Zakrytý jablkový koláč

Zakrytý jablkový koláč

4.2 / 5. Počet hodnocení: 57
Více než hodinu Snadné na 8-12 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4380 kcal
Bílkoviny 86 g
Sacharidy 474 g
Tuky 225 g
Vláknina 67 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč s jablečnou náplní je báječný s kopečkem šlehačky, zakysané smetany, s vanilkovým krémem nebo s vanilkovou či ořechovou zmrzlinou.

Suroviny

máslo 150 g
a na vymazání formy
mouka pšeničná hladká 300 g
žloutek 2 ks
moučkový cukr 80 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
do pečiva
citronová štáva 1 PL
citronová kůra 1 ČL
z biocitronu
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
moučkový cukr
a vanilkový cukr na poprášení
Na náplň
jablko 700 g
oloupaná, bez jádřinců
rozinky 50 g
vlašské ořechy 50 g
krupicový cukr 3 PL
skořice 1 ČL
mletá
pudinkový prášek 1 PL
vanilkový

1 Vychlazené máslo nasekejte na kousky a špičkami prstů ho smíchejte s moukou, žloutky, moučkovým cukrem, kypřicím práškem a citronovou kůrou a šťávou nejdřív na drobenku (v robotu toho docílíte několika pulzy), potom na soudržné těsto. Vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a těsto dejte na hodinu do chladničky.

2 Jablka nakrájejte na osminky a každou pak ještě na asi 3mm plátky. Promíchejte s ostatními surovinami na náplň.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto rozdělte na dva díly, zhruba 2/5 a 3/5 (pro lepší představu je to ‚větší a menší půlka‘). Mezi archy potravinářské fólie vyválejte dvě placky; půjdou lépe přenášet. Větší vyložte dno a stěny formy. Na to rozprostřete jablka a zakryjte menším plátem těsta, mělo aby sahat až k okrajům. (Pokud vám nějaké těsto zbude, můžete z něj vykrájet třeba ozdobné lístky a dát je navrch koláče).

4 Okraje navlhčete vlažnou vodou a dokonale je přitiskněte k sobě. Potřete vlažnou vodou i vršek koláče a pečte asi na 50 minut dozlatova. Po vychladnutí koláč poprašte moučkovým cukrem.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/9

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit