Pruhované skleničky s čokoládou a mátou

Pruhované skleničky s čokoládou a mátou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2614 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 161 g
Tuky 204 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Čokoláda a máta – někdo tuhle kombinaci miluje, někdo zase nesnáší. Pokud jste v prvním táboře, mátou nešetřete, pokud v tom druhém, jednoduše ji vynechte.

Související recepty

Medovník

Netradiční varianta medovníku s karamelovým sa...

Suroviny

Na vrsty z bílé čokolády a máty
bílá čokoláda 100 g
nasekané nadrobno
smetana ke šlehání 100 g
+ další k podávání (nemusí být)
mátový extrakt 0.75 ČL
potravinářské barvivo
zelené
Na vrsty z čokoládové pěny
tmavá čokoláda 100 g
65-70 % kakaa, nasekané
mléko 3 PL
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
krupicový cukr 60 g
smetana ke šlehání 200 ml

1 Začněte přípravou vrstvy s mátou. Bílou čokoládu dejte do misky, smetanu vlijte do rendlíčku, přiveďte těsně pod bod varu a přilijte k čokoládě. Nechte chvíli stát a poté míchejte, aby se všechna čokoláda rozpustila a obě suroviny spojily do hladkého krému. Vmíchejte mátový extrakt a barvivo a dejte stranou – nechte na lince stát zhruba 30 minut, aby směs zchladla.

2 Na čokoládovou pěnu dejte tmavou čokoládu do žáruvzdorné misky a nechte ji za občasného míchání rozpustit nad vodní lázní. Přilijte mléko a vymíchejte hladký krém. Dejte stranou a nechte lehce zchladnout. Bílky vyšlehejte, jen aby byly napěněné, přisypte cukr a vyšlehejte do měkkých špiček. V jiné misce vyšlehejte smetanu také do měkkých špiček. Žloutky vmíchejte do rozpuštěné čokolády a poté po částech zapracujte šlehačku a bílky.

3 Na servírování vlijte na dno 6 skleniček o objemu zhruba 200 ml cca 1/3 mátového krému a skleničkami zakružte, ať se krém dostane trochu výš, než je jeho přirozená hladina. Skleničky dejte na 10 minut do mrazáku, aby krém zatuhl. Pak do skleniček rozdělte zhruba polovinu čokoládové pěny a pěkně ji uhlaďte. Dejte opět na chvíli do mrazáku a zopakujte se zbylým krémem a pěnou tak, aby poslední vrstva byla z mátového krému.

4 Hotové skleničky nechte před servírováním pár hodin v lednici vychladit. Podávejte je jen tak nebo ozdobené ušlehanou smetanou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit