
Vepřová kotleta se smetanovým pórkem a špenátovými špeclemi
Rychlé a velmi efektní jídlo, které se nemusíte bát servírovat jako romantickou večeři ani jako nedělní oběd. Zvlášť pokud vytáhnete sváteční porcelán...
Ingredience
- 8 vepřových kotlet bez kosti
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1-2 lžíce rostlinného oleje
- 300 g hrubé mouky
- špetka soli
- 100 g špenátového protlaku, rozmraženého
- 3 vejce
- 1 lžíce másla na promíchání
- 4 stroužky česneku, na plátky
- 1 menší pórek, na kolečka nebo na nudličky
- 1 lžíce másla
- 3 lžíce suchého bílého vína
- 200 ml smetany ke šlehání
NA ŠPECLE
NA PÓREK
Příprava jídla
1 Kotlety osolte, opepřete, promněte se lžící oleje a opečte na rozpálené pánvi z obou stran dozlatova. Maso vyjměte, zabalte volně do alobalu a odložte stranou. Do uvolněné pánve přilijte podle potřeby další olej a orestujte na něm česnek. Přidejte na kolečka nakrájený pórek, lžíci másla, podlijte vínem a zvolna duste, dokud pórek nezměkne. Když se víno odvaří, vlijte smetanu, promíchejte a dále duste. Nakonec vmíchejte šťávu, kterou pustilo maso do alobalu.
2 Mouku, špetku soli, špenátový protlak a vejce smíchejte v těsto a nechte je alespoň 5 minut odležet. Skrze sítko na špecle či halušky propasírujte hmotu do vroucí osolené vody a vařte 2–3 minuty. Uvařené špecle promíchejte v míse s máslem a podávejte ke kotletám a pórku.
NĚCO NAVÍC
Pokud vám špecle zbudou, zamrazte je! Jako příloha nebo základ rychlé večeře se neztratí.
Přidat komentář