0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapustová polévka s klobásou

Kapustová polévka s klobásou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapustová polévka s klobásou

3.8 / 5. Počet hodnocení: 31
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2369 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 201 g
Tuky 141 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka s přehledem vydá i za hlavní jídlo a zahřeje na těle i na duši.

Suroviny

sádlo 50 g
anglická slanina 100 g
na nudličky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
brambory 500 g
na kostičky
česnek 3 stroužky
kapusta 400 g
vývar 1.25 l
masový či zeleninový
jíška
viz Něco navíc v postupu
sůl a pepř
kmín 0.25 ČL
smetana ke šlehání 125 ml
majoránka (drhnutá) 2 PL
nasekaná, nebo oregano
petrželka 2 PL
nasekaná
klobása pikantní 1 ks
na půlkolečka
chleba
k podávání

1V polévkovém hrnci rozpusťte polovinu sádla, vsypte slaninu, rozškvařte ji, vsypte cibuli a opečte dorůžova. Přidejte nakrájené brambory a 2 nakrájené stroužky česneku a chvíli je opékejte. Přidejte tmavé vnější listy kapusty, nakrájené na nudličky. Zalijte vývarem či vodou, chcete-li, vmíchejte jíšku (viz Něco navíc), osolte, opepřete, okmínujte a prošlehejte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 10–15 minut.

2 Měkké brambory rozmačkejte šťouchadlem – nebo jen jejich část –, polévku zjemněte smetanou, přidejte nakrájenou zbylou kapustu a ještě povařte, aby kapusta zkřehla. Nakonec polévku dochuťte zbylým česnekem utřeným se špetkou soli a majoránkou a/nebo oreganem. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, s půlkolečky klobásy opečené na zbylém sádle a s chlebem. 

NĚCO NAVÍC

Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte.  

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit