Specifickou chuť jehněčího někde milují, u nás jí přespříliš neholdujeme. Při správné úpravě se ovšem jedná o opravdovou delikatesu. Ke slovu se dostává alespoň na Velikonoce.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 150°C. Z masa okrájejte blány. V sekáčku na potraviny či mixéru zpracujte česnek, oregano, tymián, koriandr, uzenou papriku, římský kmín, trochu oleje podle potřeby a sůl a pepř podle chuti. Směsí potřete maso všude, kde se dá, a svažte ho kuchyňským provázkem do pravidelného tvaru. V pekáči smíchejte ocet, vývar a med, osolte a opepřete. Do pekáče položte maso případným tukem vzhůru.
Pečte zhruba 4,5–5 hodin, aby maso bylo šťavnaté, propečené a jen se rozsýpalo. Průběžně přelévejte výpekem, popřípadě podlijte dalším vývarem či vodou. Než začnete maso trhat či krájet, nechte ho zhruba 30 minut odležet.
Těsně před podáváním prošlehejte v míse citronovou šťávu, olej a med. Osolte, opepřete, vmíchejte cibuli. Vsypte rukolu, petrželku, kopr podle chuti a ředkvičky, promíchejte. Maso zbavte provázku a natrhejte čistýma rukama či dvěma vidličkami, popřípadě nakrájejte. Na velký servírovací talíř či plochou mísu naaranžujte tarhoňu či kuskus, pokapejte výpekem z masa. Přidejte salát a na něj dejte maso, případně mírně promíchejte. Pokapejte výpekem. Posypte řeřichou.