Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Velikonoční polévka ‚šmigrustovka‘
Velikonoční polévka ‚šmigrustovka‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční polévka ‚šmigrustovka‘

3.6/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1965 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 55 g
Tuky 124 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šmigrustovce se říká ,pomlázková polévka‘ a opravdu do ní můžete přidat vykoledovaná vajíčka či klobásku. Typická je pro oblast Slezska.

Suroviny

větší, oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
s kostí, nejlépe krkovice
sůl
pepř
čerstvě drcený
lze vynechat
vejce 4 ks
uvařená natvrdo
křen 2 PL
čerstvý, nastrouhaný
jarní cibulka 1 ks
na kolečka

Postup

1

Do hrnce nalijte asi 1,25 litru studené vody. Přidejte cibuli, uzené maso a klobásu. Mírně osolte, přidejte čerstvě drcený pepř, přiveďte k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte asi 45 minut. Pak maso a klobásu vyndejte a odložte stranou. Vývar nechte na ohni.

2

Mouku a papriku důkladně rozmíchejte ve smetaně, směs zašlehejte do vývaru a míchejte, dokud polévka nezačne houstnout. Pak ji promixujte ponorným mixérem a vařte zvolna bez pokličky aspoň 15 minut. Hlídejte ji a občas promíchejte, aby se polévka nepřipálila. Mezitím zbavte maso kostí a nakrájejte na kostky. Klobásu nakrájejte na plátky.

3

Nakonec do odstavené polévky vmíchejte žloutek (chcete-li) a pokrájené maso. Podle chuti přisolte. Polévku rozdělte do talířů, doplňte rozkrojenými vařenými vejci, plátky klobásy, posypte křenem a jarní cibulkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín