0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zakrytý jablkový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 62
Více než hodinu Snadné na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4380 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 474 g
Tuky 225 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický apple pie je báječný teplý s kopečkem šlehačky či zakysané smetany s vanilkovým krémem nebo s vanilkovou zmrzlinou. 

Suroviny

máslo 150 g
a na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 300 g
žloutek 2 ks
moučkový cukr 80 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
do pečiva
citronová šťáva 1 PL
citronová kůra 1 ČL
z biocitronu
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
moučkový cukr
a vanilkový cukr na poprášení
Na náplň
jablko 700 g
oloupaná, bez jádřinců
rozinky 50 g
vlašské ořechy 50 g
krupicový cukr 3 PL
skořice 1 ČL
mletá
pudinkový prášek 1 PL
vanilkový

Postup

1

Vychlazené máslo nasekejte na kousky a špičkami prstů ho smíchejte s moukou, žloutky, moučkovým cukrem, kypřicím práškem a citronovou kůrou a šťávou nejdřív na drobenku (v robotu toho docílíte několika pulzy), potom na soudržné těsto. Vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a těsto dejte na hodinu do chladničky.

2

Jablka nakrájejte na osminky a každou pak ještě na asi 3mm plátky. Promíchejte s ostatními surovinami na náplň.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto rozdělte na dva díly, zhruba 2/5 a 3/5 (pro lepší představu je to ‚větší a menší půlka‘). Mezi archy potravinářské fólie vyválejte dvě placky; půjdou lépe přenášet. Větší vyložte dno a stěny formy. Na to rozprostřete jablka a zakryjte menším plátem těsta, mělo aby sahat až k okrajům. (Pokud vám nějaké těsto zbude, můžete z něj vykrájet třeba ozdobné lístky a dát je navrch koláče).

 

4

Okraje navlhčete vlažnou vodou a dokonale je přitiskněte k sobě. Potřete vlažnou vodou i vršek koláče a pečte asi na 50 minut dozlatova. Po vychladnutí koláč poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?
  • Tipy a triky

Kvíz: Na jaké úrovni zvládnete uvařit italská jídla?

Itálie je gastronomickým rájem – těstoviny, víno, pizza, gelato, káva, plody moře, sicilské pomeranče, parmská šunka… Na co si vzpomenete, to tam mají a ve vynikající kvalitě. My se v článku zaměříme na italské sýry a pod ním najdete kvíz,...
AD
Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Jak vypadá vaše vysněná kuchyň?

Konečně přišla ta chvíle a vy jste ve fázi plánování místnosti, kde to ve většině domácností nejvíc žije? Toužíte po takové kuchyni, kde budete mít vše po ruce a vaření pak půjde pěkně od ruky? Nechcete za pár týdnů nebo měsíců vybírat...
5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč