0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Toust à la tartiflette
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 20 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8610 kcal
Bílkoviny 650 g
Sacharidy 59 g
Tuky 629 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pokud máte rádi tradiční francouzské zapečené brambory tartiflette, ale nemáte času nazbyt, tohle je verze pro vás. Objevili jsme ji v kuchařce River cottage a skvěle na ni využijete i zbytky.

Suroviny

řepkový olej 2 PL
slanina 6 plátků
na proužky
brambory 300 g
grenaille – pečené ve slupce (viz Něco navíc)
crème fraîche 6 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
chleba kváskový 3 plátky
sýr gruyère 10 plátků
nebo reblochon, případně čedar, limburský sýr
salát
chuťově výrazný (frisée, rukola, radicchio, čekanka...), k podávání

1 V troubě rozpalte gril.

2 Ve velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu a opékejte na něm slaninu. Pečené brambory ve slupce rozmáčkněte dlaní (pokud jsou příliš velké, tak je rozpulte) a po chvilce vložte do pánve ke slanině a opékejte je, až začnou trochu zlátnout. Přidejte crème fraîche a rozehřejte, až začne bublat a tekutina se mírně zredukuje. Odstavte z ohně a osolte a opepřete.

Chleba opečte nasucho (v toustovači, na pánvi nebo v troubě) a navršte na něj směs brambor a slaniny. Navrch položte plátky sýra a tousty vložte na chviličku pod gril, aby se sýr roztekl a zezlátl. Podávejte s lístky salátů.

NĚCO NAVÍC
Místo grenaille můžete použít i vařené oloupané brambory, ty nakrájejte na plátky a opečte dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/2

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit