Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta
Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

5/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1556 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 89 g
Tuky 67 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť estragonu je sice trochu neobvyklá, ale snadno jí podlehnete...

Suroviny

panenka 400 g
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
krémové, očištěné, nakrájené na plátky
nasekaná najemno
sherry 100 ml
suché
estragon 1 PL
nasekaný (případně i víc, podle chuti)
Na polentu
polenta 75 g
instatní
česnek 1 stroužek
drcený
lze nahradit dobrým olejem (nemusí být)

Postup

1

Vepřovou panenku nakrájejte na cca 2cm silné medailonky, osolte je a opepřete. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a opékejte na něm maso asi 6 minut z každé strany. Vyjměte z pánve a odložte na teplé místo (třeba do vyhřáté trouby).

2

Do pánve přihoďte žampiony a šalotku, a je-li třeba, přilijte trošku oleje. Opékejte a průběžně míchejte asi 5 minut, dokud houby a šalotka trochu nezměknou.

3

Přilijte sherry a nechte 2 minuty bublat, až se tekutina téměř vyvaří. Přidejte do pánve smetanu, lžíci vody, sůl, pepř a chvíli provařte (nenechte ale dojít k prudkému varu!).

4

Do cedníku v dřezu vložte omytý špenát (velké listy předem nasekejte nahrubo) a prolijte jej vřelou vodou, aby mírně zavadnul. Pomocí vařečky vymačkejte ze špenátu přebytečnou vodu. Polentu uvařte podle návodu na obalu a zamíchejte do ní česnek a špenát, zjemnit ji můžete i trochou másla nebo kapkou oleje.

5

Odložené maso vraťte zpátky do omáčky, přidejte nasekaný estragon a krátce prohřejte. Podávejte se špenátovou polentou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín