Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Větrníčky à la éclairky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4/5 Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4499 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 177 g
Tuky 379 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

My jsme se rozhodli pro větrníčky, ale vám nic nebrání tvarovat z těsta tradiční éclairky neboli banánky.

Související recepty

Suroviny

máslo 100 g
nakrájené na kostičky
sůl 2 špetky
vejce 4 ks
velká, velikosti L
tmavá čokoláda 200 g
70%
prosatý, nebo více, podle chuti
čerstvé, na ozdobení (nemusí být)

Postup

1

Doprostřed trouby dejte mřížku. Troubu předehřejte na 200°C. Do rendlíku nalijte 250 ml vody a vložte máslo, osolte a přiveďte k varu. Až směs začne vřít, vsypte za stálého míchání vařečkou mouku a vařte a míchejte, až vznikne těsto. Koule by se měla oddělovat ode dna a stěn rendlíku. Rendlík odstavte a těsto nechte asi 5 minut chladnout. Pak po jednom přidávejte vejce a vždy každé důkladně vetřete do těsta vařečkou, teprve potom přidejte další.

2

Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou stříkejte na připravený plech s dostatečnými rozestupy těsná jednovrstvá kolečka. Anebo nabírejte vrchovaté lžíce těsta a tvořte na plech úhledné hromádky. Až budete mít hotovo, dejte plech do trouby (doprostřed) a pečte 25 minut.

3

Pak plech vyjměte z trouby a větrníčky (pracujte opatrně, jsou horké!) napíchněte vespod ostrým nožem, aby unikla pára a zevnitř vyschly, položte je na plech opačnou stranou, než byly předtím. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 10–15 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

4

Větrníčky rozřízněte uprostřed ostrým nožem. Čokoládu rozpusťte v ohnivzdorné misce nad vroucí vodou. Čokoládou potřete vršky od větrníčků a nechte ji ztuhnout. Smetanu vyšlehejte dotuha a oslaďte podle chuti. Větrníčky naplňte šlehačkou. Podávejte ozdobené malinami, chcete-li.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín