My jsme se rozhodli pro větrníčky, ale vám nic nebrání tvarovat z těsta tradiční éclairky neboli banánky.
Suroviny
Postup
Doprostřed trouby dejte mřížku. Troubu předehřejte na 200°C. Do rendlíku nalijte 250 ml vody a vložte máslo, osolte a přiveďte k varu. Až směs začne vřít, vsypte za stálého míchání vařečkou mouku a vařte a míchejte, až vznikne těsto. Koule by se měla oddělovat ode dna a stěn rendlíku. Rendlík odstavte a těsto nechte asi 5 minut chladnout. Pak po jednom přidávejte vejce a vždy každé důkladně vetřete do těsta vařečkou, teprve potom přidejte další.
Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou stříkejte na připravený plech s dostatečnými rozestupy těsná jednovrstvá kolečka. Anebo nabírejte vrchovaté lžíce těsta a tvořte na plech úhledné hromádky. Až budete mít hotovo, dejte plech do trouby (doprostřed) a pečte 25 minut.
Pak plech vyjměte z trouby a větrníčky (pracujte opatrně, jsou horké!) napíchněte vespod ostrým nožem, aby unikla pára a zevnitř vyschly, položte je na plech opačnou stranou, než byly předtím. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 10–15 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
Větrníčky rozřízněte uprostřed ostrým nožem. Čokoládu rozpusťte v ohnivzdorné misce nad vroucí vodou. Čokoládou potřete vršky od větrníčků a nechte ji ztuhnout. Smetanu vyšlehejte dotuha a oslaďte podle chuti. Větrníčky naplňte šlehačkou. Podávejte ozdobené malinami, chcete-li.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Eklérky: Klasický dezert z odpalovaného těsta jako z francouzské cukrárny zvládnete upéct i vy(6 receptů )
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů )
- Inspirujte se našimi svatebními dorty a dezerty nebo si je na svatbu upečte sami(21 receptů )
- 40 božských dezertů se šlehačkou a cukrářské tipy, jak smetanu ochutit(40 receptů )
- Odpalované těsto napříč Evropou: Pochutnejte si na českých či francouzských věnečcích, španělských churros nebo ovocných knedlících(30 receptů )