0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaný koláč tartiflette

Slaný koláč tartiflette
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Slaný koláč tartiflette

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4219 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 249 g
Tuky 294 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled se příprava může zdát náročná na čas, pokud si ale všechno přichystáte předem, budete mít koláč hotový raz dva! Doporučujeme jej podávat se sklenkou vína, bude mu to slušet se svěžím bílým i hutnějším červeným.

Suroviny

nakrájená
cibule 2 ks
velké, přepůlené, na tenké plátky
sůl
brambory 300 g
uvařené ve slupce, oloupané, na kolečka
sýr 250 g
sýr Reblochon na dlouhé plátky
cibule perlová 50 g
nakládaná, cibulky přepůlené
okurky nakládané 50 g
maličké okurky cornichonky
Na těsto
máslo 125 g
studené, na kostičky
mouka pšeničná hladká 250 g
sůl 1 špetka
žloutek 2 ks

1 Máslo na těsto dejte zhruba na hodinu zmrazit. Pak ho dejte do misky robotu, přidejte mouku, sůl a rozmixujte na drobenku. Přidejte jeden žloutek a 2–3 lžíce studené, respektive ledové vody a promixujte. Těsto případně ještě krátce zpracujte na pracovní ploše, zabalte je do potravinářské fólie a dejte na 30 minut chladit.

2 Vychlazené těsto vyválejte na sílu cca 3 mm a vyložte jím koláčovou formu (nejlépe s odnímatelným dnem) o průměru 22 cm. Dno propíchejte vidličkou a dejte ještě na 20 minut chladit.

3 Troubu předehřejte na 200°C, koláčovou formu s těstem vyložte pečicím papírem, vsypte keramické fazole na pečení (nebo obyčejné luštěniny) a předpečte těsto 15–20 minut naslepo.

4 Z formy vyjměte papír s fazolemi, formu vraťte do trouby a ještě 10 minut pečte, poté prošlehejte zbylý žloutek, potřete jím dno formy a dejte ještě na 2 minuty zapéct. Potom nechte vychladnout.

5 Slaninu opékejte na pánvi, aby pustila tuk a byla pěkně křupavá. Vyjměte, dejte na talíř a do uvolněné pánve vsypte cibuli a osolte. Zvolna opékejte zhruba 30 minut, dokud cibule nebude měkká a zkaramelizovaná. Přilijte bílé víno a nechte ho odvařit. Potom vlijte smetanu a nechte náplň svařit a zhoustnout. Vmíchejte opečenou slaninu.

6 Troubu předehřejte na 180°C. Na předpečený korpus rozprostřete brambory, na ně naneste polovinu slaninovo-cibulové směsi, polovinu plátků sýra, posypte cibulkami a okurčičkami, přelijte zbylou směsí a nakonec na ni rozložte zbylé plátky sýra. Pečte 15 minut. 

Foto: Mike English
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/1

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč