
Kombinace masa a piva funguje prostě skvěle. Ať už masový pokrm pivem zapijete pro lepší trávení nebo pivo zakomponujete rovnou do jeho přípravy. Nejčastěji se kombinuje s masem vepřovým a hovězím, ale rozumí si také s drůbeží a samozřejmě s tradičními špekáčky.
Zásady vaření s pivem
My Češi jsme národem pivařů. Pivo si rádi dáme v hospodě nebo doma po vydatném nedělním obědě, ale také s ním rádi vaříme. Jakých zásad byste se při vaření s tímto zlatavým nápojem měli držet?
- Používejte vždy čerstvé pivo.
- Pro vaření si vybírejte pivo slabší, tedy méně stupňové, případně ho nařeďte vodou.
- Silnější piva lze použít při přípravě minutek.
- Černé pivo používejte jen v receptech, ve kterých je vyloženě doporučeno.
- Pivo obsahuje cukr, který se při vaření může začít připalovat a hořknout, proto buďte obezřetní a omáčku či výpek pravidelně kontrolujte.
Vepřové & pivo
Když se řekne krkovička, bůček nebo třeba koleno, co se vám vybaví? Mnoha lidem půllitr pěkně vychlazeného piva s pořádnou čepicí, kterým masitý pokrm zapijí. A proč ho nepřidat rovnou při přípravě? Vepřové a pivo, to je zkrátka delikátní kombinace. Připravte si třeba selečí kolínka na pivě.
Předpověď hlásí ještě několik teplých dnů, proto využijte dobrého počasí, rozpalte gril a „hoďte“ na něj krkovičku. Nachystejte pivní marinádu ze světlého piva, třtinového cukru a česneku. Maso v ní nejlépe nechte přes noc. V průběhu grilování ji ještě párkrát potřete směsí.
Hovězí & pivo
Zatímco v případě vepřového se maso pivem nejčastěji podlévá nebo se v pivu marinuje, hovězí se s pivem dusí. Výsledkem je pak dokonalá směs plná výrazné chuti a vůně. Inspirujte se naším receptem, kterým potěšíte každého hladového strávníka.
Kuřecí & pivo
Máte nejraději libové kuřecí maso a hovězímu ani vepřovému příliš neholdujete? I pro vás máme pivní inspiraci, na které si dozajisté pochutnáte. Pivo si zkrátka rozumí téměř se vším. Ke kuřecím stehnům na pivě se hodí jalovec a anglická slanila. Přesvědčtě se sami.
Špekáčky & pivo
Babí léto, víkend na chatě a vůně špekáčků linoucí se z trouby. Buřty na pivě jsou léty prověřenou klasikou. Tentokrát klidně sáhnetě po pivě tmavém. Připravíte je za chvíli, ušpiníte přitom jen jeden pekáč, a ta chuť! K opečeným špekáčkům přelitým výraznou pivní omáčkou se nejlépe hodí čerstvý chléb.
Ryby & pivo
U ryb buďte s pivem opatrní, mohlo by přebít jemnou chuť rybího masa. Se světlým pšeničným pivem si rozumí třeba makrela nebo pstruh. Kapr na černém pivě patří k tradičním českým receptům. Výrazné kapří maso se ale skvěle doplňuje také s pivem světlým, smetanou a žampiony.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food
Recepty







