Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maso a pivo? Nesmrtelná kombinace v ověřených receptech

Maso a pivo? Nesmrtelná kombinace v ověřených receptech
ZDROJ: Alexander Kovacs/Unsplash

Kombinace masa a piva funguje prostě skvěle. Ať už masový pokrm pivem zapijete pro lepší trávení nebo pivo zakomponujete rovnou do jeho přípravy. Nejčastěji se kombinuje s masem vepřovým a hovězím, ale rozumí si také s drůbeží a samozřejmě s tradičními špekáčky.

Zásady vaření s pivem

My Češi jsme národem pivařů. Pivo si rádi dáme v hospodě nebo doma po vydatném nedělním obědě, ale také s ním rádi vaříme. Jakých zásad byste se při vaření s tímto zlatavým nápojem měli držet?

  1. Používejte vždy čerstvé pivo.
  2. Pro vaření si vybírejte pivo slabší, tedy méně stupňové, případně ho nařeďte vodou.
  3. Silnější piva lze použít při přípravě minutek.
  4. Černé pivo používejte jen v receptech, ve kterých je vyloženě doporučeno.
  5. Pivo obsahuje cukr, který se při vaření může začít připalovat a hořknout, proto buďte obezřetní a omáčku či výpek pravidelně kontrolujte.

Vepřové & pivo

Když se řekne krkovička, bůček nebo třeba koleno, co se vám vybaví? Mnoha lidem půllitr pěkně vychlazeného piva s pořádnou čepicí, kterým masitý pokrm zapijí. A proč ho nepřidat rovnou při přípravě? Vepřové a pivo, to je zkrátka delikátní kombinace. Připravte si třeba selečí kolínka na pivě.

Předpověď hlásí ještě několik teplých dnů, proto využijte dobrého počasí, rozpalte gril a hoďte na něj krkovičku. Nachystejte pivní marinádu ze světlého piva, třtinového cukru a česneku. Maso v ní nejlépe nechte přes noc. V průběhu grilování ji ještě párkrát potřete směsí.

Hovězí & pivo

Zatímco v případě vepřového se maso pivem nejčastěji podlévá nebo se v pivu marinuje, hovězí se s pivem dusí. Výsledkem je pak dokonalá směs plná výrazné chuti a vůně. Inspirujte se naším receptem, kterým potěšíte každého hladového strávníka.

Kuřecí & pivo

Máte nejraději libové kuřecí maso a hovězímu ani vepřovému příliš neholdujete? I pro vás máme pivní inspiraci, na které si dozajisté pochutnáte. Pivo si zkrátka rozumí téměř se vším. Ke kuřecím stehnům na pivě se hodí jalovec a anglická slanila. Přesvědčtě se sami.

Špekáčky & pivo

Babí léto, víkend na chatě a vůně špekáčků linoucí se z trouby. Buřty na pivě jsou léty prověřenou klasikou. Tentokrát klidně sáhnetě po pivě tmavém. Připravíte je za chvíli, ušpiníte přitom jen jeden pekáč, a ta chuť! K opečeným špekáčkům přelitým výraznou pivní omáčkou se nejlépe hodí čerstvý chléb.

Ryby & pivo

U ryb buďte s pivem opatrní, mohlo by přebít jemnou chuť rybího masa. Se světlým pšeničným pivem si rozumí třeba makrela nebo pstruh. Kapr na černém pivě patří k tradičním českým receptům. Výrazné kapří maso se ale skvěle doplňuje také s pivem světlým, smetanou a žampiony.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food