0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní zelená polévka

Základní zelená polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Základní zelená polévka

5/5 Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1287 kcal
Bílkoviny 27 g
Sacharidy 170 g
Tuky 49 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Díky opečení základu do polévky – brambor a cibule – bude mít polévka chuť, i když nepoužijete vývar,“ radí Juliana Fischerová (Maškrtnica). Pokud máte sýrovou kůrku, vyvařte ji spolu s cibulovo-bramborovým základem a před rozmixováním vyjměte.

Suroviny

cca 3 ks
rostlinný olej 30 g
nebo tuk sebraný z vývaru
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
vývar 500 ml
voda
zelenina 350 g
brokolice, mražený špenát, hrášek...
sůl 1 ČL
pepř
čerstvě mletý
koření
viz Něco navíc
bylinky
viz Něco navíc
Na krutony
pečivo 120 g
starší, nebo starší chleba
tuk 25 g
olej nebo máslo
sůl

Postup

1

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a osmažte na oleji do světle hněda. Ztlumte plamen, přidejte cibuli a ještě 2–3 minuty vše opékejte.

2

Přilijte vodu nebo vývar, osolte, opepřete a uvařte brambory doměkka. Přidejte zelenou zeleninu: brokolici či mražený špenát povařte 3–5 minut, hrášku stačí 2 minuty. Rozmixujte a polévku podle chuti zřeďte do požadované konzistence.

3

Na krutony nakrájejte pečivo na kostičky a opečte na tuku na pánvi dozlatova a dokřupava. Osolte.

NĚCO NAVÍC

  • Polévku dochuťte podle použité zeleniny. K brokolici se hodí muškátový oříšek, k hrášku trochu máty. „Použijte to, co vám roste na parapetu,“ radí Juliana.
     
  • Do polévky můžete na poslední minutu před mixováním přidat také ředkvičkové listy.
     
  • Polévku můžete obohatit i sušeným hrachem, který je levný a výživný. Vařený (cca 200 g) jej můžete rozmixovat spolu s ostatními surovinami, nebo jej přidejte namísto krutonků.
     
  • Pokud rozpočet dovolí, zjemněte polévku zakysanou nebo sladkou smetanou.
     
  • Zdobit můžete pažitkou či jinými bylinkami, které vám rostou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč