0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní zelená polévka

Základní zelená polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní zelená polévka

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1287 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 170 g
Tuky 49 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Díky opečení základu do polévky – brambor a cibule – bude mít polévka chuť, i když nepoužijete vývar,“ radí Juliana Fischerová (Maškrtnica). Pokud máte sýrovou kůrku, vyvařte ji spolu s cibulovo-bramborovým základem a před rozmixováním vyjměte.

Suroviny

brambory 300 g
cca 3 ks
rostlinný olej 30 g
nebo tuk sebraný z vývaru
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
vývar 500 ml
voda
zelenina 350 g
brokolice, mražený špenát, hrášek...
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
koření
viz Něco navíc
bylinky
viz Něco navíc
Na krutony
pečivo 120 g
starší, nebo starší chleba
tuk 25 g
olej nebo máslo
sůl

Postup

1

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji do světle hněda. Ztlumte plamen, přidejte cibuli a ještě 2–3 minuty vše opékejte.

2

Přilijte vodu nebo vývar, osolte, opepřete a uvařte brambory doměkka. Přidejte zelenou zeleninu: brokolici či mražený špenát povařte 3–5 minut, hrášku stačí 2 minuty. Rozmixujte a polévku podle chuti zřeďte do požadované konzistence.

3

Na krutony nakrájejte pečivo na kostičky a opečte na tuku na pánvi dozlatova a dokřupava. Osolte.

NĚCO NAVÍC

  • Polévku dochuťte podle použité zeleniny. K brokolici se hodí muškátový oříšek, k hrášku trochu máty. „Použijte to, co vám roste na parapetu,“ radí Juliana.
     
  • Do polévky můžete na poslední minutu před mixováním přidat také ředkvičkové listy.
     
  • Polévku můžete obohatit i sušeným hrachem, který je levný a výživný. Vařený (cca 200 g) jej můžete rozmixovat spolu s ostatními surovinami, nebo jej přidejte namísto krutonků.
     
  • Pokud rozpočet dovolí, zjemněte polévku zakysanou nebo sladkou smetanou.
     
  • Zdobit můžete pažitkou či jinými bylinkami, které vám rostou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit