‚Dort‘ z karamelových větrníků

‚Dort‘ z karamelových větrníků
ZDROJ: Apetit
sdílet:

‚Dort‘ z karamelových větrníků

4.1 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Pro zkušené 10 větrníků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10017 kcal
Bílkoviny 288 g
Sacharidy 643 g
Tuky 684 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Větrníková extáze! Uvnitř vanilkový krém, navrchu karamelová omáčka. Skvělé!

Suroviny

máslo 240 g
+ na vymazání plechu
krupicový cukr 2 ČL
sůl 1 špetka
mouka pšeničná polohrubá 400 g
vejce 10 ks
8 do těsta + 2 vejce rozkvedlaná se 2 lžícemi mléka
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 250 ml
krupicový cukr 2 PL
žloutek 6 ks
vanilkový lusk 2 ks
jen semínka
Na karamelovou omáčku
krupicový cukr 200 g
smetana ke šlehání 250 ml

1 Předehřejte troubu na 220 stupňů, plech zlehka vymázněte máslem a vyložte pečicím papírem.

2 Do kastrolu nalijte půl litru vody, přidejte máslo, cukr a sůl a za stálého míchání přiveďte k varu.

3 Pak přisypte odváženou mouku – snažte se, abyste ji vysypali najednou, a stále důkladně míchejte vařečkou. Jakmile se hmota vytvaruje do koule a nebude se lepit na vařečku, stáhněte hrnec z ohně.

4 Nechte trochu vychladnout, pak těsto přesuňte do kuchyňského robotu. Spusťte metly a postupně přidávejte vejce. Hněťte tak dlouho, až bude těsto lesklé, hladké, pružné a přestane se lepit na lžíci.

5 Cukrářským sáčkem nebo lžičkou tvarujte na plech malé bochánky. Dávejte je raději dále od sebe, protože při pečení přibližně zdvojnásobí objem. Těsně před pečením je pomocí prstů potřete troškou rozkvedlaného vajíčka s mlékem.

6 Vložte do rozpálené trouby a ihned stáhněte teplotu na 190 stupňů. Pečte dozlatova asi pětadvacet minut; během první čtvrthodiny troubu v žádném případě neotvírejte. Upečené větrníky sundejte z plechu, vrchní částí dolů je položte na mřížku a nechte vychladnout.

7 Teď připravte krém: do hrnce dejte mléko se smetanou a 1 lžící cukru a zahřívejte těsně pod bod varu.

8 V misce utřete žloutky s druhou lžící cukru a vanilkovými semínky a za stálého šlehání přidejte do horkého mléka. Šlehejte do zhoustnutí. Po vychladnutí krému plňte rozkrojené větrníčky.

9 Zbývá karamelová omáčka: do rendlíku nalijte 100 ml studené vody a vmíchejte do ní cukr. Zahřívejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Míchejte do zlatohnědé barvy. Pak do karamelu opatrně vlijte 50 ml vroucí vody, rychle stáhněte z ohně a přidejte smetanu. Stále míchejte. Pokud začne směs tuhnout nebo se v ní tvoří hrudky, vraťte rendlík na oheň a míchejte dohladka.

10 Podávejte k větrníkům, omáčka je skvělá teplá i vychlazená.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/5

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit