0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vafle Černý les
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3083 kcal
Bílkoviny 100 g
Sacharidy 263 g
Tuky 174 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dort z Černého lesa, nebo také schwarzwaldský či Black forest, dokonale kombinuje tmavý korpus, šťavnaté třešně nebo višně, nadýchanou šlehačku a hříšnou čokoládu. Zkuste tuhle klasiku v podobě vaflí! Příprava je výrazně kratší, požitek je ovšem stejně velký.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 275 g
kakao holandského typu 45 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
třtinový cukr 50 g
sůl 1 ČL
vejce 3 ks
velká, žloutky a bílky oddělené
podmáslí 500 ml
rostlinný olej 125 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
čokoládové pecičky 100 g
nemusí být
olej ve spreji
lze nahradit rostlinným olejem či přepuštěným máslem na vytření plotýnek
K podávání
smetana ke šlehání
33%, ušlehaná
třešně
třešně Amarena v sirupu – prodává Lidl pod značkou Italiamo v rámci Italského týdne (nebo třešňová omáčka – viz Něco navíc)
čokoládové hobliny
lze nahradit rozpuštěnou čokoládou

Mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu prosejte přes jemné síto. Vmíchejte cukr a sůl.

2 Ve středu moučné směsi vytvořte důlek a vlijte do něj žloutky, podmáslí, olej a přidejte vanilku. Šlehejte, dokud se ingredience nespojí, ale pozor na přemíchání. Pokud chcete, vmíchejte do těsta čokoládové pecičky.

3 Z bílků vyšlehejte sníh a opatrně ho pomocí stěrky zapracujte do těsta.

4 Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.

5 Podávejte se šlehačkou, třešněmi v sirupu, posypané čokoládovými hoblinami nebo polité rozpuštěnou čokoládou.

NĚCO NAVÍC
Do rendlíku nasypte 200 g mražených nebo slitých kompotovaných odpeckovaných třešní a posypte 2 lžícemi krupicového cukru. Kompotované dolijte trochou scezené šťávy, mražené šťávu pustí. Přiveďte k varu a zahustěte 2 lžičkami kukuřičného škrobu rozmíchanými ve lžíci vody. Míchejte asi 2 minuty do zhoustnutí, v případě potřeby zřeďte vodou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit