Vánoční croquembouche

Vánoční croquembouche
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vánoční croquembouche

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 věž

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6531 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 715 g
Tuky 356 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lahodný dezert opředený delikátní karamelovou krajkou promění každou příležitost v absolutně výjimečnou.

Suroviny

voda 250 ml
máslo 125 g
krupicový cukr 1 špetka
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 150 g
vejce 4 ks
velikosti L
NA NAPLNĚNÍ
smetana ke šlehání 500 ml
40%
moučkový cukr 3 PL
nebo podle chuti
vaječný likér 5 PL
NA OZDOBENÍ
bílá čokoláda 100 g
krupicový cukr 200 g
fondán (potahová hmota)
hvězdy vykrájené z fondánu či z bílé čokolády
NA DOKONČENÍ
krupicový cukr 300 g

1Troubu vyhřejte na 190°C a plech vyložte pečicím papírem. Vodu vlijte do hrnce, přidejte máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a za stálého míchání vsypte mouku předem prosátou přes jemné síto. Vytrvale míchejte, dokud nezískáte hladkou, jednotnou hmotu, která se odlepuje od stěn hrnce. Přesuňte do mísy robotu a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout. Poté po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Těsto přendejte do cukrářského sáčku se širší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Na plech stříkejte kopečky těsta o průměru zhruba 3 cm. Pomocí lehce navlhčeného prstu vždy zahlaďte špičku těsta. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova. Vypněte, otevřete troubu a nechte 15 minut chladnout. Potom spodek každé kuličky (profiterolky) propíchněte špejlí a nechte zcela vychladnout.

2 Smetanu vyšlehejte dotuha, oslaďte a vmíchejte likér. Smetanou naplňte cukrářský sáček s užší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Tou vždy napíchněte spodek profiterolky a naplňte ji šlehačkou. Uložte do lednice.

3 Čokoládu rozpusťte nad vodní párou a namočte do ní vrcholek poloviny profiterolů. Položte na mřížku či plech vyložený pečicím papírem. Uložte do lednice.

4 Připravte karamel. 200 g cukru vsypte do pánve či rendlíku s těžkým dnem a bez míchání zahřívejte na nízkou teplotu, dokud se nerozpustí a nezmění se na světlý karamel. Opatrně do něj namočte vrcholky zbylých profiterolů. Pozor! Karamel dosahuje vysokých teplot, nepopalte se! Profiterolky nechte ztuhnout a dejte do lednice.

5 Začněte budovat věž od základu a postupně ji zužujte. Opět připravte karamel z 300g cukru a použijte ho jako lepidlo k lepení profiterolek. Střídejte profiteroly namočené v čokoládě a v karamelu. Nakonec dokončete nitkami karamelu: Rendlík s karamelem postavte blízko věže, namočte do něj vidličku, vytáhněte karamelovou nit a opřádejte. Dozdobte jedlými hvězdami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit