Domácí ovocné rybízové víno zvládne připravit i začátečník. Třeba jen trochu trpělivosti. Při přípravě rybízáku nezapomeňte důkladně dbát na čistotu, abyste předešli jeho zkažení.
Suroviny
Postup
Rybíz důkladně opereme pod tekoucí vodou.
Připravené očištěné ovoce lisujeme na mlýnku i se stopkami
Směs ještě pomačkáme dřevěným tloukem a necháme v klidu 2-3 dny nakvasit. Během kvašení několikrát denně promícháme.
Nakvašené ovoce přecedíme přes plátno a přidáme kvasinky.
Připravujeme-li větší množství vína, můžeme ho připravovat v sudu. Ten však musí být důkladně umytý a vysířený. Pro začátečníky jsou vhodnější skleněné nádoby - demižon, nebo velká sklenice od okurek.
Připravené víno stáčíme do níže postavených lahví hadičkou, která nesmí být zcela na dně kvasné nádoby, ale cca 3 cm nad dnem (aby nenasála kal ze dna). Sklenice plníme až po okraj, aby i zátka byla vínem smáčena.
Zátky nejprve vsuneme jen volně, neboť víno nám bude ještě dokvasovat. Na láhve dohlížíme, aby byly plné
Teprve když je víno úplně hotové, láhve pevně zátkujeme a ukládáme ležmo, aby zátka byla vínem smáčena.
Uložené láhve by měly být uskladněny při teplotě do 14 °C.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com