Trhací chleba se šalvějí, tyrolským špekem a pečeným česnekem

Trhací chleba se šalvějí, tyrolským špekem a pečeným česnekem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4924 kcal
Bílkoviny 196 g
Sacharidy 404 g
Tuky 269 g
Vláknina 73 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náš tip? Chleba stvořený ke sdílení, jehož jediným problémem je, že se o něj nebudete vůbec chtít dělit...

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
máslo 50 g
+ na vytření formy
krupicový cukr 1 PL
2 ČL
sušené droždí
mouka pšeničná hladká 485 g
+ na posypání
sůl mořská 0.5 ČL
vejce 2 ks
rostlinný olej
na vytření mísy
tyrolský špek 250 g
na nudličky
česnek 12 stroužků
se slupkou
šalvěj 1 svazek
rozebraný na lístky
olivový olej extra panenský 125 ml
150 g
sýr fontina (můžete použít i ementál, gruyère nebo provolone), strouhaného nahrubo
sušené brusinky 65 g
pistácie 70 g
sekané

1 Polovinu mléka nalijte do rendlíku a zahřejte k varu. Stáhněte z plotny, přidejte máslo a cukr a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte zbylé mléko a na 5 minut odložte stranou. Přidejte droždí, zamíchejte a zase na 5 minut (nebo dokud se na povrchu nevytvoří pěna) odložte stranou.

2 Mouku, sůl, vejce a kvasnicovou směs dejte do mísy robotu a pomocí hákového nástavce hněťte 5 minut, nebo dokud těsto nebude krásně hladké. Těsto přemístěte do mísy lehce vytřené olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut.

3 Troubu vyhřejte na 200°C. Tyrolský špek a česnek rozložte na velký plech a pečte 10–12 minut, nebo dokud není špek vypečený dokřupava. Špek prozatím odložte stranou, česnek nechte lehce zchladnout, potom oloupejte a společně se šalvějí – trochu lístků si nechte stranou na ozdobení – a 80ml panenského oleje rozmixujte na pastu.

4 Těsto rozdělte na poloviny. Polovinu těsta rozválejte na ploše poprášené moukou na dlouhý pruh o rozměrech cca 15x35cm. Potřete ho polovinou česnekové pasty, posypte polovinou špeku, sýra, brusinek a pistácií a co nejpevněji zaviňte směrem od jedné delší strany ke druhé. Vzniklou roládu nakrájejte na 16 koleček a ta naskládejte do máslem vymazané formy (o průměru 24cm) nebo pekáčku. Zopakujte s druhou polovinou těsta. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut. Vyhřejte troubu na 180°C.

5 Odstraňte fólii, vykynutý trhací chleba rovnoměrně polijte zbylým olivovým olejem a pečte dozlatova asi 30–35 minut. Posypte lístky šalvěje na ozdobení a pečte ještě 5 minut, aby byla šalvěj křupavá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit