Vaječný likér alias vaječňák je absolutní klasikou vánočních večírků a setkání. Ten klasický se neobejde bez rumu, ale je tu i řešení pro ty, kteří alkohol nemohou. Vaječný likér bez alkoholu si mohou dopřát i abstinenti, nastávající maminky nebo děti, které se chtějí zapojit do dospělácké zábavy.
Suroviny
Postup
Vanilkový lusk rozřízněte a vyškrábněte dřeň.
Lusk i dřeň dejte do hrnce, zalijte smetanou a mlékem a zahřejte za občasného míchání až k bodu varu.
Do žáruvzdorné misky dejte žloutky a cukr a dobře prošlehejte.
Do žloutkového základu za stálého míchání opatrně tenkým pramínkem vlévejte horké ochucené mléko se smetanou.
Směs vlijte zpět do rendlíku, přidejte muškátový oříšek, vraťte na sporák a na mírném ohni za stálého míchání stěrkou vařte, až směs začne houstnout. Pozor na sražení. Pokud se vám bude zdát, že se směs začíná srážet, ihned stáhněte z ohně a promixujte tyčovým mixérem.
Vmíchejte rumovou tresť, přeceďte přes sítko a nechte vychladnout.
Pomocí trychtýře vlijte do lahví a uložte do lednice. Před podáváním vždy protřeste. Urychleně spotřebujte.