„Sušenek vždy upeču víc, děti je ujídají ještě dřív, než začneme zdobit. A pak si také samozřejmě chtějí udělat svoje vlastní vajíčka,“ dělí se o své zkušenosti Eva Nováková ze SweetDots.
Suroviny
Postup
Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení nedržely tvar.
Zašlehejte vejce, přisypte mouku a rukama vypracujte těsto. Rozdělte ho na 3 bochánky a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit do lednice, asi na hodinu, ideálně přes noc.
Troubu předehřejte na 180°C.
Vyndejte jeden bochánek a rozválejte ho na pomoučněném válu na tloušťku zhruba 0,5cm (pokud uděláte těsto tenčí, su- šenky budou tvrdé). Vykrajujte dvojice sušenek na slepování – v polovině vajíček vykrojte otvor pro žloutek.
Tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 7–9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Stejně zpracujte zbylé dva bochánky těsta.
Z připravené dvojice sušenek vždy horní (tu s otvorem) štědře pocukrujte moučkovým cukrem, spodní potřete lemon curdem, slepte a nechte zaschnout.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30 receptů na nejlepší domácí sušenky(30 receptů )
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů )