Recepty s hovězími dršťkami
V kuchyni a v našich končinách se pod pojmem dršťky (držky, držťky) rozumí hovězí žaludek. Povrch očištěných drštěk je lesklý, nelepivý, smetanově bílé barvy s nádechem do žluta. Jde o zajímavou a levnou surovinu pro kreativní vaření. V české kuchyni se nejčastěji setkáme s dršťkovou polévkou, zadělávanými dršťkami nebo dršťkami na paprice. Ve francouzské gastronomii jsou nedílnou součástí andouillette, možná jste se setkali s tradičním normandským receptem tripes à la mode de Caen (dršťky na caenský způsob). Při návštěvě Skotska můžete ochutnat haggis, pokrm připravený z vnitřností, ve kterém nechybí ani skopové žaludky.
Pikošky o dršťkách:
- Držky se konzumují po celém světě již celá staletí. Ve starověkém Římě je například používali k přípravě klobás.
- V italské Florencii si na dršťkách pochutnáte, pokud si objednáte lampredotto – dršťkový hambuger.
- V dávné minulosti byla tato surovina považována za levné a dostupné afrodiziakum.
- V Turecku je populární ranní zakysaná smetanová polévka z ovčích dršťek a chilli İşkembe çorbas.
- V Panamě se zase vaří tradiční dršťková polévka mondongada, vždy když se postaví střecha na novém domě.
- V Salvádoru se vaří dršťková polévka pod názvem „sopa de pata“ a přidává se do ní surovina, nad kterou by se milovníkovi tradiční české hospodské dršťkové zastavil rozum – banány.
Zobrazit celý popis ›
Všechny kategorie článků
- Apetit
-
- Měsíčník
- 156 stran
- Aktuální číslo 6/2025
-
Časopis Apetit je psán s opravdovou chutí a je určen nové generaci žen a mužů, pro které je vaření spíše koníčkem a společenskou zábavou než nutnostíCelý popis
-
Náhled
-
- Pozvánka na Apetit piknik & oběd u babičky, jahody a letní večeře
-