Vafle připravené z podmáslí jsou báječně vláčné a nadýchané. Ozdobit je můžete podle sezony a vlastní fantazie. Inspiraci najdete u fotografie na konci receptu, ovšem věříme, že na tu nejlepší kombinaci chutí nakonec přijde každý sám.
Suroviny
vejce
3
ks
menší
olej
125
ml
podmáslí
180
ml
vanilkový lusk
½
ks
semínka vyškrábnutá
mouka pšeničná hladká
200
g
kypřicí prášek do pečiva
2
ČL
jedlá soda
¾
ČL
sůl
1
špetka
třtinový cukr
⅓
hrnku
(60 g)
olej ve spreji
lze nahradti rostlinným olejem či přepuštěným máslem na vytření plotýnek
Postup
1
Vejce vyšlehejte s olejem, podmáslím a vanilkou. Mouku prosejte společně s práškem do pečiva, sodou a solí a smíchejte s cukrem. Obě směsi spojte, ale nepromíchávejte úplně dohladka.
2
Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně připravte vafle
3
Vafle podávejte ozdobené podle chuti, sezony a fantazie.
Osvědčené kombinace
- Mandlové nebo arašídové máslo + banán nakrájený na kolečka + plátky manga + maliny + med + plátky kokosu.
- Šlehaný tvaroh + švestkový kompot + plátky hrušky nakrájené natenko + strouhaná pomerančová kůra.
- Bílý jogurt + borůvky + orestované plátky mandlí + javorový sirup.
- Plátky kaki + kiwi + filátka pomeranče + čerstvá máta.