0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Trifle s lesními plody a karamelovými střepy

Trifle s lesními plody a karamelovými střepy

4 / 5. Počet hodnocení: 12
Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3144 kcal
Bílkoviny 23 g
Sacharidy 319 g
Tuky 170 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trifle je ozdobou každého slavnostně prostřeného stolu. Servírujte ho s velkou lžící nebo mělkou naběračkou a malými mističkami – každý z vašich hostů si nabere tolik, kolik sní.

Suroviny

mražené lesní ovoce 500 g
třešňovice 6 PL
lze nahradit griotkou nebo brandy
moučkový cukr
piškoty 1 bal
cukrářské
mascarpone 250 g
citronový krém lemon curd 300 g
krupicový cukr 200 g
smetana ke šlehání 2 bal
máslo
nebo olej, na potření pečícího papíru

1 Promíchejte povolené mražené ovoce s alkoholem a případně oslaďte. Piškoty nalámejte tak, aby se dobře vešly na dno mísy. Narovnejte je do ní a zakryjte ovocem. Pořádně prošlehejte mascarpone, přimíchejte k němu citronový krém či ochucený pudink. Směs naneste na ovoce, zakryjte fólií a nechte v chladu.

2 Mezitím si připravte karamelové střepy. Cukr vsypte do velké pánve (nejlépe s bílým nebo stříbrným dnem, abyste dobře mohli sledovat barvu karamelu). Postavte ji na nízký plamen a zahřívejte. Jakmile karamel dosáhne tmavě zlaté barvy, nalijte ho na pečicí papír potřený tukem a nechte zchladnout a ztuhnout.

3 Před podáváním ušlehejte šlehačku, naneste ji na citronové mascarpone a trifle ozdobte rozlámaným karamelem.

Něco navíc:

  • Citronový krém koupíte pod názvem Lemon Curd v Marks & Spencer; pokud ho neseženete, promíchejte kupovaný vanilkový pudink s citronovou šťávou a nastrouhanou kůrou.
  • Karamelové střepy si můžete připravit dopředu, jen vám nesmějí navlhnout – změkly by. Skladujte je proto ve vzduchotěsné nádobě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/12

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit