0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trifle s čokoládou, kávou a Baileys

Trifle s čokoládou, kávou a Baileys
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Trifle s čokoládou, kávou a Baileys

4.7 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4245 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 383 g
Tuky 251 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle recept má v sobě všechno, co milujeme. Je to kombinace anglického triflu, italského tiramisu a nechybí v něm nezbytná dávka alkoholu.

Suroviny

mléko 500 ml
plnotučné
škrob 40 g
kukuřičný
krupicový cukr 200 g
vanilková pasta 1 ČL
lze nahradit vanilkovým extraktem
vejce 3 ks
tmavá čokoláda 50 g
nasekaná
sůl vločková 1 špetka
mascarpone 75 g
krémový likér 50 ml
Baileys
piškotová roláda
hotová piškotová roláda se šlehačkou (nebo viz Recept navíc)
káva 100 ml
silná
amaretto 4 PL
sušenky 25 g
amaretti – rozdrcené
Na kávovou šlehačku
třtinový cukr 2 PL
káva instantní 2 PL
smetana ke šlehání 450 ml
Na dokončení
čokoládové hobliny 50 g

1 Na krém vlijte mléko do rendlíku a přiveďte těsně pod bod varu. Škrob, cukr, vanilku a vejce dejte do mísy a prošlehejte. Pomalu zašlehejte horké mléko, směs přelijte zpět do rendlíku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

2 Hotový krém rozdělte stejným dílem do dvou misek. Do jedné přidejte nasekanou čokoládu a sůl a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a s krémem nespojí. Do druhé přidejte mascarpone a Baileys a míchejte, aby vznikl kompaktní krém. Na každou misku přitiskněte potravinářskou fólii a dejte do lednice vychladnout.

3 Roládu nakrájejte na plátky silné 2 cm. Smíchejte kávu s amarettem. Pár plátků rolády namočte do kávové směsi a vyložte jimi stěny skleněné mísy na trifle. Zbylé plátky nalámejte na kousky a použijte je na vyložení dna. Zakápněte zbylou kávou s amarettem. Naneste krém s Baileys a posypte rozdrcenými sušenkami amaretti. Na ně naneste čokoládový krém. Dejte na pár hodin chladit.

4 Před podáváním připravte kávovou šlehačku. Cukr a instantní espreso dejte do misky, přilijte 2 lžíce vroucí vody a míchejte, aby se cukr i káva rozpustily. Nechte zchladnout, pak vlijte spolu se smetanou do mísy a ušlehejte do měkkých špiček. Naneste na trifle a posypte čokoládovými hoblinkami.

RECEPT NAVÍC 
Roládu můžete koupit již hotovou, daleko lepší je ale ta domácí: Vyšlehejte 6 žloutků, aby zesvětlaly. V jiné míse vyšlehejte 6 bílků do pěny, zvyšte rychlost na střední a tenkým pramínkem přisypávejte 100 g cukru. Zašlehávejte, dokud nevznikne tuhý sníh. Gumovou stěrkou zatřete třetinu sněhu ke žloutkům a pak zlehka přidejte i zbylý sníh, 30 g kakaa holandského typu30 g hladké mouky. Pomocí stěrky těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 10 až 12 minut, až bude pružné. Hned po upečení vyklopte na utěrku poprášenou kakaem a sloupněte pečicí papír. Stočte i s utěrkou do rolády; švem dolů nechte na mřížce zcela vychladnout. Naplňte oslazenou smetanou ušlehanou téměř dotuha.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit