Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

Pomalu pečené hovězí na balzamiku

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4419 kcal
Bílkoviny 450 g
Sacharidy 171 g
Tuky 204 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Při výběru masa dbejte na pěkné tukové mramorování - čím bude maso prorostlejší, tím bude pečínka šťavnatější. 

Suroviny

hovězí maso 2 kg
na pečení – loupaná plec, vrchní šál, podplečí (péro), vysoký roštěnec
sůl 0.75 ČL
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
na tenké plátky
česnek 4 stroužky
na tenké plátky
bobkový list 1 ks
vývar hovězí 250 ml
+ na podlévání
balzamikový ocet 125 ml
rajčatová pasta 2 PL
lze nahradit zahuštěným protlakem doppio concentrato nebo rozmixovanými sušenými rajčaty
hořčice dijonská 1 PL
med 1 PL
worcesterská omáčka 1 PL
rozmarýn 1 ČL
nasekané čerstvé lístky nebo 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu
mouka pšeničná hladká 40 g
petrželka 2 PL
hladkolistá, nasekaná
bramborová kaše
k podávání
hrášek
na másle, k podávání

1 Troubu předehřejte na 160°C. Maso posypte 1/2 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře a vmasírujte. (Pokud nemá maso pěkný tvar, svažte ho do válečku.) V litinovém kastrolu vhodném i do trouby ho opečte na 1 lžíci oleje ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjměte ho a odložte.

2 Do uvolněného kastrolu dejte zbylou lžíci oleje a opékejte na něm bobkový list a cibuli i česnek dosklovita. Zalijte vývarem, octem, rajčatovou pastou, hořčicí, medem, worcesterem a přiveďte k varu. Vraťte maso, přisypte rozmarýn, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba 4 hodiny, až se maso bude téměř rozpadat (podle potřeby podlijte dalším vývarem).

3 Maso vyjměte, položte na prkénko a uchovejte horké zabalené v alobalu, případně sejměte provázek, pokud jste je na začátku svázali.

4 Ze šťávy odstraňte bobkový list a seberte tuk. Důkladně prošlehejte mouku se 60ml vody a vmíchejte do šťávy. Vařte 15 minut do zhoustnutí, případně dochuťte. Vmíchejte petrželku. Podávejte s plátky masa, bramborovou kaší a hráškem prohřátým na másle.

NĚCO NAVÍC
Jestli se vám omáčka zdá kyselá, dotáhněte ji špetkou cukru. Pečeni lze také připravit za 8–10 hodin při nízké teplotě v pomalém hrnci. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Komentáře

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit