
Vánoční semifreddo
Sváteční dezert v italském stylu! Inspirovaný je zuccottem, toskánským dezertem z piškotu naplněného ricottou. V téhle variantě můžete sáhnout po jednom z vánočních kousků – milánském panettone nebo veronském pandoru, které se peče ve formě ve tvaru hvězdy.
Ingredience
- 1 panettone nebo pandoro (750 g)
- 200 g ricotty
- 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
- 125 g krupicového cukru
- 4 bílky
- 350 ml smetany ke šlehání
- 100 g tmavé čokolády, rozpuštěné
- 25 g pistácií, nasekaných
- 3 lžíce kakaa holandského typu
- 3 lžíce mléka
- 50 g tmavé čokolády, nasekané nadrobno
- 3 lžíce amaretta
- pár kapek mandlového extraktu
- 35 g mandlí, nasekaných
- 35 g kandované pomerančové či citronové kůry
NA ČOKOLÁDOVÉ SEMIFREDDO
NA SEMIFREDDO S AMARETTEM
Příprava jídla
1 Panettone nebo pandoro zespodu seřízněte (seříznutou část ponechte, budete ji potřebovat později) a vydlabejte – nechte zhruba centimetr silnou stěnu a dejte pozor, ať jej neprotrhnete. Vše, co vydlabete, uschovejte a použijte třeba na žemlovku.
2 Na čokoládové semifreddo dejte do malého rendlíčku kakao s mlékem a zahřívejte a míchejte, aby vznikla hladká pasta. Přendejte do misky a odložte stranou.
3 Ricottu, vanilku a polovinu cukru dejte do mísy a promíchejte. Bílky napěňte, přidejte zbylý cukr a vyšlehejte do měkkých špiček. V jiné míse vyšlehejte smetanu také do měkkých špiček. Do šlehačky opatrně vmíchejte ricottovou směs a následně i sníh z bílků.
4 Směs rozdělte do 2 misek, do jedné přidejte vychladlou kakaovou pastu a nasekanou čokoládu, do druhé vmíchejte amaretto, mandlový extrakt, nasekané mandle a kandovanou citrusovou kůru.
5 Vydlabané pečivo naplňte semifreddem s amarettem a potom i čokoládovým. Zakryjte seříznutou částí pečiva a dejte do mrazáku alespoň na 6 hodin.
5 Před podáváním dejte dezert na servírovací talíř tak, aby čokoládová část byla vespod, polijte čokoládou a posypte pistáciemi. Nechte 30 minut stát, aby dezert lehce povolil, a můžete krájet.
Přidat komentář