Zakrytý jablkový koláč

Zakrytý jablkový koláč

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4380 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 474 g
Tuky 225 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč s jablečnou náplní je báječný s kopečkem šlehačky, zakysané smetany, s vanilkovým krémem nebo s vanilkovou či ořechovou zmrzlinou.

Suroviny

máslo 150 g
a na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 300 g
žloutek 2 ks
moučkový cukr 80 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
do pečiva
citronová štáva 1 PL
citronová kůra 1 ČL
z biocitronu
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
moučkový cukr
a vanilkový cukr na poprášení
Na náplň
jablka 700 g
oloupaná, bez jádřinců
rozinky 50 g
vlašské ořechy 50 g
krupicový cukr 3 PL
skořice 1 ČL
mletá
pudinkový prášek 1 PL
vanilkový

1 Vychlazené máslo nasekejte na kousky a špičkami prstů ho smíchejte s moukou, žloutky, moučkovým cukrem, kypřicím práškem a citronovou kůrou a šťávou nejdřív na drobenku (v robotu toho docílíte několika pulzy), potom na soudržné těsto. Vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a těsto dejte na hodinu do chladničky.

2 Jablka nakrájejte na osminky a každou pak ještě na asi 3mm plátky. Promíchejte s ostatními surovinami na náplň.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto rozdělte na dva díly, zhruba 2/5 a 3/5 (pro lepší představu je to ‚větší a menší půlka‘). Mezi archy potravinářské fólie vyválejte dvě placky; půjdou lépe přenášet. Větší vyložte dno a stěny formy. Na to rozprostřete jablka a zakryjte menším plátem těsta, mělo aby sahat až k okrajům. (Pokud vám nějaké těsto zbude, můžete z něj vykrájet třeba ozdobné lístky a dát je navrch koláče).

4 Okraje navlhčete vlažnou vodou a dokonale je přitiskněte k sobě. Potřete vlažnou vodou i vršek koláče a pečte asi na 50 minut dozlatova. Po vychladnutí koláč poprašte moučkovým cukrem.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit