Pomalu pečené hovězí na balzamiku plnohodnotně zastoupí roli svátečního obědu. Při výběru masa dbejte na pěkné tukové mramorování – čím bude maso prorostlejší, tím bude pečínka šťavnatější.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Maso posypte 1/2 lžičkou soli a 1/4 lžičkou pepře a vmasírujte. (Pokud nemá maso pěkný tvar, svažte ho do válečku.)
V litinovém kastrolu vhodném i do trouby ho opečte na 1 lžíci oleje ze všech stran, aby se zatáhlo. Vyjměte ho a odložte.
Do uvolněného kastrolu dejte zbylou lžíci oleje a opékejte na něm bobkový list a cibuli i česnek dosklovita.
Zalijte vývarem, octem, rajčatovou pastou, hořčicí, medem, worcesterem a přiveďte k varu.
Vraťte maso, přisypte rozmarýn, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba 4 hodiny, až se maso bude téměř rozpadat (podle potřeby podlijte dalším vývarem).
Maso vyjměte, položte na prkénko a uchovejte horké zabalené v alobalu, případně sejměte provázek, pokud jste je na začátku svázali.
Ze šťávy odstraňte bobkový list a seberte tuk. Důkladně prošlehejte mouku se 60 ml vody a vmíchejte do šťávy.
Vařte 15 minut do zhoustnutí, případně dochuťte. Vmíchejte petrželku. Podávejte s plátky masa, bramborovou kaší a hráškem prohřátým na másle.
NĚCO NAVÍC
Jestli se vám omáčka zdá kyselá, dotáhněte ji špetkou cukru. Pečeni lze také připravit za 8–10 hodin při nízké teplotě v pomalém hrnci.
Komentáře