0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoční polévka ‚šmigrustovka‘

Velikonoční polévka ‚šmigrustovka‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční polévka ‚šmigrustovka‘

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1965 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 55 g
Tuky 124 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Šmigrustovce se říká ,pomlázková polévka‘ a opravdu do ní můžete přidat vykoledovaná vajíčka či klobásku. Typická je pro oblast Slezska.

Suroviny

cibule 1 ks
větší, oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
uzené maso 500 g
s kostí, nejlépe krkovice
klobása pikantní 1 ks
sůl
pepř
čerstvě drcený
mouka pšeničná hladká 2 PL
paprika sladká 1 ČL
mletá
smetana ke šlehání 50 ml
žloutek 1 ks
lze vynechat
vejce 4 ks
uvařená natvrdo
křen 2 PL
čerstvý, nastrouhaný
jarní cibulka 1 ks
na kolečka

Postup

1

Do hrnce nalijte asi 1,25 litru studené vody. Přidejte cibuli, uzené maso a klobásu. Mírně osolte, přidejte čerstvě drcený pepř, přiveďte k varu, ztlumte oheň a zvolna vařte asi 45 minut. Pak maso a klobásu vyndejte a odložte stranou. Vývar nechte na ohni.

2

Mouku a papriku důkladně rozmíchejte ve smetaně, směs zašlehejte do vývaru a míchejte, dokud polévka nezačne houstnout. Pak ji promixujte ponorným mixérem a vařte zvolna bez pokličky aspoň 15 minut. Hlídejte ji a občas promíchejte, aby se polévka nepřipálila. Mezitím zbavte maso kostí a nakrájejte na kostky. Klobásu nakrájejte na plátky.

3

Nakonec do odstavené polévky vmíchejte žloutek (chcete-li) a pokrájené maso. Podle chuti přisolte. Polévku rozdělte do talířů, doplňte rozkrojenými vařenými vejci, plátky klobásy, posypte křenem a jarní cibulkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit