Tenhle recept má v sobě všechno, co milujeme. Je to kombinace anglického triflu, italského tiramisu a nechybí v něm nezbytná dávka alkoholu.
Suroviny
Postup
Na krém vlijte mléko do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Škrob, cukr, vanilku a vejce dejte do mísy a prošlehejte. Pomalu zašlehejte horké mléko, směs přelijte zpět do rendlíku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
Hotový krém rozdělte stejným dílem do dvou misek. Do jedné přidejte nasekanou čokoládu a sůl a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a s krémem nespojí. Do druhé přidejte mascarpone a Baileys a míchejte, aby vznikl kompaktní krém. Na každou misku přitiskněte potravinářskou fólii a dejte do lednice vychladnout.
Roládu nakrájejte na plátky silné 2 cm. Smíchejte kávu s amarettem. Pár plátků rolády namočte do kávové směsi a vyložte jimi stěny skleněné mísy na trifle. Zbylé plátky nalámejte na kousky a použijte je na vyložení dna. Zakápněte zbylou kávou s amarettem. Naneste krém s Baileys a posypte rozdrcenými sušenkami amaretti. Na ně naneste čokoládový krém. Dejte na pár hodin chladit.
Před podáváním připravte kávovou šlehačku. Cukr a instantní espreso dejte do misky, přilijte 2 lžíce vroucí vody a míchejte, aby se cukr i káva rozpustily. Nechte zchladnout, pak vlijte spolu se smetanou do mísy a ušlehejte do měkkých špiček. Naneste na trifle a posypte čokoládovými hoblinkami.
RECEPT NAVÍC
Roládu můžete koupit již hotovou, daleko lepší je ale ta domácí: Vyšlehejte 6 žloutků, aby zesvětlaly. V jiné míse vyšlehejte 6 bílků do pěny, zvyšte rychlost na střední a tenkým pramínkem přisypávejte 100 g cukru. Zašlehávejte, dokud nevznikne tuhý sníh. Gumovou stěrkou zatřete třetinu sněhu ke žloutkům a pak zlehka přidejte i zbylý sníh, 30 g kakaa holandského typu a 30 g hladké mouky. Pomocí stěrky těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 10 až 12 minut, až bude pružné. Hned po upečení vyklopte na utěrku poprášenou kakaem a sloupněte pečicí papír. Stočte i s utěrkou do rolády; švem dolů nechte na mřížce zcela vychladnout. Naplňte oslazenou smetanou ušlehanou téměř dotuha.