Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Trifle s čokoládou, kávou a Baileys

Tenhle recept má v sobě všechno, co milujeme. Je to kombinace anglického triflu, italského tiramisu a nechybí v něm nezbytná dávka alkoholu.

Vydání: 2021/1
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 12 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení
PT10M
Vaření 0:10
Pohár Britská

Ingredience

    • 500 ml plnotučného mléka
    • 40 g kukuřičného škrobu
    • 200 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
    • 3 vejce
    • 50 g tmavé čokolády, nasekané
    • špetka vločkové soli
    • 75 g mascarpone
    • 50 ml likéru Baileys
    • hotová piškotová roláda se šlehačkou (nebo viz Recept navíc)
    • 100 ml silné kávy
    • 2–4 lžíce amaretta
    • 25 g sušenek amaretti, rozdrcených

    NA KÁVOVOU ŠLEHAČKU

    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 2 lžíce instantního espresa
    • 450 ml smetany ke šlehání

    NA DOKONČENÍ

    • 50 g čokoládových hoblinek

Příprava jídla

1 Na krém vlijte mléko do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Škrob, cukr, vanilku a vejce dejte do mísy a prošlehejte. Pomalu zašlehejte horké mléko, směs přelijte zpět do rendlíku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

2 Hotový krém rozdělte stejným dílem do dvou misek. Do jedné přidejte nasekanou čokoládu a sůl a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a s krémem nespojí. Do druhé přidejte mascarpone a Baileys a míchejte, aby vznikl kompaktní krém. Na každou misku přitiskněte potravinářskou fólii a dejte do lednice vychladnout.

3 Roládu nakrájejte na plátky silné 2 cm. Smíchejte kávu s amarettem. Pár plátků rolády namočte do kávové směsi a vyložte jimi stěny skleněné mísy na trifle. Zbylé plátky nalámejte na kousky a použijte je na vyložení dna. Zakápněte zbylou kávou s amarettem. Naneste krém s Baileys a posypte rozdrcenými sušenkami amaretti. Na ně naneste čokoládový krém. Dejte na pár hodin chladit.

4 Před podáváním připravte kávovou šlehačku. Cukr a instantní espreso dejte do misky, přilijte 2 lžíce vroucí vody a míchejte, aby se cukr i káva rozpustily. Nechte zchladnout, pak vlijte spolu se smetanou do mísy a ušlehejte do měkkých špiček. Naneste na trifle a posypte čokoládovými hoblinkami.

RECEPT NAVÍC 
Roládu můžete koupit již hotovou, daleko lepší je ale ta domácí: Vyšlehejte 6 žloutků, aby zesvětlaly. V jiné míse vyšlehejte 6 bílků do pěny, zvyšte rychlost na střední a tenkým pramínkem přisypávejte 100 g cukru. Zašlehávejte, dokud nevznikne tuhý sníh. Gumovou stěrkou zatřete třetinu sněhu ke žloutkům a pak zlehka přidejte i zbylý sníh, 30 g kakaa holandského typu a 30 g hladké mouky. Pomocí stěrky těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 10 až 12 minut, až bude pružné. Hned po upečení vyklopte na utěrku poprášenou kakaem a sloupněte pečicí papír. Stočte i s utěrkou do rolády; švem dolů nechte na mřížce zcela vychladnout. Naplňte oslazenou smetanou ušlehanou téměř dotuha.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Medovník

Svařákové bábovičky s lesním ovocem

Pruhované skleničky s čokoládou a mátou

Lotuskový cheesecake

Vánoční semifreddo

Přidat komentář