0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trhací chleba se šalvějí, špekem a pečeným česnekem

Trhací chleba se šalvějí, špekem a pečeným česnekem

4.1 / 5. Počet hodnocení: 23
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4978 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 406 g
Tuky 270 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náš tip? Chleba stvořený ke sdílení, jehož jediným problémem je, že se o něj nebudete vůbec chtít dělit...

Suroviny

mléko 250 ml
máslo 50 g
+ navíc na vytření formy
krupicový cukr 1 PL
droždí sušené 2 ČL
mouka pšeničná hladká 485 g
+ navíc na posypání
sůl mořská 0.5 ČL
vejce 2 ks
rostlinný olej
na vytření mísy
tyrolský špek 250 g
na nudličky
česnek 12 stroužků
se slupkou
šalvěj 1 svazek
rozebraný na lístky
olivový olej extra panenský 125 ml
fontina 150 g
sýr fontina (můžete použít i ementál, gruyère nebo provolone), strouhaného nahrubo
sušené brusinky 65 g
pistácie 70 g
sekané

Postup

1

Polovinu mléka nalijte do rendlíku a zahřejte k varu. Stáhněte z plotny, přidejte máslo a cukr a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.

2

Přidejte zbylé mléko a na 5 minut odložte stranou. Přidejte droždí, zamíchejte a zase na 5 minut (nebo dokud se na povrchu nevytvoří pěna) odložte stranou.

3

Mouku, sůl, vejce a kvasnicovou směs dejte do mísy robotu a pomocí hákového nástavce hněťte 5 minut, nebo dokud těsto nebude krásně hladké. Těsto přemístěte do mísy lehce vytřené olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut.

4

Troubu vyhřejte na 200°C. Tyrolský špek a česnek rozložte na velký plech a pečte 10–12 minut, nebo dokud není špek vypečený dokřupava. Špek prozatím odložte stranou, česnek nechte lehce zchladnout, potom oloupejte a společně se šalvějí – trochu lístků si nechte stranou na ozdobení – a 80ml panenského oleje rozmixujte na pastu.

5

Těsto rozdělte na poloviny. Polovinu těsta rozválejte na ploše poprášené moukou na dlouhý pruh o rozměrech cca 15x35cm. Potřete ho polovinou česnekové pasty, posypte polovinou špeku, sýra, brusinek a pistácií a co nejpevněji zaviňte směrem od jedné delší strany ke druhé.

6

Vzniklou roládu nakrájejte na 16 koleček a ta naskládejte do máslem vymazané formy (o průměru 24cm) nebo pekáčku. Zopakujte s druhou polovinou těsta. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut.

7

Vyhřejte troubu na 180°C.

8

Odstraňte fólii, vykynutý trhací chleba rovnoměrně polijte zbylým olivovým olejem a pečte dozlatova asi 30–35 minut. Posypte lístky šalvěje na ozdobení a pečte ještě 5 minut, aby byla šalvěj křupavá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit