Na první pohled se příprava může zdát náročná na čas, pokud si ale všechno přichystáte předem, budete mít koláč hotový raz dva! Doporučujeme jej podávat se sklenkou vína, bude mu to slušet se svěžím bílým i hutnějším červeným.
Suroviny
Postup
Máslo na těsto dejte zhruba na hodinu zmrazit. Pak ho dejte do misky robotu, přidejte mouku, sůl a rozmixujte na drobenku. Přidejte jeden žloutek a 2–3 lžíce studené, respektive ledové vody a promixujte. Těsto případně ještě krátce zpracujte na pracovní ploše, zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit.
Vychlazené těsto vyválejte na sílu cca 3 mm a vyložte jím koláčovou formu (nejlépe s odnímatelným dnem) o průměru 22 cm. Dno propíchejte vidličkou a dejte ještě na 20 minut chladit.
Troubu předehřejte na 200°C, koláčovou formu s těstem vyložte pečicím papírem, vsypte keramické fazole na pečení (nebo obyčejné luštěniny) a předpečte těsto 15–20 minut naslepo.
Z formy vyjměte papír s fazolemi, formu vraťte do trouby a ještě 10 minut pečte, poté prošlehejte zbylý žloutek, potřete jím dno formy a dejte ještě na 2 minuty zapéct. Potom nechte vychladnout.
Slaninu opékejte na pánvi, aby pustila tuk a byla pěkně křupavá. Vyjměte, dejte na talíř a do uvolněné pánve vsypte cibuli a osolte. Zvolna opékejte zhruba 30 minut, dokud cibule nebude měkká a zkaramelizovaná. Přilijte bílé víno a nechte ho odvařit. Potom vlijte smetanu a nechte náplň svařit a zhoustnout. Vmíchejte opečenou slaninu.
Troubu předehřejte na 180°C. Na předpečený korpus rozprostřete brambory, na ně naneste polovinu slaninovo-cibulové směsi, polovinu plátků sýra, posypte cibulkami a okurčičkami, přelijte zbylou směsí a nakonec na ni rozložte zbylé plátky sýra. Pečte 15 minut.