Kapustová polévka s klobásou s přehledem vydá i za hlavní jídlo a zahřeje na těle i na duši. Obzvlášť si ji vychutnáte v podzimních a zimních měsících, kdy je hlavní sezóna kapusty. Vyzkoušejte rychlý recept na zeleninovou polévku jak od babičky, kterou zvládnou uvařit i začátečníci.
Suroviny
Postup
V polévkovém hrnci rozpusťte polovinu sádla, vsypte slaninu, rozškvařte ji, vsypte cibuli a opečte dorůžova.
Přidejte nakrájené brambory a 2 nakrájené stroužky česneku a chvíli je opékejte. Přidejte tmavé vnější listy kapusty, nakrájené na nudličky.
Zalijte vývarem či vodou, chcete-li, vmíchejte jíšku (viz Něco navíc), osolte, opepřete, okmínujte a prošlehejte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 10–15 minut.
Měkké brambory rozmačkejte šťouchadlem – nebo jen jejich část –, polévku zjemněte smetanou, přidejte nakrájenou zbylou kapustu a ještě povařte, aby kapusta zkřehla.
Nakonec polévku dochuťte zbylým česnekem utřeným se špetkou soli a majoránkou a/nebo oreganem. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, s půlkolečky klobásy opečené na zbylém sádle a s chlebem.
NĚCO NAVÍC
Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji vzlášť na polovině másla a poté vmíchejte tuto jíšku do polévky. Prošlehejte a 15–20 minut provařte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )
Komentáře
je luxusní :)