Cupcaky, nadýcháné a vláčné dortíky akorát do ruky, ozdobené sametovým čokoládovým krémem jsou skvělou volbou pro každou příležitost. S jejich finální podobou si můžete opravdu vyhrát! Čerstvé ovoce, čokoládové hobliny, sekané oříšky, karamelové křupinky... Snadno je proměníte i ve fantastický velikonoční dezert pro malé i velké koledníky, pokud je ozdobíte malými pestrobarevnými čokoládovými vajíčky.
Suroviny
Postup
Vejce vyšlehejte se semínky z vanilkového lusku (či vanilkovým extraktem), krupicovým cukrem a máslem do nadýchané pěny.
Mouku prosejte s práškem do pečiva, sodou a solí přes jemné síto a postupně po částech spolu s podmáslím vmíchejte do vaječné pěny.
Muffinový plech vyložte papírovými košíčky a pomocí lžic je naplňte těstem do 2/3 výšky. Pečte při 180 °C asi 12–14 minut dozlatova. Nechte vychladnout.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, odložte stranou a nechte zchladnout.
Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do nadýchané pěny.
Po částech zašlehejte krémový sýr a rozpuštěnou čokoládu a pořádně prošlehejte.
Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou.
Cupcaky ozdobte podle své chuti. My jsme zvolily 3 různé varianty zdobení (viz video):
- Střed cupcaku opatrně vykrojte vykrajovátkem nebo lžičkou a vzniklý důlek vyplňte malinovým džemem. Poté ozdobte čokoládovým krémem a posypte drceným lyofilizovaným ovocem a karamelovými křupinkami.
- Cupcake odzobte čokoládovým krémem a čokoládovými velikonočními vajíčky.
- Na střed cupcaku položte malinu, obkružte ji krémem a poté ji krémem i zakryjte. Ozdobte další malinou.