Šťavnatý po jablkách, voňavý po perníku a hebký díky mascarpone.
Suroviny
jablko
200
g
nejlépe Granny Smith
perníkové koření
1
ČL
krupicový cukr
100
g
jablečný džus
100
ml
nebo mošt
mascarpone
250
g
smetana ke šlehání
200
g
želatina
4
plátky
připravená dle návodu
Postup
1
1 Jablka oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte do hrnce spolu s perníkovým kořením, 50 g cukru a džusem. Povařte asi 4 minuty, aby jablka změkla, ale ještě zůstala v celku. Půlku směsi odeberte a rozmixujte.
2 Zbylou (nerozmixovanou) jablečnou směs smíchejte se dvěma plátky nabobtnalé a zatepla rozpuštěné želatiny. Nalijte do pohárů a dejte do lednice na cca 30 minut zatuhnout.
3 Ušlehejte dotuha smetanu. Mascarpone vyšlehejte se zbytkem cukru, smíchejte ho se šlehačkou a jablkovým pyré. Na závěr přidejte zbylou rozpuštěnou zchladlou želatinu a vše dobře promíchejte. Směsí doplňte vychlazené poháry a dejte je ještě na 30 minut chladit.