Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Věž z větrníčkových „sněhových koulí“
Věž z větrníčkových „sněhových koulí“
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Věž z větrníčkových „sněhových koulí“

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4096 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 337 g
Tuky 274 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Věž ze sladkých minivětrníčků, které jsme překřtili na sněhové koule, vypadá jako slavný croquembouche, ale při její přípravě se vyhnete lehce riskantní práci s horkým karamelem.

Suroviny

Na odpalované těsto
mléko 85 ml
plnotučné
na kostičky
sůl ½ ČL
vejce 3 ks
Na polevu
mléko 30 ml
plnotučné
vanilková pasta ¼ ČL
kokos plátky 50 g
opražené nasucho
Na náplň
1 konzerva, vychlazená přes noc v lednici
vanilková pasta 1 ČL

Postup

1

Na odpalované těsto nalijte do hrnce 85 ml vody a mléko. Přidejte máslo a sůl. Na středním plameni zahřívejte, až se máslo a sůl rozpustí. Pak zvedněte teplotu a přiveďte k varu. Sundejte hrnec z plotny, vsypte mouku a rychle zamíchejte. Vraťte hrnec na sporák, zmírněte žár a za stálého míchání zahřívejte těsto 2–3 minuty, až se na dně vytvoří film.

2

Vyklopte těsto do mísy a energicky několik minut promíchávejte, až trochu zchladne (můžete využít i robota). Pak po částech přidávejte rozšlehané vejce a každou dávku vždy dobře zapracujte. Je možné, že nebudete potřebovat celé množství vajec. Výsledné těsto musí být hladké a lesklé, z vařečky nestéká, ale zvolna odpadává po kouscích ve tvaru písmene V. Pokud se na vařečce trhá, přidejte ještě trošku vajec. 

3

Rozpalte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Těsto přemístěte do cukrářského sáčku s širokou hladkou špičkou a odložte stranou. Připravte si šablonu: vyberte největší plech a podle něj odměřte a ustřihněte arch pečicího papíru. Pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 4 cm obkreslete na šablonu tužkou 12 koleček. Otočte papír kresbou dolů (kolečka by měla prosvítat) a podle šablony nastříkejte kolečka. Špičky v těstě zahlaďte prstem navlhčeným vodou.

4

Na dno vyhřáté trouby stříkněte trochu vody: pára pomůže těstu vyskočit. Vložte plech, zavřete dvířka a pečte 30–35 minut nebo dozlatova. Po této době otevřete troubu a do každého větrníčku jemně píchněte ostrým nožíkem. Zavřete dvířka, vypněte troubu a nechte větrníčky uvnitř dalších 30 minut chladnout. Tento krok zaručí, že zůstanou křupavé.

5

Na polevu utřete všechny suroviny kromě plátků kokosu do husté a hladké polevy. Na náplň vyndejte z lednice konzervu kokosového mléka a oddělte z ní horní ztuhlou vrstvu – měli byste získat 100 g pevné hmoty (zbylou kokosovou vodu využijte třeba do smoothie). Vyšlehejte kokosovou vrstvu se smetanou, vanilkovou pastou a moučkovým cukrem dotuha.

6

Vychladlé větrníčky rozřízněte a naplňte vyšlehanou náplní. Vršky polijte trochou polevy a posypte plátky kokosu.

7

Budete-li větrníčky stavět na sebe, nechte je hodinu předem vychladit v lednici. Nenaplněné vydrží ve vzduchotěsné nádo- bě až 3 dny, naplněné snězte ještě týž den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...