Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pomalu pečené hovězí na balzamiku
Pomalu pečené hovězí na balzamiku
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

4.3/5 Počet hodnocení: 28
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4419 kcal
Bílkoviny 450 g
Sacharidy 171 g
Tuky 204 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při výběru masa dbejte na pěkné tukové mramorování - čím bude maso prorostlejší, tím bude pečínka šťavnatější. 

Suroviny

na pečení – loupaná plec, vrchní šál, podplečí (péro), vysoký roštěnec
sůl ¾ ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
na tenké plátky
česnek 4 stroužky
na tenké plátky
vývar hovězí 250 ml
+ na podlévání
balzamikový ocet 125 ml
rajčatová pasta 2 PL
lze nahradit zahuštěným protlakem doppio concentrato nebo rozmixovanými sušenými rajčaty
hořčice dijonská 1 PL
med 1 PL
worcesterská omáčka 1 PL
rozmarýn 1 ČL
nasekané čerstvé lístky nebo 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
k podávání
hrášek
na másle, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C. Maso posypte 1/2 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře a vmasírujte. (Pokud nemá maso pěkný tvar, svažte ho do válečku.)

2

V litinovém kastrolu vhodném i do trouby ho opečte na 1 lžíci oleje ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjměte ho a odložte.

3

Do uvolněného kastrolu dejte zbylou lžíci oleje a opékejte na něm bobkový list a cibuli i česnek dosklovita.

4

Zalijte vývarem, octem, rajčatovou pastou, hořčicí, medem, worcesterem a přiveďte k varu.

5

Vraťte maso, přisypte rozmarýn, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba 4 hodiny, až se maso bude téměř rozpadat (podle potřeby podlijte dalším vývarem).

6

Maso vyjměte, položte na prkénko a uchovejte horké zabalené v alobalu, případně sejměte provázek, pokud jste je na začátku svázali.

7

Ze šťávy odstraňte bobkový list a seberte tuk. Důkladně prošlehejte mouku se 60ml vody a vmíchejte do šťávy.

8

Vařte 15 minut do zhoustnutí, případně dochuťte. Vmíchejte petrželku. Podávejte s plátky masa, bramborovou kaší a hráškem prohřátým na másle.

NĚCO NAVÍC
Jestli se vám omáčka zdá kyselá, dotáhněte ji špetkou cukru. Pečeni lze také připravit za 8–10 hodin při nízké teplotě v pomalém hrnci. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Komentáře

27.10.2021 07:22
Pomalu pečené hovězí na balzamiku

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...