Sváteční dezert v italském stylu! Inspirovaný je zuccottem, toskánským dezertem z piškotu naplněného ricottou. V téhle variantě můžete sáhnout po jednom z vánočních kousků – milánském panettone nebo veronském pandoru, které se peče ve formě ve tvaru hvězdy.
Suroviny
Postup
Panettone nebo pandoro zespodu seřízněte (seříznutou část ponechte, budete ji potřebovat později) a vydlabejte – nechte zhruba centimetr silnou stěnu a dejte pozor, ať jej neprotrhnete. Vše, co vydlabete, uschovejte a použijte třeba na žemlovku.
Na čokoládové semifreddo dejte do malého rendlíčku kakao s mlékem a zahřívejte a míchejte, aby vznikla hladká pasta. Přendejte do misky a odložte stranou.
Ricottu, vanilku a polovinu cukru dejte do mísy a promíchejte. Bílky napěňte, přidejte zbylý cukr a vyšlehejte do měkkých špiček. V jiné míse vyšlehejte smetanu také do měkkých špiček. Do šlehačky opatrně vmíchejte ricottovou směs a následně i sníh z bílků.
Směs rozdělte do 2 misek, do jedné přidejte vychladlou kakaovou pastu a nasekanou čokoládu, do druhé vmíchejte amaretto, mandlový extrakt, nasekané mandle a kandovanou citrusovou kůru.
Vydlabané pečivo naplňte semifreddem s amarettem a potom i čokoládovým. Zakryjte seříznutou částí pečiva a dejte do mrazáku alespoň na 6 hodin.
Před podáváním dejte dezert na servírovací talíř tak, aby čokoládová část byla vespod, polijte čokoládou a posypte pistáciemi. Nechte 30 minut stát, aby dezert lehce povolil, a můžete krájet.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media