0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční máslové sušenky s vanilkou

Velikonoční máslové sušenky s vanilkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční máslové sušenky s vanilkou

2.8 / 5. Počet hodnocení: 23
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 40 sušenek (podle velikosti)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5356 kcal
Bílkoviny 90 g
Sacharidy 797 g
Tuky 185 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí jedno těsto na vanilkové sušenky a barvičky, a rázem je proměníte v nespočet sladkých malovaných vajíček. Eva Nováková ze SweetDots vás naučí, jak vajíčka namalovat i jak vytvořit kropenatý efekt.

Suroviny

máslo 200 g
krupicový cukr 180 g
vanilkový cukr 20 g
či vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
Na polevu
bílek 2 ks
citronová štáva 1 PL
moučkový cukr 350 g
+ trocha navíc na zahuštění
potravinářské barvivo
gelové, na obarvení

Postup

1

Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení nedržely tvar. Zašlehejte vejce, přisypte mouku a rukama vypracujte těsto.

2

Rozdělte ho na 3 bochánky a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit do lednice, asi na hodinu, ideálně přes noc.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Vyndejte jeden bochánek a rozválejte ho na pomoučněném válu na tloušťku zhruba 0,5cm (pokud uděláte těsto tenčí, sušenky budou tvrdé).

4

Vykrajujte jednotlivá vajíčka nebo jiné tvary. Sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 7–9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Stejně zpracujte zbylé dva bochánky těsta.

5

Na polevu šlehejte bílky s citronovou šťávou elektrickým šlehačem, jen dokud se nespojí. Bílky se nesmějí vyšlehat!

6

Prosejte moučkový cukr, přidávejte ho postupně k bílkům a šlehejte na nízkou rychlost do smísení a dohladka.

7

Směs si udělejte ve dvojí konzistenci. Jednu řidší na základy sušenek a vybarvování ploch a druhou hustší přidáním dalšího cukru, ta bude na na kontury. Pokud přidáte příliš mnoho cukru, přilijte klidně pár kapek vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

8

Polevu rozdělte do mističek a obarvěte ji podle potřeby potravinářskými barvami. Přendejte je do cukrářských sáčků a ozdobte puntíky nebo udělejte vajíčka kropenatá (viz níže). Sušenky nechte vždy řádně zaschnout, nejlépe do druhého dne. 

pomůcky na zdobení sušenek

Cukrářská výbava

  • SÁČKY NA ZDOBENÍ A CUKRÁŘSKÉ ŠPIČKY Pokud nemáte cukrářský sáček, nevadí, dobře poslouží jakýkoli jiný, pevnější sáček, třeba zipovací (prodává dm drogerie nebo Ikea). Špičky potřebujete jednoduché, s kulatým koncem, nejčastěji označované jako ‚psací‘. Sáčky s náplní je dobré uzavřít – praktická je gumička, ale můžete použít i plastové zavírací klipsy na sáčky a potraviny.
9

    Krok za krokem

    ZÁKLAD
    Nejdříve udělejte po obvodu vejce konturu. Ta vám podrží polevu, aby se nerozékala. Poté řidší polevou vyplňte zbylou plochu sušenek. 

    DOKONČENÍ ZÁKLADU
    Krouživými pohyby párátkem rozetřete polevu tak, aby tvořila hladkou plochu. Na závěr párkrát klepněte podložkou o stůl, aby se poleva dokonale rozlila.

    nanášení základní polevy na sušenky

     

    PUNTÍKY Do ještě nezaschnutého podkladu udělejte barevné puntíky. Pokud chcete, můžete do jejich středu udělat ještě puntík jinou barvy. Nechte zaschnout.

    EFEKT KROPENATÝCH VAJEC Gelovou barvu v mističce nařeďte vodou. Na pečicí papír položte sušenku se zaschlou polevou a pomocí kartáčku (a v rukavicích) je postříkejte barvou.

    zdobení sušenek

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2017/4

    Apetit magazín

    Jak na masové kuličky
    • Tipy a triky

    Jak na masové kuličky

    Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
    KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
    • Kvízy

    KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

    Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
    Komerční sdělení
    Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
    • Lidé a jídlo

    Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

    Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

    Obchod Apetit