Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1594 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 92 g
Tuky 76 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť estragonu je sice trochu neobvyklá, ale snadno jí podlehnete...

Suroviny

panenka 400 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
žampiony 200 g
krémové, očištěné, nakrájené na plátky
šalotka 2 ks
nasekaná najemno
víno červené 100 ml
suché
smetana 50 ml
na vaření (12%)
estragon 1 PL
nasekaný (případně i víc, podle chuti)
Na polentu
špenát 100 g
špenátové lístky
polenta 75 g
instatní
česnek 1 stroužek
drcený
máslo 1 PL
lze nahradit dobrým olejem (nemusí být)

1 Vepřovou panenku nakrájejte na cca 2cm silné medailonky, osolte je a opepřete. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a opékejte na něm maso asi 6 minut z každé strany. Vyjměte z pánve a odložte na teplé místo (třeba do vyhřáté trouby).

2 Do pánve přihoďte žampiony a šalotku, a je-li třeba, přilijte trošku oleje. Opékejte a průběžně míchejte asi 5 minut, dokud houby a šalotka trochu nezměknou.

3 Přilijte sherry a nechte 2 minuty bublat, až se tekutina téměř vyvaří. Přidejte do pánve smetanu, lžíci vody, sůl, pepř a chvíli provařte (nenechte ale dojít k prudkému varu!).

4 Do cedníku v dřezu vložte omytý špenát (velké listy předem nasekejte nahrubo) a prolijte jej vřelou vodou, aby mírně zavadnul. Pomocí vařečky vymačkejte ze špenátu přebytečnou vodu. Polentu uvařte podle návodu na obalu a zamíchejte do ní česnek a špenát, zjemnit ji můžete i trochou másla nebo kapkou oleje.

5 Odložené maso vraťte zpátky do omáčky, přidejte nasekaný estragon a krátce prohřejte. Podávejte se špenátovou polentou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/10

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit