0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kapustová polévka s klobásou

Kapustová polévka s klobásou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kapustová polévka s klobásou

3.8 / 5. Počet hodnocení: 31
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2369 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 201 g
Tuky 141 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka s přehledem vydá i za hlavní jídlo a zahřeje na těle i na duši.

Suroviny

sádlo 50 g
anglická slanina 100 g
na nudličky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
brambory 500 g
na kostičky
česnek 3 stroužky
kapusta 400 g
vývar 1.25 l
masový či zeleninový
jíška
viz Něco navíc v postupu
sůl a pepř
kmín 0.25 ČL
smetana ke šlehání 125 ml
majoránka (drhnutá) 2 PL
nasekaná, nebo oregano
petrželka 2 PL
nasekaná
klobása pikantní 1 ks
na půlkolečka
chleba
k podávání

1V polévkovém hrnci rozpusťte polovinu sádla, vsypte slaninu, rozškvařte ji, vsypte cibuli a opečte dorůžova. Přidejte nakrájené brambory a 2 nakrájené stroužky česneku a chvíli je opékejte. Přidejte tmavé vnější listy kapusty, nakrájené na nudličky. Zalijte vývarem či vodou, chcete-li, vmíchejte jíšku (viz Něco navíc), osolte, opepřete, okmínujte a prošlehejte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 10–15 minut.

2 Měkké brambory rozmačkejte šťouchadlem – nebo jen jejich část –, polévku zjemněte smetanou, přidejte nakrájenou zbylou kapustu a ještě povařte, aby kapusta zkřehla. Nakonec polévku dochuťte zbylým česnekem utřeným se špetkou soli a majoránkou a/nebo oreganem. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, s půlkolečky klobásy opečené na zbylém sádle a s chlebem. 

NĚCO NAVÍC

Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte.  

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit