Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

Vepřová panenka s estragonem & špenátová polenta

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1594 kcal
Bílkoviny 99 g
Cukr 92 g
Tuky 76 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť estragonu je sice trochu neobvyklá, ale snadno jí podlehnete...

Suroviny

panenka 400 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
žampiony 200 g
krémové, očištěné, nakrájené na plátky
šalotka 2 ks
nasekaná najemno
víno červené 100 ml
suché
smetana 50 ml
na vaření (12%)
estragon 1 PL
nasekaný (případně i víc, podle chuti)
Na polentu
špenát 100 g
špenátové lístky
polenta 75 g
instatní
česnek 1 stroužek
drcený
máslo 1 PL
lze nahradit dobrým olejem (nemusí být)

1 Vepřovou panenku nakrájejte na cca 2cm silné medailonky, osolte je a opepřete. V pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a opékejte na něm maso asi 6 minut z každé strany. Vyjměte z pánve a odložte na teplé místo (třeba do vyhřáté trouby).

2 Do pánve přihoďte žampiony a šalotku, a je-li třeba, přilijte trošku oleje. Opékejte a průběžně míchejte asi 5 minut, dokud houby a šalotka trochu nezměknou.

3 Přilijte sherry a nechte 2 minuty bublat, až se tekutina téměř vyvaří. Přidejte do pánve smetanu, lžíci vody, sůl, pepř a chvíli provařte (nenechte ale dojít k prudkému varu!).

4 Do cedníku v dřezu vložte omytý špenát (velké listy předem nasekejte nahrubo) a prolijte jej vřelou vodou, aby mírně zavadnul. Pomocí vařečky vymačkejte ze špenátu přebytečnou vodu. Polentu uvařte podle návodu na obalu a zamíchejte do ní česnek a špenát, zjemnit ji můžete i trochou másla nebo kapkou oleje.

5 Odložené maso vraťte zpátky do omáčky, přidejte nasekaný estragon a krátce prohřejte. Podávejte se špenátovou polentou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit