Vajíčka slepovaná citronovým krémem (máslové sušenky s vanilkou)

Vajíčka slepovaná citronovým krémem (máslové sušenky s vanilkou)

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 ()
Více než hodinu Snadné Na cca 40 sušenek (podle velikosti)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3852 kcal
Bílkoviny 68 g
Cukr 456 g
Tuky 185 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Sušenek vždy upeču víc, děti je ujídají ještě dřív, než začneme zdobit. A pak si také samozřejmě chtějí udělat svoje vlastní vajíčka,“ dělí se o své zkušenosti Eva Nováková ze SweetDots.

Suroviny

máslo 200 g
krupicový cukr 180 g
vanilkový cukr 20 g
či vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
moučkový cukr
na poprášení
citronový krém
lemon curd

1 Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení nedržely tvar. Zašlehejte vejce, přisypte mouku a rukama vypracujte těsto. Rozdělte ho na 3 bochánky a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit do lednice, asi na hodinu, ideálně přes noc.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Vyndejte jeden bochánek a rozválejte ho na pomoučněném válu na tloušťku zhruba 0,5cm (pokud uděláte těsto tenčí, su- šenky budou tvrdé). Vykrajujte dvojice sušenek na slepování – v polovině vajíček vykrojte otvor pro žloutek. Tvary skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 7–9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Stejně zpracujte zbylé dva bochánky těsta.

3 Z připravené dvojice sušenek vždy horní (tu s otvorem) štědře pocukrujte moučkovým cukrem, spodní potřete lemon curdem, slepte a nechte zaschnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit