Větrníčky à la éclairky

Větrníčky à la éclairky

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Snadné Na cca 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4503 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 208 g
Tuky 350 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

My jsme se rozhodli pro větrníčky, ale vám nic nebrání tvarovat z těsta tradiční éclairky neboli banánky.

Suroviny

máslo 100 g
nakrájené na kostičky
sůl 2 špetka
mouka pšeničná hladká 130 g
vejce 4 ks
velká, velikosti L
čokoláda 200 g
tmavá (70%)
smetana 500 ml
ke šlehání (33%)
moučkový cukr 1 PL
prosatý, podle chuti
maliny
čerstvé, na ozdobení (nemusí být)

1 Doprostřed trouby dejte mřížku. Troubu předehřejte na 200°C. Do rendlíku nalijte 250 ml vody a vložte máslo, osolte a přiveďte k varu. Až směs začne vřít, vsypte za stálého míchání vařečkou mouku a vařte a míchejte, až vznikne těsto. Koule by se měla oddělovat ode dna a stěn rendlíku. Rendlík odstavte a těsto nechte asi 5 minut chladnout. Pak po jednom přidávejte vejce a vždy každé důkladně vetřete do těsta vařečkou, teprve potom přidejte další.

2 Plech vyložte pečicím papírem. Pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou stříkejte na připravený plech s dostatečnými rozestupy těsná jednovrstvá kolečka. Anebo nabírejte vrchovaté lžíce těsta a tvořte na plech úhledné hromádky. Až budete mít hotovo, dejte plech do trouby (doprostřed) a pečte 25 minut.

3 Pak plech vyjměte z trouby a větrníčky (pracujte opatrně, jsou horké!) napíchněte vespod ostrým nožem, aby unikla pára a zevnitř vyschly, položte je na plech opačnou stranou, než byly předtím. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 10–15 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

4 Větrníčky rozřízněte uprostřed ostrým nožem. Čokoládu rozpusťte v ohnivzdorné misce nad vroucí vodou. Čokoládou potřete vršky od větrníčků a nechte ji ztuhnout. Smetanu vyšlehejte dotuha a oslaďte podle chuti. Větrníčky naplňte šlehačkou. Podávejte ozdobené malinami, chcete-li.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/4

Apetit magazín

Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit