
Vánoční croquembouche
Lahodný dezert opředený delikátní karamelovou krajkou promění každou příležitost v absolutně výjimečnou.
Ingredience
- 250 ml vody
- 125 g másla
- 1 špetka krupicového cukru
- 1 špetka soli
- 150 g hladké mouky
- 4 vejce velikosti L
- 500 ml smetany ke šlehání (40%)
- 3 lžíce moučkového cukru(nebo podle chuti)
- 4–5 lžic vaječného likéru
- 100 g bílé čokolády
- 200 g krupicového cukru
- hvězdy z fondánu či bílé čokolády
- 300 g krupicového cukru
NA NAPLNĚNÍ
NA OZDOBENÍ
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
1 Troubu vyhřejte na 190°C a plech vyložte pečicím papírem. Vodu vlijte do hrnce, přidejte máslo, cukr a sůl a přiveďte k varu. Stáhněte z plotny a za stálého míchání vsypte mouku předem prosátou přes jemné síto. Vytrvale míchejte, dokud nezískáte hladkou, jednotnou hmotu, která se odlepuje od stěn hrnce. Přesuňte do mísy robotu a za občasného promíchání nechte 10 minut chladnout. Poté po jednom přidejte vejce a vždy dobře zašlehejte. Těsto přendejte do cukrářského sáčku se širší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Na plech stříkejte kopečky těsta o průměru zhruba 3 cm. Pomocí lehce navlhčeného prstu vždy zahlaďte špičku těsta. Vložte do trouby a pečte 20 minut dozlatova. Vypněte, otevřete troubu a nechte 15 minut chladnout. Potom spodek každé kuličky (profiterolky) propíchněte špejlí a nechte zcela vychladnout.
2 Smetanu vyšlehejte dotuha, oslaďte a vmíchejte likér. Smetanou naplňte cukrářský sáček s užší hladkou kulatou zdobicí špičkou. Tou vždy napíchněte spodek profiterolky a naplňte ji šlehačkou. Uložte do lednice.
3 Čokoládu rozpusťte nad vodní párou a namočte do ní vrcholek poloviny profiterolů. Položte na mřížku či plech vyložený pečicím papírem. Uložte do lednice.
4 Připravte karamel. 200 g cukru vsypte do pánve či rendlíku s těžkým dnem a bez míchání zahřívejte na nízkou teplotu, dokud se nerozpustí a nezmění se na světlý karamel. Opatrně do něj namočte vrcholky zbylých profiterolů. Pozor! Karamel dosahuje vysokých teplot, nepopalte se! Profiterolky nechte ztuhnout a dejte do lednice.
5 Začněte budovat věž od základu a postupně ji zužujte. Opět připravte karamel z 300g cukru a použijte ho jako lepidlo k lepení profiterolek. Střídejte profiteroly namočené v čokoládě a v karamelu. Nakonec dokončete nitkami karamelu: Rendlík s karamelem postavte blízko věže, namočte do něj vidličku, vytáhněte karamelovou nit a opřádejte. Dozdobte jedlými hvězdami.
Přidat komentář