Zelená polévka

Zelená polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1336 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 95 g
Tuky 84 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když se jaro ujme vlády a všechno kolem raší a pučí, roste i chuť na čerstvé svěží lístky. V téhle polévce je to třeba špenát, kterému skvěle sekunduje kadeřávek!

Suroviny

slunečnicový olej 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 1 stroužek
drobno
římský kmín 1.5 ČL
celý
sůl
pepř
čerstvě mletý
brokolice 350 g
(1 menší kus, možno použít i mraženou), na větší kusy
kadeřávek 100 g
zbavený tuhých řapíků
vývar zeleninový 1 l
možno nahradit drůbežím
100 g
baby špenát, navíc na ozdobení
smetana ke šlehání 200 ml
navíc k podávání
4 hrst
směs ořechů a semínek nasucho opažené, na posypání

Ve velkém rendlíku na středním ohni rozehřejte olej, vsypte cibuli, česnek, koření a špetku soli a dobře promíchejte. Přiklopte a nechte cibuli měknout asi 3 minuty.

2 Pak do rendlíku přidejte brokolici a kadeřávek a pořádně protřeste. Vlijte vývar a promíchejte. Přiklopte a přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň, dejte pokličku našikmo a zvolna vařte asi 10–15 minut, aby brokolice změkla. Zelenina nemusí být úplně potopená. Až brokolice změkne, vsypte špenát a nechte krátce zavadnout.

3 Poté rendlík stáhněte z ohně a polévku rozmixujte tyčovým mixerem dohladka. Rozmixovanou polévku vraťte na mírný až střední oheň a vmíchejte do ní smetanu, prohřejte k varu a odstavte.

4 Podávejte s opraženou směsí ořechů a semínek, solí a pepřem, popřípadě i s další smetanou podle chuti ozdobené čerstvými lístky baby špenátu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/4

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit