Zapečená uzená ryba na smetaně s brambůrkami

Zapečená uzená ryba na smetaně s brambůrkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2535 kcal
Bílkoviny 154 g
Sacharidy 99 g
Tuky 163 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejsnadnější zapékaná ryba – omáčka se dělá sama. Jen pět přísad a dva snadné kroky. Speciál pro mikrovlnku.

Suroviny

ryba 800 g
kvalitní, bez kůže, na kousky
pórek 2 ks
na tenká kolečka
petržel hrst
nejlépe hladkolistá, nasekaná
smetana ke šlehání 300 ml
brambory 4 ks
velké se šlupkou, každá cca 200g, na co nejtenčí plátky
sůl
pepř
1. Smíchejte přísady Na dno zapékací nádoby vhodné do mikrovlnné trouby rozložte rybu, pórek i petržel a promíchejte je rukama či lžící. Nalijte polovinu šlehačky a pět lžic vody. Navrch položte plátky brambor a zalijte zbytkem šlehačky. Osolte a opepřete.

2. Vmžiku uvařte V běžné troubě rozpalte gril. Zapékací misku překryjte potravinovou fólií a tu několikrát propíchněte vidličkou. Vložte do mikrovlnné trouby a osm až deset minut vařte na nejvyšší stupeň. Poté sejměte fólii a přesuňte misku pod rozpálený gril na tak dlouho, dokud brambory nezezlátnou. Nechte chvilku odpočinout a poté podávejte – rovnou ze zapékací nádoby. Jídlo můžete samozřejmě celé připravit i v běžné troubě, pak ale brambory předem uvařte a pórek lehce osmahněte na másle. Doba přípravy pak zůstane prakticky stejná; zapékejte v troubě předehřáté na 180 °C a na závěr krátce přepněte na gril, aby brambory krásně křupaly.

Kouzelná přísada
Uzená makrela tvoří se zapékací miskou nevšední dvojici a nejlepším partnerem jsou pro ni brambory. Nápadité jídlo, v němž uzená ryba hraje úplně novou roli, a díky způsobu přípravy také získá úplně novou chuť. Pozor: na uzenou variantu ryb obvykle nalákáte i ty, kdo tyhle zdravé dary moře obvykle nemusí. Uzenou makrelu koupíte v nejširší obchodní síti. 1 kg stojí cca 120 Kč.

Komentáře

Anonym

Výborný a jednoduchý recept. Připravuji v troubě, chutná celé rodině i všem návštěvám. Kombinace makrely a pórku je lahodná. Vřele doporučuji.

Anonym

Snadné, skvělé, rychlé, prostě super večeře, kterou zvládně uvařit i můj přítel. Ale ještě předtím než dám pórek do zapékací misky, podusím ho na másle, je pak chutnější a nádherně voní.

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit