Klasický apple pie je báječný teplý s kopečkem šlehačky či zakysané smetany s vanilkovým krémem nebo s vanilkovou zmrzlinou.
Suroviny
Postup
Vychlazené máslo nasekejte na kousky a špičkami prstů ho smíchejte s moukou, žloutky, moučkovým cukrem, kypřicím práškem a citronovou kůrou a šťávou nejdřív na drobenku (v robotu toho docílíte několika pulzy), potom na soudržné těsto. Vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a těsto dejte na hodinu do chladničky.
Jablka nakrájejte na osminky a každou pak ještě na asi 3mm plátky. Promíchejte s ostatními surovinami na náplň.
Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto rozdělte na dva díly, zhruba 2/5 a 3/5 (pro lepší představu je to ‚větší a menší půlka‘). Mezi archy potravinářské fólie vyválejte dvě placky; půjdou lépe přenášet. Větší vyložte dno a stěny formy. Na to rozprostřete jablka a zakryjte menším plátem těsta, mělo aby sahat až k okrajům. (Pokud vám nějaké těsto zbude, můžete z něj vykrájet třeba ozdobné lístky a dát je navrch koláče).
Okraje navlhčete vlažnou vodou a dokonale je přitiskněte k sobě. Potřete vlažnou vodou i vršek koláče a pečte asi na 50 minut dozlatova. Po vychladnutí koláč poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ovoce do trouby i do sklenice(6 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )