Tahle polévka s přehledem vydá i za hlavní jídlo a zahřeje na těle i na duši.
Suroviny
Postup
V polévkovém hrnci rozpusťte polovinu sádla, vsypte slaninu, rozškvařte ji, vsypte cibuli a opečte dorůžova.
Přidejte nakrájené brambory a 2 nakrájené stroužky česneku a chvíli je opékejte. Přidejte tmavé vnější listy kapusty, nakrájené na nudličky.
Zalijte vývarem či vodou, chcete-li, vmíchejte jíšku (viz Něco navíc), osolte, opepřete, okmínujte a prošlehejte. Přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 10–15 minut.
Měkké brambory rozmačkejte šťouchadlem – nebo jen jejich část –, polévku zjemněte smetanou, přidejte nakrájenou zbylou kapustu a ještě povařte, aby kapusta zkřehla.
Nakonec polévku dochuťte zbylým česnekem utřeným se špetkou soli a majoránkou a/nebo oreganem. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, s půlkolečky klobásy opečené na zbylém sádle a s chlebem.
NĚCO NAVÍC
Pokud budete zahušťovat moukou, osmahněte ji na polovině másla, vmíchejte tuto jíšku do polévky, prošlehejte a 15–20 minut provařte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- Rychlé recepty na chatu pro každý den(57 receptů)
Komentáře
Alena Sik.
15.03.2017 12:20
je luxusní :)
je luxusní :)