Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Věž z větrníčkových „sněhových koulí“

Věž z větrníčkových „sněhových koulí“
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Věž z větrníčkových „sněhových koulí“

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4096 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 337 g
Tuky 274 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Věž ze sladkých minivětrníčků, které jsme překřtili na sněhové koule, vypadá jako slavný croquembouche, ale při její přípravě se vyhnete lehce riskantní práci s horkým karamelem.

Suroviny

Na odpalované těsto
mléko 85 ml
plnotučné
na kostičky
sůl ½ ČL
vejce 3 ks
Na polevu
mléko 30 ml
plnotučné
vanilková pasta ¼ ČL
kokos plátky 50 g
opražené nasucho
Na náplň
1 konzerva, vychlazená přes noc v lednici
vanilková pasta 1 ČL

Postup

1

Na odpalované těsto nalijte do hrnce 85 ml vody a mléko. Přidejte máslo a sůl. Na středním plameni zahřívejte, až se máslo a sůl rozpustí. Pak zvedněte teplotu a přiveďte k varu. Sundejte hrnec z plotny, vsypte mouku a rychle zamíchejte. Vraťte hrnec na sporák, zmírněte žár a za stálého míchání zahřívejte těsto 2–3 minuty, až se na dně vytvoří film.

2

Vyklopte těsto do mísy a energicky několik minut promíchávejte, až trochu zchladne (můžete využít i robota). Pak po částech přidávejte rozšlehané vejce a každou dávku vždy dobře zapracujte. Je možné, že nebudete potřebovat celé množství vajec. Výsledné těsto musí být hladké a lesklé, z vařečky nestéká, ale zvolna odpadává po kouscích ve tvaru písmene V. Pokud se na vařečce trhá, přidejte ještě trošku vajec. 

3

Rozpalte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Těsto přemístěte do cukrářského sáčku s širokou hladkou špičkou a odložte stranou. Připravte si šablonu: vyberte největší plech a podle něj odměřte a ustřihněte arch pečicího papíru. Pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 4 cm obkreslete na šablonu tužkou 12 koleček. Otočte papír kresbou dolů (kolečka by měla prosvítat) a podle šablony nastříkejte kolečka. Špičky v těstě zahlaďte prstem navlhčeným vodou.

4

Na dno vyhřáté trouby stříkněte trochu vody: pára pomůže těstu vyskočit. Vložte plech, zavřete dvířka a pečte 30–35 minut nebo dozlatova. Po této době otevřete troubu a do každého větrníčku jemně píchněte ostrým nožíkem. Zavřete dvířka, vypněte troubu a nechte větrníčky uvnitř dalších 30 minut chladnout. Tento krok zaručí, že zůstanou křupavé.

5

Na polevu utřete všechny suroviny kromě plátků kokosu do husté a hladké polevy. Na náplň vyndejte z lednice konzervu kokosového mléka a oddělte z ní horní ztuhlou vrstvu – měli byste získat 100 g pevné hmoty (zbylou kokosovou vodu využijte třeba do smoothie). Vyšlehejte kokosovou vrstvu se smetanou, vanilkovou pastou a moučkovým cukrem dotuha.

6

Vychladlé větrníčky rozřízněte a naplňte vyšlehanou náplní. Vršky polijte trochou polevy a posypte plátky kokosu.

7

Budete-li větrníčky stavět na sebe, nechte je hodinu předem vychladit v lednici. Nenaplněné vydrží ve vzduchotěsné nádo- bě až 3 dny, naplněné snězte ještě týž den.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč