Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trhací chleba se šalvějí, špekem a pečeným česnekem

Trhací chleba se šalvějí, špekem a pečeným česnekem

4.2/5 Počet hodnocení: 41
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4978 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 406 g
Tuky 270 g
Vláknina 77 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náš tip? Chleba stvořený ke sdílení, jehož jediným problémem je, že se o něj nebudete vůbec chtít dělit...

Suroviny

mléko 250 ml
+ navíc na vytření formy
droždí sušené 2 ČL
+ navíc na posypání
sůl mořská ½ ČL
vejce 2 ks
rostlinný olej
na vytření mísy
na nudličky
česnek 12 stroužků
se slupkou
šalvěj 1 svazek
rozebraný na lístky
olivový olej extra panenský 125 ml
fontina 150 g
sýr fontina (můžete použít i ementál, gruyère nebo provolone), strouhaného nahrubo
sušené brusinky 65 g
pistácie 70 g
sekané

Postup

1

Polovinu mléka nalijte do rendlíku a zahřejte k varu. Stáhněte z plotny, přidejte máslo a cukr a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.

2

Přidejte zbylé mléko a na 5 minut odložte stranou. Přidejte droždí, zamíchejte a zase na 5 minut (nebo dokud se na povrchu nevytvoří pěna) odložte stranou.

3

Mouku, sůl, vejce a kvasnicovou směs dejte do mísy robotu a pomocí hákového nástavce hněťte 5 minut, nebo dokud těsto nebude krásně hladké. Těsto přemístěte do mísy lehce vytřené olejem, přikryjte potravinářskou fólií a nechte ho kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut.

4

Troubu vyhřejte na 200°C. Tyrolský špek a česnek rozložte na velký plech a pečte 10–12 minut, nebo dokud není špek vypečený dokřupava. Špek prozatím odložte stranou, česnek nechte lehce zchladnout, potom oloupejte a společně se šalvějí – trochu lístků si nechte stranou na ozdobení – a 80ml panenského oleje rozmixujte na pastu.

5

Těsto rozdělte na poloviny. Polovinu těsta rozválejte na ploše poprášené moukou na dlouhý pruh o rozměrech cca 15x35cm. Potřete ho polovinou česnekové pasty, posypte polovinou špeku, sýra, brusinek a pistácií a co nejpevněji zaviňte směrem od jedné delší strany ke druhé.

6

Vzniklou roládu nakrájejte na 16 koleček a ta naskládejte do máslem vymazané formy (o průměru 24cm) nebo pekáčku. Zopakujte s druhou polovinou těsta. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí objem. Bude to trvat asi 30 minut.

7

Vyhřejte troubu na 180°C.

8

Odstraňte fólii, vykynutý trhací chleba rovnoměrně polijte zbylým olivovým olejem a pečte dozlatova asi 30–35 minut. Posypte lístky šalvěje na ozdobení a pečte ještě 5 minut, aby byla šalvěj křupavá.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/1

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč