Vánoční semifreddo
Vánoční semifreddo, ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut Velmi snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3722 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 249 g
Tuky 242 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sváteční dezert v italském stylu! Inspirovaný je zuccottem, toskánským dezertem z piškotu naplněného ricottou. V téhle variantě můžete sáhnout po jednom z vánočních kousků – milánském panettone nebo veronském pandoru, které se peče ve formě ve tvaru hvězdy.

Související recepty

Medovník

Netradiční varianta medovníku s karamelovým sa...

Suroviny

ricotta 200 g
1 ks
panettone nebo pandoro (750 g)
vanilková pasta 1 PL
lze nahradit vanilkovým extraktem
krupicový cukr 125 g
bílek 4 ks
smetana ke šlehání 350 ml
tmavá čokoláda 100 g
rozpuštěná
pistácie 25 g
nasekané
NA ČOKOLÁDOVÉ SEMIFREDDO
kakao 3 PL
holandského typu
mléko 3 PL
tmavá čokoláda 50 g
nasekaná nadrobno
NA SEMIFREDDO S AMARETTEM
amaretto 3 PL
mandlový extrakt
pár kapek
mandle 35 g
nasekané
kandovaná pomerančová a citronová kůra 35 g

Postup

1

Panettone nebo pandoro zespodu seřízněte (seříznutou část ponechte, budete ji potřebovat později) a vydlabejte – nechte zhruba centimetr silnou stěnu a dejte pozor, ať jej neprotrhnete. Vše, co vydlabete, uschovejte a použijte třeba na žemlovku.

2

Na čokoládové semifreddo dejte do malého rendlíčku kakao s mlékem a zahřívejte a míchejte, aby vznikla hladká pasta. Přendejte do misky a odložte stranou.

3

Ricottu, vanilku a polovinu cukru dejte do mísy a promíchejte. Bílky napěňte, přidejte zbylý cukr a vyšlehejte do měkkých špiček. V jiné míse vyšlehejte smetanu také do měkkých špiček. Do šlehačky opatrně vmíchejte ricottovou směs a následně i sníh z bílků.

4

Směs rozdělte do 2 misek, do jedné přidejte vychladlou kakaovou pastu a nasekanou čokoládu, do druhé vmíchejte amaretto, mandlový extrakt, nasekané mandle a kandovanou citrusovou kůru.

5

Vydlabané pečivo naplňte semifreddem s amarettem a potom i čokoládovým. Zakryjte seříznutou částí pečiva a dejte do mrazáku alespoň na 6 hodin.

6

Před podáváním dejte dezert na servírovací talíř tak, aby čokoládová část byla vespod, polijte čokoládou a posypte pistáciemi. Nechte 30 minut stát, aby dezert lehce povolil, a můžete krájet.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit