Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Trhané jehněčí na tarhoně a rukolovém salátu
Trhané jehněčí na tarhoně a rukolovém salátu
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trhané jehněčí na tarhoně a rukolovém salátu

4.3/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2953 kcal
Bílkoviny 133 g
Sacharidy 375 g
Tuky 90 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Specifickou chuť jehněčího někde milují, u nás jí přespříliš neholdujeme. Při správné úpravě se ovšem jedná o opravdovou delikatesu. Ke slovu se dostává alespoň na Velikonoce.

Suroviny

vykostěná, o váze 2–2,5 kg (váha už bez kosti)
česnek 3 stroužky
oloupané
oregano 1 hrst
čerstvé lístky
tymián 1 hrst
čerstvé lístky
koriandr mletý 2 ČL
paprika mletá uzená 1 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
olivový olej panenský
trocha podle potřeby
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 2 PL
vývar kuřecí 500 ml
med 2 PL
Na salát a na ozdobení
olivový olej panenský 2 PL
med 1 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakrájená na tenká půlkolečka
rukola 5 hrstí
petrželka 2 hrsti
kopr 2 hrsti
lze vynechat
ředkvičky 5 ks
nakrájené na tenká kolečka
řeřicha 1 bal
nastříhaná
K podávání
těstoviny 500 g
tarhoňa nebo perlový kuskus – uvařené podle návodu na obalu

Postup

1

Troubu předehřejte na 150°C. Z masa okrájejte blány. V sekáčku na potraviny či mixéru zpracujte česnek, oregano, tymián, koriandr, uzenou papriku, římský kmín, trochu oleje podle potřeby a sůl a pepř podle chuti. Směsí potřete maso všude, kde se dá, a svažte ho kuchyňským provázkem do pravidelného tvaru. V pekáči smíchejte ocet, vývar a med, osolte a opepřete. Do pekáče položte maso případným tukem vzhůru.

2

Pečte zhruba 4,5–5 hodin, aby maso bylo šťavnaté, propečené a jen se rozsýpalo. Průběžně přelévejte výpekem, popřípadě podlijte dalším vývarem či vodou. Než začnete maso trhat či krájet, nechte ho zhruba 30 minut odležet.

3

Těsně před podáváním prošlehejte v míse citronovou šťávu, olej a med. Osolte, opepřete, vmíchejte cibuli. Vsypte rukolu, petrželku, kopr podle chuti a ředkvičky, promíchejte. Maso zbavte provázku a natrhejte čistýma rukama či dvěma vidličkami, popřípadě nakrájejte. Na velký servírovací talíř či plochou mísu naaranžujte tarhoňu či kuskus, pokapejte výpekem z masa. Přidejte salát a na něj dejte maso, případně mírně promíchejte. Pokapejte výpekem. Posypte řeřichou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/4

Apetit magazín