Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Základní zelená polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1287 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 170 g
Tuky 49 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Díky opečení základu do polévky – brambor a cibule – bude mít polévka chuť, i když nepoužijete vývar,“ radí Juliana Fischerová (Maškrtnica). Pokud máte sýrovou kůrku, vyvařte ji spolu s cibulovo-bramborovým základem a před rozmixováním vyjměte.

Suroviny

cca 3 ks
rostlinný olej 30 g
nebo tuk sebraný z vývaru
nakrájená nadrobno
vývar 500 ml
voda
brokolice, mražený špenát, hrášek...
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
koření
viz Něco navíc
bylinky
viz Něco navíc
Na krutony
pečivo 120 g
starší, nebo starší chleba
tuk 25 g
olej nebo máslo
sůl

Postup

1

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji do světle hněda. Ztlumte plamen, přidejte cibuli a ještě 2–3 minuty vše opékejte.

2

Přilijte vodu nebo vývar, osolte, opepřete a uvařte brambory doměkka. Přidejte zelenou zeleninu: brokolici či mražený špenát povařte 3–5 minut, hrášku stačí 2 minuty. Rozmixujte a polévku podle chuti zřeďte do požadované konzistence.

3

Na krutony nakrájejte pečivo na kostičky a opečte na tuku na pánvi dozlatova a dokřupava. Osolte.

NĚCO NAVÍC

  • Polévku dochuťte podle použité zeleniny. K brokolici se hodí muškátový oříšek, k hrášku trochu máty. „Použijte to, co vám roste na parapetu,“ radí Juliana.
     
  • Do polévky můžete na poslední minutu před mixováním přidat také ředkvičkové listy.
     
  • Polévku můžete obohatit i sušeným hrachem, který je levný a výživný. Vařený (cca 200 g) jej můžete rozmixovat spolu s ostatními surovinami, nebo jej přidejte namísto krutonků.
     
  • Pokud rozpočet dovolí, zjemněte polévku zakysanou nebo sladkou smetanou.
     
  • Zdobit můžete pažitkou či jinými bylinkami, které vám rostou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...