Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční croquembouche
Vánoční croquembouche
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční croquembouche

4.7/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 věž

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6531 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 715 g
Tuky 356 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodný dezert opředený delikátní karamelovou krajkou promění každou příležitost v absolutně výjimečnou.

Související recepty

Suroviny

voda 250 ml
máslo 125 g
sůl 1 špetka
vejce 4 ks
velikosti L
NA NAPLNĚNÍ
nebo podle chuti
vaječný likér 5 PL
NA OZDOBENÍ
hvězdy vykrájené z fondánu či z bílé čokolády
NA DOKONČENÍ

Postup

1

Troubu vyhřejte na 190°C a plech vyložte pečicím papírem.

2

Vodu vlijte do hrnce, přidejte máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu.

3

Stáhněte z plotny a za stálého míchání vsypte mouku předem prosátou přes jemné síto. Vytrvale míchejte, dokud nezískáte hladkou, jednotnou hmotu, která se odlepuje od stěn hrnce.

4

Přesuňte do mísy robotu a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout.

5

Poté po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte.

6

Těsto přendejte do cukrářského sáčku se širší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Na plech stříkejte kopečky těsta o průměru zhruba 3 cm. Pomocí lehce navlhčeného prstu vždy zahlaďte špičku těsta.

7

Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova.

8

Vypněte, otevřete troubu a nechte 15 minut chladnout. Potom spodek každé kuličky (profiterolky) propíchněte špejlí a nechte zcela vychladnout.

9

Smetanu vyšlehejte dotuha, oslaďte a vmíchejte likér. Smetanou naplňte cukrářský sáček s užší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Tou vždy napíchněte spodek profiterolky a naplňte ji šlehačkou. Uložte do lednice.

10

Čokoládu rozpusťte nad vodní párou a namočte do ní vrcholek poloviny profiterolů. Položte na mřížku či plech vyložený pečicím papírem. Uložte do lednice.

11

Připravte karamel. 200 g cukru vsypte do pánve či rendlíku s těžkým dnem a bez míchání zahřívejte na nízkou teplotu, dokud se nerozpustí a nezmění se na světlý karamel.

12

Opatrně do něj namočte vrcholky zbylých profiterolů. Pozor! Karamel dosahuje vysokých teplot, nepopalte se! Profiterolky nechte ztuhnout a dejte do lednice.

13

Začněte budovat věž od základu a postupně ji zužujte. Opět připravte karamel z 300g cukru a použijte ho jako lepidlo k lepení profiterolek. Střídejte profiteroly namočené v čokoládě a v karamelu.

14

Nakonec dokončete nitkami karamelu: Rendlík s karamelem postavte blízko věže, namočte do něj vidličku, vytáhněte karamelovou nit a opřádejte. Dozdobte jedlými hvězdami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...