

Nakynutý trhací chléb dejte do trouby a pečte 40–45 minut. Vyjměte ho z trouby, potřete zbylým bylinkovým máslem a nechte jej vsáknout do chleba. Ten nechte zhruba 30 minut zchladnout a poté jej pomocí papíru vyjměte na mřížku nebo prkýnko a podávejte, nejlépe ještě teplý.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...