Jemná smetanová chuť krému z mascarpone, nakyslé kořeněné brusinky a sladké, křupavé oříšky – kombinace, která vás přinutí dát si lžičku a pak další a ještě další... Tyhle skleničky vám učarují nejen o Vánocích.
Suroviny
Postup
Smetanu vlijte do rendlíku, přidejte vanilkový lusk a semínka, přiveďte pod bod varu a nechte zvolna stydnout při pokojové teplotě. Poté dejte vychladit (tento krok můžete udělat den předem).
Brusinky vsypte do rendlíku, přidejte oba cukry a (nejlépe v sítku) koření chai. Podlijte vodou a přiveďte pod bod varu, zvolna vařte, aby brusinky změkly. Vyjměte koření a tekutinu svařte na sirupovou konzistenci. Nechte vychladnout.
Na ořechy vsypte do rendlíku cukr, podlijte vodou a nechte svařit na karamel. Vsypte ořechy, promíchejte a přelijte na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete a nechte zchladnout.
Studenou smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Mascarpone prošlehejte a pak do něj zapracujte smetanu. Rozdělte do skleniček a navrch dejte brusinky. Zkaramelizované ořechy rozlámejte a skleničky jimi ozdobte.