0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

3.9 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4419 kcal
Bílkoviny 450 g
Sacharidy 171 g
Tuky 204 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při výběru masa dbejte na pěkné tukové mramorování - čím bude maso prorostlejší, tím bude pečínka šťavnatější. 

Suroviny

hovězí maso 2 kg
na pečení – loupaná plec, vrchní šál, podplečí (péro), vysoký roštěnec
sůl 0.75 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
na tenké plátky
česnek 4 stroužky
na tenké plátky
bobkový list 1 ks
vývar hovězí 250 ml
+ na podlévání
balzamikový ocet 125 ml
rajčatová pasta 2 PL
lze nahradit zahuštěným protlakem doppio concentrato nebo rozmixovanými sušenými rajčaty
hořčice dijonská 1 PL
med 1 PL
worcesterská omáčka 1 PL
rozmarýn 1 ČL
nasekané čerstvé lístky nebo 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
mouka pšeničná hladká 40 g
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
bramborová kaše
k podávání
hrášek
na másle, k podávání

1 Troubu předehřejte na 160°C. Maso posypte 1/2 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře a vmasírujte. (Pokud nemá maso pěkný tvar, svažte ho do válečku.) V litinovém kastrolu vhodném i do trouby ho opečte na 1 lžíci oleje ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjměte ho a odložte.

2 Do uvolněného kastrolu dejte zbylou lžíci oleje a opékejte na něm bobkový list a cibuli i česnek dosklovita. Zalijte vývarem, octem, rajčatovou pastou, hořčicí, medem, worcesterem a přiveďte k varu. Vraťte maso, přisypte rozmarýn, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba 4 hodiny, až se maso bude téměř rozpadat (podle potřeby podlijte dalším vývarem).

3 Maso vyjměte, položte na prkénko a uchovejte horké zabalené v alobalu, případně sejměte provázek, pokud jste je na začátku svázali.

4 Ze šťávy odstraňte bobkový list a seberte tuk. Důkladně prošlehejte mouku se 60ml vody a vmíchejte do šťávy. Vařte 15 minut do zhoustnutí, případně dochuťte. Vmíchejte petrželku. Podávejte s plátky masa, bramborovou kaší a hráškem prohřátým na másle.

NĚCO NAVÍC
Jestli se vám omáčka zdá kyselá, dotáhněte ji špetkou cukru. Pečeni lze také připravit za 8–10 hodin při nízké teplotě v pomalém hrnci. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Komentáře

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit