‚Dort‘ z karamelových větrníků

‚Dort‘ z karamelových větrníků

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Pro zkušené 10 větrníků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9715 kcal
Bílkoviny 264 g
Cukr 643 g
Tuky 662 g
Vláknina 70 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Větrníková extáze! Uvnitř vanilkový krém, navrchu karamelová omáčka. Skvělé!

Suroviny

máslo 240 g
a na vymazání plechu
krupicový cukr 2 ČL
sůl špetka
mouka pšeničná polohrubá 400 g
vejce 8 ks
a dvě vejce rozkvedlaná se dvěma lžícemi mléka
Na krém
smetana ke šlehání 250 ml
mléko 250 ml
krupicový cukr 2 PL
žloutek 6 ks
vanilkový lusk 2 ks
jen semínka
Na karamelovou omáčku
krupicový cukr 200 g
smetana ke šlehání 250 ml

Předehřejte troubu na 220 stupňů, plech zlehka vymázněte máslem a vyložte pečicím papírem. Do kastrolu nalijte půl litru vody, přidejte máslo, cukr a sůl a za stálého míchání přiveďte k varu. Pak přisypte odváženou mouku – snažte se, abyste ji vysypali najednou, a stále důkladně míchejte vařečkou. Jakmile se hmota vytvaruje do koule a nebude se lepit na vařečku, stáhněte hrnec z ohně. Nechte trochu vychladnout, pak těsto přesuňte do kuchyňského robotu. Spusťte metly a postupně přidávejte vejce. Hněťte tak dlouho, až bude těsto lesklé, hladké, pružné a přestane se lepit na lžíci.

Cukrářským sáčkem nebo lžičkou tvarujte na plech malé bochánky. Dávejte je raději dále od sebe, protože při pečení přibližně zdvojnásobí objem. Těsně před pečením je pomocí prstů potřete troškou rozkvedlaného vajíčka s mlékem.

Vložte do rozpálené trouby a ihned stáhněte teplotu na 190 stupňů. Pečte dozlatova asi pětadvacet minut; během první čtvrthodiny troubu v žádném případě neotvírejte. Upečené větrníky sundejte z plechu, vrchní částí dolů je položte na mřížku a nechte vychladnout.

Teď připravte krém: do hrnce dejte mléko se smetanou a 1 lžící cukru a zahřívejte těsně pod bod varu. V misce utřete žloutky s druhou lžící cukru a vanilkovými semínky a za stálého šlehání přidejte do horkého mléka. Šlehejte do zhoustnutí. Po vychladnutí krému plňte rozkrojené větrníčky.

Zbývá karamelová omáčka: do rendlíku nalijte 100 ml studené vody a vmíchejte do ní cukr. Zahřívejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Míchejte do zlatohnědé barvy. Pak do karamelu opatrně vlijte 50 ml vroucí vody, rychle stáhněte z ohně a přidejte smetanu. Stále míchejte. Pokud začne směs tuhnout nebo se v ní tvoří hrudky, vraťte rendlík na oheň a míchejte dohladka.

Podávejte k větrníkům, omáčka je skvělá teplá i vychlazená.

Apetit magazín

  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...
Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit