0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1594 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 92 g
Tuky 76 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť estragonu je sice trochu neobvyklá, ale snadno jí podlehnete...

Suroviny

panenka 400 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
žampiony 200 g
krémové, očištěné, nakrájené na plátky
šalotka 2 ks
nasekaná najemno
víno červené 100 ml
suché
smetana 50 ml
na vaření (12%)
estragon 1 PL
nasekaný (případně i víc, podle chuti)
Na polentu
špenát 100 g
špenátové lístky
polenta 75 g
instatní
česnek 1 stroužek
drcený
máslo 1 PL
lze nahradit dobrým olejem (nemusí být)

1 Vepřovou panenku nakrájejte na cca 2cm silné medailonky, osolte je a opepřete. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a opékejte na něm maso asi 6 minut z každé strany. Vyjměte z pánve a odložte na teplé místo (třeba do vyhřáté trouby).

2 Do pánve přihoďte žampiony a šalotku, a je-li třeba, přilijte trošku oleje. Opékejte a průběžně míchejte asi 5 minut, dokud houby a šalotka trochu nezměknou.

3 Přilijte sherry a nechte 2 minuty bublat, až se tekutina téměř vyvaří. Přidejte do pánve smetanu, lžíci vody, sůl, pepř a chvíli provařte (nenechte ale dojít k prudkému varu!).

4 Do cedníku v dřezu vložte omytý špenát (velké listy předem nasekejte nahrubo) a prolijte jej vřelou vodou, aby mírně zavadnul. Pomocí vařečky vymačkejte ze špenátu přebytečnou vodu. Polentu uvařte podle návodu na obalu a zamíchejte do ní česnek a špenát, zjemnit ji můžete i trochou másla nebo kapkou oleje.

5 Odložené maso vraťte zpátky do omáčky, přidejte nasekaný estragon a krátce prohřejte. Podávejte se špenátovou polentou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč