Stačí jedno těsto na vanilkové sušenky a barvičky, a rázem je proměníte v nespočet sladkých malovaných vajíček. Eva Nováková ze SweetDots vás naučí, jak vajíčka namalovat i jak vytvořit kropenatý efekt.
Postup
Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení nedržely tvar. Zašlehejte vejce, přisypte mouku a rukama vypracujte těsto.
Rozdělte ho na 3 bochánky a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit do lednice, asi na hodinu, ideálně přes noc.
Troubu předehřejte na 180°C. Vyndejte jeden bochánek a rozválejte ho na pomoučněném válu na tloušťku zhruba 0,5cm (pokud uděláte těsto tenčí, sušenky budou tvrdé).
Vykrajujte jednotlivá vajíčka nebo jiné tvary. Sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 7–9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Stejně zpracujte zbylé dva bochánky těsta.
Na polevu šlehejte bílky s citronovou šťávou elektrickým šlehačem, jen dokud se nespojí. Bílky se nesmějí vyšlehat!
Prosejte moučkový cukr, přidávejte ho postupně k bílkům a šlehejte na nízkou rychlost do smísení a dohladka.
Směs si udělejte ve dvojí konzistenci. Jednu řidší na základy sušenek a vybarvování ploch a druhou hustší přidáním dalšího cukru, ta bude na na kontury. Pokud přidáte příliš mnoho cukru, přilijte klidně pár kapek vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Polevu rozdělte do mističek a obarvěte ji podle potřeby potravinářskými barvami. Přendejte je do cukrářských sáčků a ozdobte puntíky nebo udělejte vajíčka kropenatá (viz níže). Sušenky nechte vždy řádně zaschnout, nejlépe do druhého dne.
Cukrářská výbava
- SÁČKY NA ZDOBENÍ A CUKRÁŘSKÉ ŠPIČKY Pokud nemáte cukrářský sáček, nevadí, dobře poslouží jakýkoli jiný, pevnější sáček, třeba zipovací (prodává dm drogerie nebo Ikea). Špičky potřebujete jednoduché, s kulatým koncem, nejčastěji označované jako ‚psací‘. Sáčky s náplní je dobré uzavřít – praktická je gumička, ale můžete použít i plastové zavírací klipsy na sáčky a potraviny.
Krok za krokem
ZÁKLAD
Nejdříve udělejte po obvodu vejce konturu. Ta vám podrží polevu, aby se nerozékala. Poté řidší polevou vyplňte zbylou plochu sušenek.
DOKONČENÍ ZÁKLADU
Krouživými pohyby párátkem rozetřete polevu tak, aby tvořila hladkou plochu. Na závěr párkrát klepněte podložkou o stůl, aby se poleva dokonale rozlila.
PUNTÍKY Do ještě nezaschnutého podkladu udělejte barevné puntíky. Pokud chcete, můžete do jejich středu udělat ještě puntík jinou barvy. Nechte zaschnout.
EFEKT KROPENATÝCH VAJEC Gelovou barvu v mističce nařeďte vodou. Na pečicí papír položte sušenku se zaschlou polevou a pomocí kartáčku (a v rukavicích) je postříkejte barvou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů)
- 30 receptů na nejlepší domácí sušenky(30 receptů)