Puntíkovaná & kropenatá vajíčka (máslové sušenky s vanilkou)

Puntíkovaná & kropenatá vajíčka (máslové sušenky s vanilkou)

Hodnocení receptu
Průměr: 2.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 40 sušenek (podle velikosti)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5356 kcal
Bílkoviny 90 g
Cukr 797 g
Tuky 185 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stačí jedno těsto na vanilkové sušenky a barvičky, a rázem je proměníte v nespočet sladkých malovaných vajíček. Eva Nováková ze SweetDots vás naučí, jak vajíčka namalovat i jak vytvořit kropenatý efekt.

Suroviny

máslo 200 g
krupicový cukr 180 g
vanilkový cukr 20 g
či vyškrábnutá semínka z 1 vanilkového lusku
vejce 1 ks
mouka pšeničná hladká 400 g
Na polevu
bílek 2 ks
citronová štáva 1 PL
moučkový cukr 350 g
a trocha navíc na zahuštění
potravinářské barvivo
gelové, na obarvení

1 Máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, jen dokud se nespojí. Nesmí se přešlehat, jinak by sušenky při pečení nedržely tvar. Zašlehejte vejce, přisypte mouku a rukama vypracujte těsto. Rozdělte ho na 3 bochánky a každý zvlášť zabalte do potravinářské fólie. Dejte chladit do lednice, asi na hodinu, ideálně přes noc.

2 Troubu předehřejte na 180°C. Vyndejte jeden bochánek a rozválejte ho na pomoučněném válu na tloušťku zhruba 0,5cm (pokud uděláte těsto tenčí, sušenky budou tvrdé). Vykrajujte jednotlivá vajíčka nebo jiné tvary. Sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 7–9 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Stejně zpracujte zbylé dva bochánky těsta.

3 Na polevu šlehejte bílky s citronovou šťávou elektrickým šlehačem, jen dokud se nespojí. Bílky se nesmějí vyšlehat! Prosejte moučkový cukr, přidávejte ho postupně k bílkům a šlehejte na nízkou rychlost do smísení a dohladka. Směs si udělejte ve dvojí konzistenci. Jednu řidší na základy sušenek a vybarvování ploch a druhou hustší přidáním dalšího cukru, ta bude na na kontury. Pokud přidáte příliš mnoho cukru, přilijte klidně pár kapek vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

4 Polevu rozdělte do mističek a obarvěte ji podle potřeby potravinářskými barvami. Přendejte je do cukrářských sáčků a ozdobte puntíky nebo udělejte vajíčka kropenatá (viz níže). Sušenky nechte vždy řádně zaschnout, nejlépe do druhého dne. 

Cukrářská výbava

  • SÁČKY NA ZDOBENÍ A CUKRÁŘSKÉ ŠPIČKY Pokud nemáte cukrářský sáček, nevadí, dobře poslouží jakýkoli jiný, pevnější sáček, třeba zipovací (prodává dm drogerie nebo Ikea). Špičky potřebujete jednoduché, s kulatým koncem, nejčastěji označované jako ‚psací‘. Sáčky s náplní je dobré uzavřít – praktická je gumička, ale můžete použít i plastové zavírací klipsy na sáčky a potraviny.

Krok za krokem

1 ZÁKLAD Nejdříve udělejte po obvodu vejce konturu. Ta vám podrží polevu, aby se nerozékala. Poté řidší polevou vyplňte zbylou plochu sušenek. 

2 DOKONČENÍ ZÁKLADU Krouživými pohyby párátkem rozetřete polevu tak, aby tvořila hladkou plochu. Na závěr párkrát klepněte podložkou o stůl, aby se poleva dokonale rozlila.

3 PUNTÍKY Do ještě nezaschnutého podkladu udělejte barevné puntíky. Pokud chcete, můžete do jejich středu udělat ještě puntík jinou barvy. Nechte zaschnout.

4 EFEKT KROPENATÝCH VAJEC Gelovou barvu v mističce nařeďte vodou. Na pečicí papír položte sušenku se zaschlou polevou a pomocí kartáčku (a v rukavicích) je postříkejte barvou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit